Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı aldığı gün, Londra’da bir İngiliz markasının

Selfie çılgınlarını sevindirecek
Türkiye’ye gelmeye hazırlandığını öğreniyoruz.

Ünlü isimlerin balmumu figürlerinden oluşan Madame Tussauds, aralık ayında Grand Pera’da açılacak.

Grand Pera, Emek Sineması nedeniyle İstanbul’un tartışmalı binalarından.
Madame Tussauds, bir müze değil, 250 yıllık bir eğlence merkezi.

Zaten artık Sea Life ve Legoland’in de sahibi olan İngiliz şirketi Merlin Entertainments’ın markalarından.

Amsterdam’dan Las Vegas’a, Hong Kong’dan New York’a, Şanghay’dan Berlin’e, Tokyo’dan Sidney’e tam 20 şehirde var, 21.si İstanbul’da olacak. Sürekli yeni isimler ekleniyor listeye, ünlü isimler seçilirken magazin gündemi de yakından takip ediliyor.
Bkz. Kim Kardashian-Kanye West ikilisi Londra’da başköşeye yerleştirilmiş.

İstanbul’da yer alacak balmumu figürleri arasında yerli isimler de olacak.

Peki ama kimler?

Mustafa Kemal Atatürk, Mevlana, Zeki Müren, Barış Manço, MFÖ, Adile Naşit, Yaşar Kemal, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Mimar Sinan, Hidayet Türkoğlu, Arda Turan, Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Kerem Bürsin... Gittikleri ülkelerde devlet büyüklerinin de balmumu heykellerine yer veriyorlar. Madame Tussauds İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heykelinin yer alıp almayacağını soruyoruz, “Henüz belli değil, haber bekliyoruz” cevabını alıyoruz.

Yerli isimlerin yanı sıra Angelina Jolie, Usain Bolt, Steve Jobs, Messi, Rihanna, Marilyn Monroe ve Muhammed Ali’nin de heykelleri İstanbul’a gelecek.

Londra’da mumyalardan daha çok ilgi çeken Marvel Super Heroes 4D film deneyimi ve Star Wars tarihinin önemli anlarının yeniden yaratıldığı 11 sahne oluyor.

Bakalım, İstanbul’da en çok ilgi çeken ne olacak?

Zorlu PSM böyle konser görmedi

Londra’dan sonra İstanbul’daki Patti Smith konseriyle devam ediyoruz.

İşte geriye kalanlar...

- Birçok konserde sahnedeki isme toz kondurmuyor, izleyici ruhsuz diyoruz. Sahnede Patti Smith olunca izleyici de havaya giriyor, herkes Zorlu PSM’de bile ayağa fırlıyor.

- Evet, Patti Smith gibi birini Açıkhava’da izlemek isterdim ama kabul etmek lazım, Zorlu PSM İstanbul’un son zamanlarda kazandığı en iyi salon.

- Patti Smith’in 40 yıl önce yaptığı ‘Horses’ albümü hâlâ aynı etkiyi yaratabiliyor.

- Yakın zamanda müzik dünyasından ne kadar çok büyük kayıp var. Bkz. Patti Smith, ölen arkadaşlarını anmak için yaptığı ‘Elegie’ şarkısıyla Jimi Hendrix, Jim Morrison, Fred Sonic Smith, Allen Lanier, Richard Sohl’un ardından daha yakın zamanda kaybettiğimiz Lou Reed, Prince ve David Bowie’yi de andı. Hatta daha sonra Prince’in ‘When Doves Cry’ şarkısını da söyledi.

- En coşkuyla söylenen, ABD’deki ‘Demokrasi Yükseliyor’ gösterilerinde sahne aldığında tüm kalabalığı canlandıran şarkısı ‘People have the power’ ve tabii ‘Because the night’ oluyor.

- Yerine göre mesajlar daha kısa ve öz de verilebiliyor, Bkz. Patti Smith’in “Silah istemiyoruz, savaş istemiyoruz, bizim enstrümanımız işte bu!” diyerek gitarını havaya kaldırması ve “İyi bir hayat geçirmeni dilerim İstanbul” diyerek sahneden ayrılması.