Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Saffet Emre Tonguç rehberliğinde Kapalıçarşı’da bir günlüğüne turist olduk. Bakın neler neler gördük?

HIZLANDIRILMIŞ KAPALIÇARŞI TURU

Kapalıçarşı dipsiz bir kuyu gibi. Her seferinde şaşılacak bir şey çıkıyor.

Tanıdığım en iyi rehber Saffet Emre Tonguç.
Kitaplarından ve yazılarından eminim biliyorsunuz ama bir de kendisiyle bir tura çıktığınızda durum değişiyor, “İşte gerçek lüks bu” diyorsunuz. Çünkü Saffet rehber diliyle konuşmuyor, hem hap bilgiler veriyor, hem eğlendiriyor, hem de merak ettiğiniz her şeye bir cevabı var. Tabii bunun yanında yılların tecrübesiyle neye heyecanlanacağınızı, nerede daha çok zaman geçirmek isteyeceğinizi leb demeden anlıyor. İşte o yüzden Mastercard’ın Saffet rehberliğindeki Paha Biçilemez İstanbul kapsamındaki turlarını kaçırmamaya özen gösteriyorum. Yalnız değilim, Paha Biçilemez İstanbul internet sitesinin şimdiden 130 bin üyesi olmuş. Dünyanın birçok şehrinde İstanbul projesi örnek gösterilir hale gelmiş.

James Bond gibi çatıya çıkıyoruz
Bu sefer hedefimiz Kapalıçarşı. Saffet, Oprah Winfrey’den Calvin Klein’a, Madeleine Albright’tan Diane Von Furstenberg’e Türkiye’ye gelen bütün ünlü isimleri gezdiren kişi. Haliyle Kapalıçarşı’yı avucunun içi gibi biliyor ve çarşıda olağanüstü bir forsu var. Bizi James Bond’un kiremitlerini kırdığı iddia edilen Kapalıçarşı çatısına çıkaracak kadar. Bu arada öğreniyoruz, Bond filmi aslında zarar vermemiş çatıya. Kırık kiremitler var, ama artık eskidiği için.
Saffet’le turumuza Mahrec Sanatevi’nde başlıyoruz. Mücevher ve takı çizim tekniklerinden mum model yapımına çeşitli dersler veriliyor burada. Antika mücevherleri de gösteriyorlar bize, murassah hakkında bilgi de veriyorlar. Murassah, objeleri kıymetli taşlarla süsleme sanatı. Burada eşi benzeri bulunmayan birçok örnek görüyoruz.

Stephen Webster’ın keşfi: Arman Suciyan
İkinci durak Arman Suciyan’ın atölyesi. Arman, uzun yıllar İngiltere’de Stephen Webster ile çalışmış. Mücevhere rock ruhunu yansıtan ve şimdi Garrard’ın da kreatif direktörü olan Stephen Webster 4 kişiyle birlikte küçücük bir atölyede başlamış. Sonra Madonna’nın Stephen Webster tasarımlarını keşfetmesi ve takmasıyla işler büyümüş. Hatta Arman, Madonna ve Guy Ritchie’nin nişan yüzüklerinin yapımında bile çalışmış. Madonna Guy Ritchie’den, Guy Ritchie de Madonna’dan habersiz birbirleri için yüzük siparişi vermiş Stephen Webster’a. Ama Webster ve ekibi gizlilik anlaşması gereği ikisine de hiçbir şey belli etmemiş. Bir şampanya firmasının roze şampanyası için pembe pırlantadan çok özel bir yüzük de yapmışlar. “Şimdiye kadar elime aldığım en pahalı taş” diyor Arman kullandıkları pembe pırlanta için. Armaggan’ın tasarım ekibinde çalışmak üzere yıllar sonra İstanbul’a dönmüş. Şimdi 25 metrekarelik minik atölyesinde
harika tasarımlar yapmaya devam ediyor. Hatta bu yıl Elle Style Awards’un en stil tasarımcı adayları arasına da seçilmiş. Bir yüzük beğeniyoruz. Fiyatını soruyoruz, 14 bin dolar diyor, neyse ki üzüldüğümüzü görünce gümüş versiyonlarını da çıkarıyor.

Hangi dükkanlar görülmeli?
Sonra Zincirlihan’ı geziyoruz. Şimdiye kadar nasıl da üst kata çıkmadığıma şaşırıyorum. Şişko Osman’ın üst katı da varmış. Daha sonra çarşıda belli başlı dükkanları belliyorum en yakın zamanda geri gelmek üzere. Hangileri mi? Ataş Antik, Serhat Geridönmez, Mavi Köşe, Ümit Berksoy, İznik Classics, Nick’s Calligraphy, Mourath Pasha, Yazzma... Gelmişken gramofoncu Mehmet Usta’ya uğramamak da olmaz. Sivaslı Yazmacı’dan ikat kumaş almamak da, Dhoku Halı’da halıların eskitilerek nasıl bir dönüşüme uğradıklarına hayran kalmamak da, Truva filminin kostümlerine imza atan Eğin Tekstil’de Dr. Süleyman Ertaş’la sohbet etmemek de olmaz.
En çok da Ottoamano’nun şallarında aklım kalıyor.
Şalların fiyatları kalitelerine göre 12 bin dolara kadar çıkabiliyor. Hatta geçen haftalarda Kanada’nın en zengin kadınlarından biri gelip 90 bin dolarlık şal almış bir seferde.

3 ve 10 Aralık’ı kaçırmayın!
Kapalıçarşı dipsiz kuyu gibi. Sık sık gelsem de her geldiğimde yine şaşıracak bir şey çıkıyor karşıma. Dönüşte Sirkeci’den Bebek’e vapurla gidebileceğimizi öğrenince daha da mutlu oluyorum. Saffet önde, biz arkada ilerliyoruz. Saffet yandı, artık peşini bırakmayacağız. Siz de bu Kapalıçarşı
turuna katılmak isterseniz
3 ve 10 Aralık’ta tekrarlanacak.