Cadde BÜYÜKADA’NIN EFSANE LEZZETLERi

BÜYÜKADA’NIN EFSANE LEZZETLERi

02.03.2012 - 19:47 | Son Güncellenme:

Yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Uluslararası Gourmand Ödülü’nü ‘En İyi Yerel Mutfak’ dalında kazanan Selin Kutucular, ‘Büyükada Yemekleri’ isimli kitabındaki tarifleri, adanın kültürel mirasına ilişkin yeni bilgilerle sunuyor. İşte bu kitaptan seçtiğimiz pratik yemek tarifleri

BÜYÜKADA’NIN EFSANE LEZZETLERi

BABA MAKARNASI

Malzemeler:
l 1/4 paket tereyağı
l 200 gr. krema
l 1 kutu krem peyniri
l 1 paket makarna (tercihen farfelle ya da fusili)
l 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
l 200 gr. rendelenmiş parmesan peyniri
Hazırlanışı: Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Krema ve krem peyniri tereyağıyla birlikte eritin. Karıştırın. Makarnanın pişmesine yakın yarım kepçe makarnanın suyundan bu sosa katın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Makarnayı süzün ve iki kaşık zeytinyağıyla karıştırın. Makarnanızın üzerine, pişirdiğiniz sosu katarak servis edin.
Unutmadan; iyi bir makarna için iki şey önemlidir. İyi bir zeytinyağı ve iyi bir makarna.



BAYRAM KAVURMASI
Malzemeler:
l 1 kuzu budu
l 1 büyük soğan
l 2 diş sarımsak
l 2 çorba kaşığı margarin
Hazırlanışı: Etleri kuşbaşı doğratın. İyice yıkayın ve süzün. Büyük bir tencerede margarini eritin. Soğan ve sarımsağı ekleyin. Etleri içine atın, tencerenin ağzını kapatın. Orta ateşte, etler kendi suyunu verene kadar, kapağı kapalı şekilde pişirmeye devam edin. Daha sonra kapağı açın, tahta kaşık yardımıyla etleri zedelemeden, suyunu çekip pembeleşinceye kadar kavurun. Tuzunu ve karabiberini ilave edin. Piştikten sonra servis tabağına alın, kekikle süsleyin. Dilerseniz fotoğrafta gördüğünüz gibi havuç beğendi ve ıspanak püresiyle servis edin.



KREP
(10 adet ve çapı
20 cm. olan bir tava için)

Malzemeler: l 3 yumurta l 3 su bardağı un l 3 su bardağı süt l 1 çay kaşığı şeker l 1 tatlı kaşığı tuz l 1 çorba kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı: Bütün malzemeyi mikserde çırpın, yarım saat bekletin. Teflon tavayı kızdırın. Bir fırça yardımıyla likit yağı tavaya sürün. İnce bir tabaka olacak şekilde malzemenizden teflona yayın. Bir tarafı pişince diğer tarafı çevirin. Arzu edilen tatlı ve tuzlu içine doldurup servis edin. Kreplerinizi bir tabağa üst üste dizip buzdolabında saklayabilirsiniz.



MUTLULUK KURABiYELERi Malzemeler: l Yarım kg. un l 250 gr. oda sıcaklığında margarin l 125 gr. pudra şekeri
l 1 yumurta l 1 paket vanilya
Hazırlanışı: Malzemelerin hepsini yoğurun. Merdaneyle ince bir naylonun üzerine açın. İstediğiniz kurabiye kalıplarıyla kesin. Tepsinizi yağlı kağıtla kaplayın. Kurabiyeleri yerleştirerek 200 derecede sıcak fırında pişirin. Çabuk pişeceğinden fırınınızı kontrol edin. Eski usül yapmak isterseniz, hamurunuzdan küçük küçük toplar yapın. Hafifçe bastırarak ortasına fındık veya marmelat koyun.


EVDE ET BULYON HAZIRLAMA
Malzemeler: l 4 parça ilikli iri dana kemiği
l 3 soğan l 1 çorba kaşığı tuz
Hazırlanışı: 2 litre suda bütün malzemeyi iyice kaynatın. Su seviyesi koyduğunuz miktarın yarısına insin. Tel süzgeçten geçirdikten sonra buz kalıplarının içine et sularını boşaltın ve dondurun. Donduktan sonra naylon torbaların içine koyun, buzluğunuzda bulundurun. Bir bütün tavukla aynı işlemi yapabilirsiniz.



ACI YEMEĞi (8 kişilik)
Malzemeler: l 1 kg. dolmalık sivri biber
l 250 gr. sivri acı biber l 6 domates l 1 tatlı kaşığı tuz l 2 çay bardağı zeytinyağı l 500 gr. yoğurt l 2 diş sarımsak
Hazırlanışı: Bütün biberleri küp küp doğrayın. Zeytinyağında çevirin ama kızarmamasına dikkat edin. Domatesleri soyun ve küp küp doğrayın. Kavurduğunuz biberleri içine atın. Domatesler suyu çekene kadar biberlerle karıştırın. Tuzu ekleyin. Altını kapatın. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt koyun.


HAVUÇ BEĞENDi (6 kişilik)
Malzemeler: l 5 iri havuç l 2 çorba kaşığı un
l 2 çorba kaşığı margarin l 1 tatlı kaşığı tuz
l Yarım litre süt
Hazırlanışı: Havuçları haşlayın. İyice süzün. Margarinle unu çevirin. Tuzu ilave edin. Havuçları içine katın. İyice karışmalarını sağlayın. Yarım litre süt ilave edin. Püre kıvamına gelince altını kapatın. 1 çorba kaşığı krema da ekleyebilirsiniz.


ISPANAK PÜRESi (8 kişilik)
Malzemeler: l 1 kg. köklerinden ayıklanmış ıspanak yaprağı l 2 çorba kaşığı margarin
l 2 çorba kaşığı un l 1 tatlı kaşığı tuz
l 150 gr. gravyer l Yarım litre süt
Hazırlanışı: Ispanakları iyice yıkayın ve doğrayın. Unla margarini kavurun. Ispanakları içine atın. İyice karışmalarını sağlayın. 1 çay bardağı sıcak suyla 1-2 taşım kaynatın. Süt ve tuz ilave edin. İyice suyunu çekince altını kapatın ve rendelenmiş gravyeri ekleyin. Elinizde varsa yarım çay kaşığı muskat koyun. Ayrıca 1 çorba kaşığı kremayla lezzetini artırabilirsiniz.


KOL BÖREĞi (4 Kişilik)

Malzemeler: l 2 yufka l 2 yumurta l 2 çorba kaşığı sıvı yağ l 2 çorba kaşığı yoğurt
Hazırlanışı: Yumurtayı, yağı ve yoğurdu çırpın. Yufkanın yarısına sürün. Yufkayı ikiye katlayın. Yarım dairenin kenarına arzu ettiğiniz içi koyun. Rulo şekline getirin, ruloyu içe içe yuvarlayarak yağlanmış tepsiyi doldurun. Üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürün. 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.