Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çok değil, sadece birkaç yıl önce Art International’ın kurucusu Sandy Angus ile konuştuğumda “İstanbul bir değil, üç sanat fuarını ayakta tutacak kadar güçlü bir şehir. Stratejik konumuyla hem Rusya’dan hem Ortadoğu’dan koleksiyonerleri İstanbul’da buluşturacağız” demişti.
Üç yıl sonra ise şimdi geldiğimiz nokta, Art International Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek fuarı iptal etme kararı aldı, ülke gündemi gerekçesiyle.
Oysa çağdaş sanat piyasasında konuşulan ise, bu sadece terör korkusuyla alınmış bir karar değil, üç yılda ticari olarak beklenen başarının elde edilememesinden de kaynaklanıyor aslında.
Tabii bunda da yine ülke gündeminin ve turizmde yaşanan sıkıntının da etkisi çok.
Uluslararası bir fuarın iptali sadece çağdaş sanat piyasası için değil, İstanbul için önemli bir kayıp.

Çağdaş sanat durumları
Hedef, Kilis’te okul yapmak
Bu durumda ilk göz ağrımız Contemporary Istanbul’a daha çok iş düşüyor.
Contemporary Istanbul yönetimi 2-6 Kasım’da gerçekleşecek fuar öncesi, Elif Dürüst ve Şirin Yalçın’ın kurduğu Aralık Derneği ile birlikte bir sosyal sorumluluk projesine girişti.
Suriyeli ve Kilisli çocuklar için yapılacak ilkokul projesine kaynak yaratmak amacıyla bir de destek sergi düzenliyorlar.
“Savaş ve göçün yarattığı zorlukları çocukların gözünden gören bir anlayışla” diye de ekliyorlar.
11-13 Mayıs’ta The Sofa Hotel’de gerçekleşecek sergide tam 52 sanatçının eserleri yer alacak.
Peki ama hangi sanatçılar?
Ahmet Elhan, Ahmet Güneştekin, Alev Ermiş Mavitan, Ali Bilge Akkaya, Ali Elmacı, Ali Kotan, Ani Çelik Arevyan, Aras Seddigh, Ardan Özmenoğlu, Ayşe Gül Süter, Azade Köker, Bahadır Baruter, Bihrat Mavitan, Burcu Perçin, Burçak Bingöl, Burçin Başar, Candaş Şişman, Ekrem Yalçındağ, Ela Cindoruk, Elvan Alpay, Emin Mete Erdoğan, Erkut Terliksiz, Erol Eskici, Guido Casaretto, Gülay Semercioğlu, Günnur Özsoy, Hale Tenger, İrfan Önürmen, İsmail Acar, Joana Kohen, Kemal Seyhan, Leyla Gediz, Melek Mazıcı, Meltem Işık, Mike Berg, Mithat Şen, Murat Germen, Murat Morova, Murat Palta, Murathan Özbek, Nazan Pak, Nejat Satı, Nermin Er, Nihat Kemankaşlı, Seçkin Pirim, Serdar Arat, Serkan Adın, Seda Hepsev, Şükran Moral, Tan Mavitan, Yağız Özgen ve Yılmaz Aysan.
Eserlerin satışından elde edilecek gelirin tamamı okul binasının inşasına destek amacıyla kullanılacak.
Hedef, okulu 2016-2017 eğitim yılına yetiştirmek.
Sanatçılardan sonra, sıra koleksiyonerlerde
Kısa bir süre önce UNICEF’in ‘Dünya çocuklarıyla 70 yıl’ balosunda, UNICEF yararına bir açık artırma yapılmış, açık artırmada birçok çağdaş sanatçımızın eserleri piyasa değerinin çok altında satılmıştı.
Çocuklara yardım amaçlı yapılan bir müzayedede daha iyi sonuçlar beklenmesine rağmen...
Umarım, şimdi benzer bir durum yaşanmaz ve koleksiyonerler Contemporary Istanbul ve Aralık Derneği’nin okul projesine eserleri bağışlayan çağdaş sanatçılar kadar gönülden destek olur.
Böylece en azından bir konuda birleşmiş oluruz, söz konusu çocuklar olduğunda...