Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Haftaya hayatımızı renklendirecek bir etkinlikle başlıyoruz. Türkiye’de hâlâ herkes “Tasarımcıyım” diye gezerken, körler sağırlar birbirini ağırlarken bakın ‘alldesign 2013’te neler var?

‘Daha zengin, daha güçlü ve daha az eğlenceli ülke’ ilan edildik The Economist tarafından. Az da olsa hayatımızı renklendirecek güzel şeyler de oluyor oysa. İşte bugün onlardan bahsedeceğiz.
‘alldesign’la başlayalım. Türk markaları hâlâ ne idüğü belirsiz yabancı tasarımcılarla prim yapmaya çalışırken, Türkiye’de hâlâ kenarda biraz parası olan herkes “Ben tasarımcıyım” diye gezerken, körler sağırlar birbirini ağırlarken arada iyi niyetli gelişmeler de oluyor. ‘alldesign’, bir tasarım fuarı ama fuardan çok konferansları ilgi çekici. Konferanslara katılmak üzere yurt dışından da önemli isimler geliyor.

BU KONUŞMALARI  KAÇIRAN ÜZÜLÜR

Tasarımcı ve mimar Ron Arad hiç şüphesiz en ilginç konuklardan biri. New York’ta MOMA’da kişisel sergisi bile yapıldı. Tasarladığı kütüphaneler ve sandalyeler birçok evde demirbaş olmuş durumda. Sırf Çin’de onlarca fabrika tasarımların kopyalarını üretiyor. Ron Arad, ‘alldesign’da tasarım sürecini anlatacak.
Fuarın heyecanla beklenen konuşmacılarından biri George Lois. ‘Mad Men’ dizisinin yapımcıları ondan ilham aldıklarını söylüyor, oysa o ‘Mad Men’ dizisini bir hakaret olarak gördüğünü söylemekten çekinmiyor. MTV’yi batmaktan kurtaran, Tommy Hilfiger’ı bir günde sıfırdan yaratan reklam kampanyalarına imza atmış biri. Birçok dergi kapağında da imzası var. George Lois’in ‘Tutuculuğu reddet, ikon yarat’ konuşmasını dinlemek eminim ufkumuzu açacak.

‘Siyah Kuğu’nun yönetmeni de geliyor
‘Pi’ filmiyle çıkış, ‘Siyah Kuğu’ filmiyle zirve yapan yönetmen, senarist, yapımcı Darren Aronofsky de alldesign’ın konuşmacıla-rından. Yönetmenle sohbeti Memet Ali Alabora gerçekleştirecek.
‘Titanic’den ‘Spiderman’e Hollywood filmlerinin ve Kate Winslet’tan Gwyneth Paltrow’a yıldızların makyaj tasarımcısı olarak tanınan Tina Earnshaw da film yıldızı gibi görünmenin sırlarını anlatacak. Rolling Stones, David Byrne, Lou Reed gibi isimlere yaptığı albüm kapaklarıyla tanınan 2 Grammy ödüllü grafik tasarımcı Stefan Sagmeister da tasarım ve mutluluk ilişkisinden söz edecek.
Mücevher tasarımcısı John Hardy, Bali’de kurduğu yeşil okulu ve tasarımın çevre dostu olması gerektiğini ve geleceğini anlatacak.
Konuşmacılardan biri de Claude Challe. Buddha Bar’ın ünlü DJ’inin tasarım konferansında ne işi var, tartışılır. Özellikle de Buddha Bar devri çoktan kapanmışken. Claude Challe, ‘alldesign’ın kapanış partisinde çalacak. ‘alldesign’, 22-23 Şubat’ta Hilton Convention Center’da. Konferansları kaçırmak istemiyorsanız şimdiden bilet almakta fayda var.

Haberin Devamı

iSTANBUL’DA BiR COUSTEAU

Haberin Devamı

Philippe Cousteau Jr, Jacque Cousteau’nun torunu, Philippe Cousteau’nun oğlu. 33 yaşındaki Cousteau Jr., EarthEco’nun başkanı. Şimdi ‘Yeşil Binalar Zirvesi’ için İstanbul’da.
Dedesi ve babası gibi sualtı belgeselleri de hazırlıyor. Hatta çekimlerden birinde yanında ‘Timsah Avcısı’ programıyla tanınan Avustralyalı belgeselci Steve Irwin bir vatozun kalbinden sokması sonucunda öldü. Cousteau Jr., yine de belgeseli tamamladı.
Bugün ve yarın Swissotel’de gerçekleşecek toplantıda Cousteau Jr., başkanı olduğu EarthEco’yu anlatacak, çevre sorunları için alınabilecek önlemleri paylaşacak.
İşin ilginci, ‘Yeşil Binalar Zirvesi’ndeki katılımcılara baktığınızda bütün büyük inşaat şirketlerini görüyorsunuz. Bu zirveye katılımları bile iyi bir başlangıç olabilir.