Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstanbul’un yeni çağdaş sanat fuarı ArtInternational’la başlıyor, Murat Pilevneli’nin sanat gazetesi IstanbulArtNews’la devam ediyoruz. Finaldeyse Taner Ceylan’ın New York’ta bugün başlayan “Kayıp Resimler” sergisi var

Anish Kapoor sergisi, İstanbul Bienali derken şimdi yeni bir çağdaş sanat fuarımız da oldu. İlk gözağrımız “Contemporary İstanbul”dan sonra artık çağdaş sanat hayatında bir de “ArtInternational” var.
Fuara Paris, New York, Londra ve Berlin’den de olmak üzere tam 60 galeri katılıyor. Bunların sadece 10’u Türkiye’den. Sayalım; Galerist, Galeri Mana, Pi Artworks, Rampa, x-ist, Galeri Zilberman, Galeri Non, Artsümer, Pilot Galeri ve Egeran Galeri. Fuarda Damien Hirst’ten Ahmed Mater’e birçok sanatçının işini görebilmek mümkün. Hatta Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergisi açılan ve Floransa Bienali’nde onur ödülü alacağı yeni açıklanan Anish Kapoor’un bir heykeli bile var. Fuar için Haliç Kongre Merkezi’nin Haliç’e bakan tarafında “By The Waterside” adı verilen bir heykel terası da kuruldu.
Peki ama nerede, ne zaman? “ArtInternational”, Haliç Kongre Merkezi’nde pazartesi günü açıldı, bugün son günü. 12.00-20.00 saatlerinde fuarı gezmek mümkün. Böyle bir fuarın hafta sonuna denk gelmemesi talihsizlik. Dünyanın farklı yerlerinden 60 galeriyi bir araya getirdikten sonra bunu organize etmek bu kadar zor olabilir mi? İstanbul kongre merkezleri bu kadar doluysa şehirde başka bir alan yok mu? Kimbilir hafta içi fuarı kaç kişi gezebilecek, hafta sonu olsa kaç kişi daha gezebilirdi?
Unutmadan, giriş ücreti 30 lira. Fuarla ilgili detaylı bilgi için: www.istanbulartinternational.com

Sanat dünyasının hayalindeki gazete
Türk çağdaş sanat piyasasının en çok konuşulan isimlerinden biri, Murat Pilevneli. Galerist’i Galerist yapan, birçok sanatçıyı tanımamızı sağlayan kişi aslında.
Şimdi Murat Pilevneli, IstanbulArtNews adlı aylık bir sanat gazetesi çıkarıyor. Üstelik gazete ücretsiz, en azından şimdilik. Gazeteyi elinize aldığınızda önce sayfa düzeniyle tavlıyor. Sonra yazıları ve imzaları gördükçe daha da heyecanlanıyorsunuz. Cem Erciyes’ten Barbaros Altuğ’a, Beral Madra’dan Yasemin Bay’a birçok ismin yazılarını IstanbulArtNews’te okumak mümkün.
Gazetede okuyacak çok şey var. Eylül sayısında bir galericinin hayalindeki 20 sanatçı listesi dikkat çekiyor. Taner Ceylan’dan İrfan Önürmen’e uzanan bir liste bu. Fuarcılar arasındaki isim savaşından Deniz Palas’ın satışa çıkmasına kadar birçok haber de var.
Bu kadar özenli bir iş görünce artık ilk his, umarım devam eder oluyor. Bazen ilk sayılarda çok malzeme olur ve devamı da bu kadar iyi olabilir mi diye şüpheye düşersiniz. Ama sıfır sayıyı okuyanlar birinci sayıda da aynı hissi yakalayabildiklerine göre devamı da gelecektir.

Taner Ceylan New York’ta
İstanbul’da bugünlerde yoğun bir çağdaş sanat koşturması var. New York’ta ise bugün bir Türk sanatçının sergisi açılıyor. Taner Ceylan’ın fotoğraf hissi veren hiper realist resimleri New York’un önemli galerilerinden Paul Kasmin’de sergileniyor.
“Kayıp Resimler” serisinin yer alacağı sergide Osmanlı hanedanının üyeleri alışıldık görüntülerinden farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Sergi, 26 Ekim’e kadar devam edecek. Yolunuz New York’a düşerse mutlaka uğrayın.