Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şehir bunları konuşuyor. En havalı kadınların yeni ortak noktası Mehry Mu. Borusan Contemporary’nin açılışında manzara da sanat eserleri kadar ilgi çekti

EN HAVALI KADINLARIN ELiNDE NE VAR

Son günlerde birçok havalı kadın Hermesleri, Chanelleri, Goyardları bir kenara atmış durumda. Ellerinde biraz Türk, biraz Doğu izleri taşıyan farklı çantalar var. Alışılanın aksine bir logo çılgınlığı yok, asla marka marka bağırmıyor.
Derken Monocle’ı açıyorum, son sayısında Midnight Express’i yazmış Melis Alphan, orada da karşımda aynı çanta. Guardian’dan Fransız Elle’e birçok yerde karşıma çıkıyor bu çantalar. Ama öyle bangır bangır bir tanıtımı yok. Aksine cool bir duruşu var.
Peki hangi markadan bahsediyorum? Adı Mehry Mu. Ne anlama mı geliyor? Markanın yaratıcısı Güneş Mutlu Mavituncalılar açıklıyor, “Mehry Farsça Güneş demek, Mu da soyadının ilk 2 harfi”. Güneş, Kapalıçarşı’dan kumaşlar seçerek 4 yıl önce çanta yapmaya başlamış. Hatta ilk çantasını yine kendi kurduğu internet alışveriş sitesi Chichiqueen.com için tasarlamış.
Mehry Mu şu anda şehrin en havalı mağazaları Midnight Express ve Beymen Blender’da satılıyor. Yurtdışında da L-atitute adlı internet sitesinden Los Angeles’taki Fred Segal’e kadar birçok önemli noktada satılıyor.
Mehry Mu önce ‘göz’ ve ‘Fatma’nın eli’yle başladı, değişik desenler ve derilerle devam ediyor. Bir hikayesi var çantaların. Bu da artık günümüzde en önemli şey, ne yaparsan yap hikayesi mutlaka olmalı.
Mehry Mu’nun kurucusu ve tasarımcısı Güneş Mutlu Mavituncalılar’la konuşuyorum, yenilikleri öğrenmek için. Şu anda Fatma’nın eli motifli çantalar daha çok tercih ediliyormuş. Şimdi bir de İkat adlı clutch koleksiyonu var. Kapalıçarşı’dan müthiş kumaşlar seçilmiş. Onları da görmelisiniz.
Mehry Mu, Enmoda.com için özel bir koleksiyon hazırlamış. Krokodil baskılı koleksiyonun renklerine de bayıldım. Bugün itibariyle satışa çıkıyor. Mehry Mu çantaların fiyatları 495 TL civarında. Çanta meraklılarına duyurulur!

BORUSAN’DA NEREYE BAKACAĞINIZI ŞAŞIRIYORSUNUZ

İstanbul’un ilk ‘ofis - müze’si Borusan Contemporary cumartesi gecesi açıldı. Herkes aynı şeyi konuşuyordu, “Nereye bakacağımızı şaşırdık.” Sanat eserlerine mi yoksa Boğaz manzarasına mı? Hem deniz kenarında olup hem de bu kadar yüksekten Boğaz’ı izlemek etkileyiciydi. Rumelihisarı’ndaki Perili Köşk hafta içi ofis, hafta sonu müze olarak hizmet verecek. Müzede çoğu yabancı eserlerden oluşan müthiş bir koleksiyon var. Ayrıca açılışta her katta eserler konusunda çok bilgili görevliler vardı. Eserlerle ilgili detayları uzun uzun anlattılar.
Video artlar, enstalasyonların yanında ofislerde aile fotoğraflarının, evrakların durduğu çalışma masalarını da görüyorsunuz. İlginç bir manzara. Ayrıca binada çok iyi bir müzik sistemi var. Hoparlörler de neredeyse sanat eserleri kadar ilgi çekti. Her şey hiç alışık olmadığımız kadar profesyoneldi. Hatta Bienal’in açılışıyla denk geldiği için trafik sorununa bile çözüm düşünülmüş, Antrepo’yla Perili Köşk arasında tekne seferleri düzenlenmişti.
Açılışta Borusan Contemporary Art Collection Volume 1 adlı kitabı inceleme fırsatım da oldu. Ahmet Kocabıyık ilk Kemal Önsoy’un resimlerinden etkilenip stüdyosuna gidişini yazmış önsözünde. Stüdyoya gidip de ressamın klasik tuval ve fırçayla çalışmadığını görünce ne kadar şaşırdığını samimi bir şekilde anlatıyor.
Borusan Contemporary’yi en yakın zamanda mutlaka gezin. Unutmayın, burası aslında bir ofis ve sadece hafta sonları müze olarak gezilebilir.