Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Pet beslenmesinde son trend çiğ gıda. Yani BARF. Doğadaki hiçbir hayvanın pişmiş yemek yemek üzerine evrilmediğini düşünürsek mantıklı olabilir

ÖZÜMÜZE DÖNELİM

Biliyorsunuz, evde birlikte yaşadığımız kedi ve köpekler etobur. Köpekler gene bir derece daha evcil ama kediler hala içlerindeki avlanma içgüdüsünü koruyor. Yani aslında onlar biz, biz onlar kadar olsak, her öğün birimizi mideye indirebilecek kapasitedeler. Ve çiğ beslenme doğalarına en uygun olanı.
Ancak bu konuda tartışmalar sürüyor. Çiğ etin parazit yaptığı söyleniyor, “Köpek vahşi olur” deniyor vs... Tabii hazır mama üreticilerinin manipülasyonunu, tıpkı çocuklarda gibi hayvanlarda da dönem dönem beslenme trendleri yaratıldığını unutmamak gerekir. (Mesela ben bebekken annem mamama her gün bir beyin katarmış, şimdi duyuyorum su bile yasak neredeyse. Neymiş aptamil maptamil. Yıllar içinde doğruyu bulduklarına da inanmıyorum. Tamamen trende ve maddi kaygılara göre değişiyor bence.)
Her neyse... Tabii bir kaba leblebi benzeri taneler döküp hayvanınızı doyurabilmek kolay vazgeçilecek bir lüks değil. Ama kuru ya da ıslak tüm hazır mamalarda çok fazla katkı maddesi bulunduğu bir gerçek.
Kedi-köpek beslenmesinde son trend BARF. (Biologically Appropriate Row Food/Biyolojik Olarak Uygun Besin ya da Bones And Row Food/Kemik ve Çiğ Besin’in kısa adı) Doğadaki hiçbir hayvanın pişmiş yemek yemek üzerine evrilmediğini düşünürsek, bir nevi özüne dönme diyebiliriz.
Şimdi Türkiye’de bu isimle bir mama çıktı. Bir fabrika kurmuşlar. Taze et, sebze, meyve uygun oranda karıştırılıp -40 derece şoklanıyor, paketleniyor. Tek porsiyonluk paketleri, hayvanınıza vermeden 5-10 dakika önce buzluktan çıkarıyorsunuz o kadar. Ayrıntılı bilgi için www.barf.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Güvendiğim birkaç veterinere sordum. Onlar da onay verdikten sonra benimkilere denettim. Çok seven de oldu, hayatında ilk defa çiğ bir şey gördüğü için kafasını çevirip giden de. Ama üzerinde uyarıyor zaten, kuru mamadan geçiş için birkaç gün sabretmek gerekiyormuş. Yalnız sayınız çoksa biraz pahalı geliyor. Köpek maması (6 kg): 75 TL, kedi maması (4 Kg): 60 TL

Haberin Devamı

ÖZÜMÜZE DÖNELİM

Haberin Devamı

KULÜBE YAPIM ŞENLiKLERi BAŞLIYOR!

Mudo ve Whiskas yılbaşında bir kampanya yaptı. Ortaklaşa çıkardıkları 2013 takviminiden elde ettikleri geliri Gürpınar Barınağı’na aktardılar. Dün gönüllülerle barınağa gittiler. 16 Mart’ta da gidecekler.
Barınakta bin 400 hayvan yaşıyor. Program 10’da başlıyor, gün boyu çalışılacak. Bir kere 20 adet kulübe inşa edilecek. Keresteler hazır. Yemek hazırlanacak. Kafesler gezilecek, hasta, yaralılar tespit edilecek. Veteriner hekim, acil ve gerekli müdahaleleri yapmak üzere yanınızda olacak. Gerektiğinde ona yardım edilecek. Hayvanların kaldığı yerler temizlenecek, bakımları yapılacak. Karınları doyurulacak.
Tabii misafirliğe eli boş gitmek de olmaz. Sıcak tutacak her şey, her türlü mama, plastik kap, süt, makarna, bebe bisküvisi, çamaşır suyu, dezenfektan, steril eldiven, hasta bezi, vitaminler, parazit ilaçları, enjektör, tasma, taşıma kabı vs vs. Her şey gerekli. Bilgi almak isterseniz 0 555 422 88 95 ya da 0 532 203 36 30 nolu telefonları arayabilirsiniz. Hem belki eve yeni bir dostla dönersiniz, kim bilir?

Haberin Devamı

YEMEKLERiNiZi ÇÖPE ATMAYIN

HDI Sigorta bir sosyal sorumluluk projesi başlatmış. Pilot bölge, Beykoz. İlçedeki sahipsiz hayvanları beslemek üzere, gönüllü restoran ve otellerin artık yemeklerini toplayıp belediyeye teslim ediyorlar. Amaçları tüm İstanbul’da bunu başarabilmek. (Demek yapılabiliyormuş.) İletişim: 0 216 60 00 eposta: hdi@hdisigorta.com.tr