Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Onları görmezden geliyoruz, aç bırakıyoruz,
dövüyoruz, dövüştürüyoruz, barınaklara tıkıp ölüme terk ediyoruz... İşkence ediyoruz, zehirliyoruz, tecavüz ediyoruz. Ama onlar gene de bir kap mamaya hatta bir dokunuşa, yaptıklarımızı unutup bize yine güveniveriyorlar.
Bizde olmayan sadakat, onların genlerinde var adeta. Bizim için denek oluyorlar, mayın arıyorlar, bomba kontrolü yapıyorlar, uyuşturucu buluyorlar, enkaza girip can kurtarıyorlar.
Van depreminde yine arama-kurtarma ekipleriyle beraber çalıştılar. Cip de onlardan. Azerbaycan kurtarma ekibindeki yedi köpekten biri. Depremden 102 saat sonra enkaz altından canlı olarak çıkartılan İmdat Padak’ı o buldu. Havlayarak Padak’ın yerini ekiplere gösteren Cip’in ayağı, o sırada gelen bir taşla kırıldı. Ayağı alçıya alınan Cip, şimdi Azeri ekibinin üslendiği okulun bahçesinde dinleniyor.

KÖPEK DEYiP GEÇMEYiN


Haberin Devamı

İYİ FİKİR
Facebook ve Twitter’daki ‘Pati Butik’, çok ucuza ikinci el kıyafetler satarak sokak hayvanlarına destek oluyor, mama, ilaç ve tedavileri için klinik masraflarına katkıda bulunuyor. Alışveriş yapabileceğiniz gibi artık giymediğiniz, sıkıldığınız kıyafetlerini yollayarak da katkıda bulunabilirsiniz.

BBC’DEN BiR HABER
Köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak yerine yoga yaptırmaya ne dersiniz? Hong Kong’da moda olan bu yeni akımın adı ‘doga’ (Doggy yoga). Köpekler, doga salonuna sahipleriyle gidiyor. Vücut masajıyla başlayan seansta köpekler daha sonra kobra duruşuna geçiyor ve böylece arka bacaklarının esnemesi sağlanıyor. Doga’yı ortaya çıkaran Amerikalı eğitmen, yoga yaparken kendisine katılmaktan memnun olan köpeğinden ilham aldığını söylüyor.

KENDiNiZE BiR ŞANS VERiN
Belki evinizi bir kedi ya da köpekle paylaşmak istiyorsunuz. Ama kendinize güvenemiyorsunuz Olabilir. O zaman geçici yuvalık yapın. Hem zor durumdaki bir canlıya yardım edersiniz. Böylece ona kalıcı aile ararken hayvan güvende olur hem de kendinizi denemiş olursunuz.

ACİL MAMA DESTEĞİ
* Bu köşede birkaç haftada bir Yeniçiftlik ve Marmara Ereğlisi barınaklarının ve çöplüğünün destek ihtiyacından bahsediyorum. İşte yine acil durum! Sayı çok fazla. 600-700 köpek var. Gönüllü sayısı çok az. Veteriner yok, yemek yok, açlık, hastalık ve soğuk var. Göndereceğiniz bir paket mama dahi önemli. İletişim: 0 544 659 99 71-0 532 354 02 32
* Antalya Büyükşehir Kepez barınağında yavru köpekler için konserve mama kalmamış. Gönüllüler yetişemiyor. İletişim: 0 538 937 03 78

Haberin Devamı

EV ARAYANLAR


KÖPEK DEYiP GEÇMEYiN

Bu bebekler geçici yuvada büyüdü. Ancak mahalleli artık onları istemiyor. Sayıları da çok, 6 kardeşler. Acil olarak yuva bulamazlarsa barınağa gönderilecekler.
İletişim: 0 541 716 79 21


KÖPEK DEYiP GEÇMEYiN

Cins köpek mi arıyorsunuz? Barınaklar, rehabilitasyon merkezleri onlarla dolu. Rottweiler, golden retriever, boxer, danua, hatta St. Bernard. Lütfen köpek alırken pet shop’lara değil, barınaklara gidin. Zaten onlar da aynı yerden geliyor.
İletişim: 0 549 748 19 08-0 535 327 99 05


KÖPEK DEYiP GEÇMEYiN

Zeus, sokaklarda yaşamaya çalışan küçücük bir can. Ama kış geliyor, soğukta minicik bedeni nasıl dayansın? İletişim: Ankara 0 536 764 08 33

KÖPEK DEYiP GEÇMEYiN

Efe 6 yaşında ve bu yaşına kadar bebek gibi bakıldı. Ancak sahibi çok hasta ve artık onunla ilgilenemeyecek durumda. Onu çok iyi bakacak bir aile arıyor. İletişim: 0 533 650 23 09