Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Soğuk gecelerde köpekler daha çok havlıyor. Normal bir havlama da değil. Acı acı... Zaten karınları aç. Yemek aramaktan bitaplar. Soğukla açlık ölümcül oluyor

Siz de duyuyor musunuz köpek havlamalarını? Soğukta daha çok havlıyorlar. Hele karın durmadan yağdığı o iki gece, hiç susmadılar. Havlayınca daha mı az üşüyorlar? Birbirlerine destek mi oluyorlar? Yoksa seslerini duyurmaya çalışıp yardım mı istiyorlar? Bilmiyorum.
Ama dikkat ediyorum soğuk gecelerde, kendileri görünmese de sesleri geliyor. Normal bir havlama da değil. Acı acı... Bazen aralarında yavrular oluyor. Seslerinden anlaşılıyor.
Sanki anlamıyorlar ne olduğunu. Korunamadıkları, kaçamadıkları bir şey soğuk. O bıçak gibi kesen rüzgar, o bitmeyen ıslaklık... Zaten karınları aç. Yemek aramaktan bitaplar. Soğukla açlık ölümcül oluyor. O yüzden kışı da karı da sevmiyorum... Ne insana hayrı var ne hayvana...

Haberin Devamı

KIŞI SEVMİYORUM


Buz tutan eşekler
Perşembe günkü haberler Siverek’teki eşekleri gösterdi. Buz tutmuşlar. Ayaktalar ama buz tutmuşlar. Heykel gibi. Vücutlarından buzlar sarkıyor. Ve hâlâ yaşıyorlar. İnanılır gibi değil. Bir ahır, bir dam altı yok muydu? Kimse görmedi mi onları o hale gelene kadar? Belki de yanlış yazdım demin. Soğukla açlık, vicdansızlıkla birleşince ölümcül oluyor asıl...
Haberin medyada yayılmasının ardından Siverek kaymakamı ve belediye başkanının talimatıyla bir ekip oluşturulmuş. Buz tutan eşekler toplanmış, buzları temizlenmiş. Kış sonuna kadar ahırda kalacaklarmış. Kurulan ekip kırsalda dolaşıp başıboş hayvanları toplayacakmış. (DHA muhabiri Mehmet Sezgin’in eline sağlık.) Darısı diğer sahipsiz hayvanların başına.

DAHA UZUN BiR HAYAT iÇiN

Araştırmalar, köpekle yaşamanın ömrü uzattığını gösteriyor. Köpek sahipleri daha az tansiyon problemi yaşıyor. Kolesterol değerleri düşüyor. Kalp ritimleri düzene giriyor. Fiziksel aktiviteleri artıyor. Depresyona girme olasılıkları azalıyor. Dolayısıyla daha sağlıklı ve uzun yaşıyor. Yani sizin ona baktığınızdan daha iyi bakıyor köpeğiniz size.
Uzmanlar, sadece evde değil iş yerinde de köpeğin stresi azalttığını ve motivasyonu artırdığını belirtiyor. Her iş yeri bir köpek sahiplense ne güzel olur.

Haberin Devamı

KIŞI SEVMİYORUM

GABON’UN KÖPEKLERİ

Lumi (Cooker) ve Cooper (Labrador) 2012’den beri Gabon Ulusal Parkı’nda çalışıyor. Görevleri ülkenin en büyük sorunu olan kaçak avlanmayı önlemek. Çünkü Gabon’un vahşi doğası avcılar için sonsuz bir kaynak. Köpekbalığı yüzgeçi, leopar kürkü, vahşi hayvan eti ve tabii fil dişi... (2004’ten beri öldürülen fil sayısı 11 binin üzerinde.)
Lumi ve Cooper, İngiltere’de, özel arama köpekleri yetiştiren Wagtail’de sekiz haftalık yoğun bir eğitimden geçmiş. Ne aramaları gerektiğini öğrenmiş ve 350 köpek arasından seçilmişler. Bu alanda ilkler. Daha önce park görevlilerinin tek tek aradığı yüzlerce konteynerin arasında dolaşıp kaçak malı koklayarak buluveriyorlar. Ödül olarak beklentileriyse tenis topuyla oynamak. Park görevlileri onlardan çok memnun ve ileriki zamanlarda daha fazla köpekle çalışmak istiyorlar.

Haberin Devamı

DESTEK HATTI

Biliyorsunuz barınak denilen yerler beton hücreler. Bu havada o beton duvarların ne kadar soğuk olabileceğini tahmin edersiniz. Resimde hayvanların yere basmamak için nasıl o incecik banka tünediklerini görebiliyorsunuz. Olan tek ısıtıcı bozuk. Gönülüler barınağa 10 adet ufo almak istiyor. Destek olmak isterseniz iletişim: 0 555 422 88 95