Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir teknoloji forumuna katılmak üzere San Francisco’dayım. İşte size hızlandırılmış bir şehir turu ve önerileri...
* Golden Gate Köprüsü: San Francisco denilince hiç süphesiz akla ilk gelen; Golden Gate Köprüsü.
Köprüyü nasıl bir turistik çılgınlığa çevirdiklerini görünce üzülmemek elde değil. Köprünün girişine kurulan kafelerden hediyelik eşya mağazalarına, köprü amblemli kıyafetlerden köprü hatırası fotoğraf çekimine kadar her şeyi ticarete çevirmeyi başarmışlar. Ayrıca köprüde yürüyüş yapmak ve bisikletle gezmek de mümkün.
Biz Boğaz’a üçüncü köprüyü yapıyoruz ama daha birini bile böyle tanıtamıyoruz.
Hem de üstüne basarak söylemeyi sevdiğimiz “ama Asya’yı Avrupa’ya bağlıyor” gerçeğine rağmen. Neyse daha fazla üzülmeden hatırlatalım; vaktiniz varsa Golden Gate Parkı’na da uğrayın.
* Ferry Building: Hayır, feribotlar için değil, tamamen bir yeme-içme cenneti olduğu için gitmeli.
Burada haftanın belli günleri meyve-sebze pazarı da kuruluyor. Pazar kurulduğunda görüntü daha da etkileyici. Ama pazar yoksa bile Hog Island Oyster Company’de yemek yiyip, üstüne Humphry Slocombe’nin organik dondurmalarını deneyin. Finali Blue Bottle Coffee’den bir macchiato’yla yapıp, giderken de Cowgirl Creamery’s Artisan Cheese Shop’tan peynir alışverişi yapabilirsiniz.
* The Mission: Şu anda şehrin en hip bölgesi. Daha çok Latin Amerikalılar’ın yaşadığı bölgede restoranlar ve gece kulüpleri yükselişte.
Özellikle El Foralito gibi Meksika restoranları çok başarılı.
* Union Square: ABD’de şehrin merkezinde hem pahalı, hem ucuz bu kadar çok mağazayı bir arada bulabileceğiniz belki de tek yer. Bütün alışverişinizi bir günde halletmek için iyi bir çözüm.
* Pacific Heights: San Francisco’da görüp görebileceğiniz en güzel evler burada. Evleri bırakalım da biraz farklı tasarım butikleri gezelim derseniz, işte o zaman sizi Fillmore Street’e alalım.
* Ghirardelli Square: Fisherman’s Wharf fazla turistik ve kalabalık olduğu için tavsiye edilmiyor ama biraz ilerisinde Ghirardelli Square ne kadar turistik ve kalabalık olsa da gitmeye değer. Çünkü meşhur çikolata markasının merkezi. Çikolata ve dondurmaya doymak için hatta sokaklardaki güzel koku için bile gidilir.
* Alcatraz: San Francisco Körfezi’nde bir ada...
Malum ABD’nin en ünlü hapishanelerinden biriydi. 1861- 1963 yılları arasında birçok ünlü suçlu cezasını burada çekti. Bunlardan bazıları; Al Capone, Doc Barker, ‘Makineli Tüfek’ George Kelly, ‘Kuş Adam’ ya da Alkatraz Kuşçusu olarak bilinen Robert Franklin Stroud, Bonnie ve Clyde ikilisinin şoförü Floyd Hamilton ve Alvin Karpis...
* Teleferik: ABD’nin en yokuşlu şehrinde ulaşım için bir numaralı çözüm. Ayrıca turistlere yönelik F trenleri de çok eğlenceli.
* Hayes Valley: Sadece stil sahibi butikleriyle değil, yanyana dizilmiş sanat galerileriyle de bir taşla birkaç kuş vurmak isteyenlere iyi bir seçenek.
* SFMOMA (San Francisco Modern Sanat Müzesi): Şu anda tadilat nedeniyle geçici olarak kapalı ama bir dahaki sefere yenilenmiş haliyle mutlaka görülmeli.
* Twin Peaks (İkiz Tepeler): Şehre tepeden bakmak, nefis bir manzara görmek ve tabii bol bol selfie yapmak isterseniz gidebileceğiniz en iyi yer.
* Napa ve Sonama: Buraya kadar gelmişken California şaraplarının merkezine gitmemek olmaz.
Arabayla çok da kısa olmayan bir yolculuk. Ama şarap bağlarını seviyorsanız kesinlikle değer.

Haberin Devamı

SAN FRANCiSCO ÖNERİLERİ