Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’deki tutsak yunusları özgürlüğüne kavuşturmak için çalışan ‘Yunuslara Özgürlük’ platformunun faaliyetleri bu kez sonuç verdi...

FETHiYE’DEN iYi HABER: TOM VE MISHA ARTIK ÖZGÜR

Fethiye, Hisarönü’ndeki ufacık ve mikrop dolu beton havuzdan kurtarılan, Tom ve Misha adındaki afalina türü iki erkek yunus, Born Free Foundation’ın çabaları sonucu, 20 ay süren rehabilitasyon sürecinin ardından doğal yaşam alanlarına geri döndü.

Bu çok önemli bir gelişme çünkü böylesine önemli bir doğaya dönüş projesi, gösteri merkezlerinde çalıştırılan yunuslar için Türkiye’de ilk kez gerçekleştiriliyor. Ve tabii esaret altındaki diğer yunuslar için umut veriyor.

2006’dan beri tutsak olan yunuslar; 2010 Eylül’ünde Born Free, Dolphins Angels ve Yunuslara Özgürlük Platformu’nun Türkiye’den ve dünyadan onbinlerce destekçisinin yardımı ve duyarlı vatandaşların girişimleriyle kurtarılmıştı. Ancak Tom’la Misha’nın denizlere dönmesi beklenenden uzun sürdü. Çünkü havuzdan çıkarıldıklarında ölüm-kalım savaşı veriyorlardı.
Karacasöğüt’teki Global Sailing Academy’nin Tom ve Misha’nın rehabilitasyonu için özel bir alan tahsis etmesiyle süreç hızlandı. Bu aşamadan sonra sağlığı hızla iyiye gitti ve yunuslar, fiziksel güç kazanmaları için gereken dayanıklılık ve kuvvet egzersizlerine çok daha iyi yanıt vermeye başladı. Onlara doğada dayanma gücü verecek kadar kilo aldılar ve bu süre içinde kaslarını geliştirirerek denizdeki yaşam şartlarına hazırlandılar.

Ve nihayet 9 Mayıs 2012 Çarşamba günü tüm çabalar sonuç verdi. Önlerindeki son engel olan ağ kapı yavaş yavaş kaldırıldığında, bir anlık kararsızlıktan sonra, önce Tom ardından da Misha son hızla denize açıldı ve bir anda gözden kayboldular. Ancak elbette iki erkek yunus tamamen kendi hallerine bırakılmış değil. Uydudan takip devam ediyor.

Haberin Devamı

Sakın üşenmeyin!
Dolphin Angels ekibi sözcülerinden Nichola Chapman, dünyanın dört bir yanındaki on binlerce Dolphin Angels gönüllüsünün, Tom ve Misha’nın özgürlüğü için pes etmeden kampanyayı sürdürdüğünü söyledi. Bu da Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda rastladığımız ve bazen “Bir imzadan ne olacak?” diyerek tıklamaya üşendiğimiz destek kampanyalarının aslında ne kadar işe yaradığını gösteriyor.

Haberin Devamı

FETHiYE’DEN iYi HABER: TOM VE MISHA ARTIK ÖZGÜR

GÜVERCiNLiK’TEKi HAPiSHANE

Televizyonlara da çıktı. Bodrum Güvercinlik’te bir tesis. Yunus gösteri merkezi. Sahibi aynı zamanda Kaş’taki dört yunusu tutsak eden adam. Zaten onlar da, geçen yıl Bodrum’daki gösteri merkezinin kapatılması istenince Kaş’a gönderilmişti. Bu yıl Güvercinlik’teki bu “Kapanacak” denen tesis yenilenmiş. 300 kişilik bir tribün yapılmış. İki yetişkin bir de yavru yunus hapsedilmiş. Gösteri yaptırılmayı bekliyor. Onlar yetmemiş bir morsla, üç deniz aslanı daha getirilmiş. Bulundukları kafesler o kadar dar ki hayvanlar dönemiyor bile. İnsan “Yazıklar olsun buna izin verenlere” demekten alamıyor kendini. Gösteri merkezlerine gitmeyin, bu zulme ortak olmayın!

FETHiYE’DEN iYi HABER: TOM VE MISHA ARTIK ÖZGÜR

FETHiYE’DEN iYi HABER: TOM VE MISHA ARTIK ÖZGÜR

POLONEZKÖY’DE ZEHiRLi KÖFTE

Geçen pazartesi aralarında sahipli köpeklerin de bulunduğu toplam 14 köpek, içine tarım zehiri konulmuş köftelerle zehirlendi. Bundan 2-3 yıl önce yine aynı şey yaşanmış. Geçen yıl da iki kez. Tabii sadece köpekler değil zehirli etleri yiyen kedi, kuş ve sincaplar da ölüyor. Polonezköylüler bunun belediye değil şahıs işi olduğu kanısında. Böyle bir sapıklığı kim neden yapar bilinmez.

Haberin Devamı

DEKLANŞÖRE BASMA ZAMANI

Sokak hayvanlarına dikkat çekmek amacıyla Koza Yönetim ve Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP’ın düzenlediği ‘Sokak Köpekleri ve Çocuk’ konulu fotoğraf yarışması 27 Haziran’a kadar başvurularınızı bekliyor. Yarışmada dereceye giren fotoğraflar, 2013 takviminde yer alacak ve takvimin satışından elde edilen tüm gelir HAYTAP’ın sokak hayvanları için geliştireceği projelerde kullanılacak.

MEHMET TOPAL’IN EĞLENCESi

İspanya’nın Valencia takımında oynayan eski Galatasaraylı futbolcu Mehmet Topal’la ilgili “Matadorluğa soyundu” diye bir haber videosu vardı geçenlerde. Mehmet Topal arenada. Elinde kırmızı kumaş ufak bir boğaya doğru sallıyor. Hayvan gerinip gerinip hamle yapınca da korkuyor. Aman ne eğlence... İspanya’da özenecek tek şey bu mu yani? Şişle boğa öldürmek.

HEM?EĞLENCE HEM?DESTEK

333 Band adlı müzik grubu 29 Mayıs Salı gecesi, Kadıköy Shaft’da, sokak hayvanları yararına bir konser veriyor. ‘Yaşam Hakkına Saygı Partisi’ adındaki etkinlik saat 20.30’da başlayacak. Giriş 20 TL. Gelir hayvanların tedavi masrafları için kullanılacak. Yani müzik dinleyip dans ederek bir can kurtaracaksınız. Adres: Serasker Cad. Osmancık Sok. No 13 Kadıköy Tel: 0 216 349 99 56