Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Günün oyunu belli. Dün ve bugün herkes aynı şeyi soruyor, “Saat kaç?” Herkes bir cevap veriyor, ama doğrusu kimse söylediğinden emin değil. Nedeni basit. Bütün dünya pazar sabahı itibariyle yaz saati uygulamasına geçti, saatleri bir saat ileri aldı.
Biz bir gün geriden takip ediyoruz ama teknoloji geri kalmamıza izin vermiyor, sağolsun, telefonlar, bilgisayarlar bizden önde gidiyor.
Dün sabah telefonumun alarmıyla uyandım. Bir telefona baktım, bir saatime. Arada bir1 saat fark var. İşin komiği hangisi doğru, bilmiyorum. Bir de bilgisayarımı açıyorum, o nedense en son tamire gittiği yerde, İngiltere saatinde kalmış. Önümde üç ayrı saat, üçü de farklı. Saat pekala 06.00, 07.00 ya da 08.00 olabilir. Hemen bilgisayarda haber sitelerini açıyorum, doğru saati bulmak için. Ne

Tilki tilki saat kaç
mümkün! Üstte saat 08.00 yazıyor, altında “Yaz saati uygulaması YGS nedeniyle pazartesiye alınmıştır” haberi var, kolumdaki saat ise 07.00’yi gösteriyor. Nasıl bir karışıklık... İyi ki yetişmek gereken bir yer yok diye seviniyorum. Tabii o sırada aklıma üniversite sınavında ter döken 1 milyon 692 bin 345 öğrenci geliyor. Sınavda karışıklık olmaması için Bakanlar Kurulu’nun saat değişikliğini pazartesiye alması gerçekten süper bir fikir! Asıl karışıklığın öyle olacağı nasıl kimsenin aklına gelmedi, anlamak mümkün değil. Şimdi kimse saatten emin olamıyor. Hepimizin ayarıyla oynanacağına şu sınav bir hafta önceye ya da sonraya alınsaydı ne olurdu sanki?

Haberin Devamı

Yaza hazırlık başladı
Yaz saati uygulamasına bile geçtiğimize göre kendimizi de yaza hazırlama sezonunu açmış bulunuyoruz. Tabii Bebek’te Mini Dondurma’da yenilen güllü lokumlu dondurmaların bu hazırlık sürecine bir faydası yok, yürüyüş eşliğinde olsa bile.
Pilates’e Ebru Şallı’yla aynı zamanda başlayıp hâlâ fit olamayan her insan gibi şimdi çeşitli arayışlardayım. Cardio yapmamakta da hala direniyorum. Son zamanlarda Power Plate yine gündeme geldi. Yıllar önce astronotların kas kaybetmemesi için kullanıldığını duyduğumdan beri ona sempatim var. Madonna’nın Power Plate yapıyor olması ise beni hiç etkilemiyor. Çünkü Madonna onun yanında daha kimbilir neler neler yapıyor...
Zaman zaman Power Plate’i denemeye kalkışıyorum. İlk denemem başarısızlıkla sonuçlandı. O kadar titreşim bana çok geldi. Aradan yıllar geçti. Bir kez daha niyetlendim, bu sefer iddialıydım. Yaz motivasyonuyla başladım.
10 dakika titreşime karşı direnerek bazı hareketler yapıyorsunuz. Kesinlikle ve kesinlikle özel bir hoca kontrolünde olmanız gerekiyor. Titreşim hızını kendi kendinize ayarlamanız mümkün değil. Bir de “Süreyi uzatayım da daha faydalı olsun” dememek lazım. Çünkü fark etmeseniz de aslında çok yorucu.
Tabii 10-15 dakikada bir mucize olmayacağı da belli. Ama birkaç farklı egzersizi bir araya getirirseniz Power Plate iyi bir destek olabilir. İlk izlenim budur!

Haberin Devamı

Ali Kazma’nın videoları
Cuma akşamı Mısır Apartmanı’nda Galeri Nev’deydim. Ali Kazma’nın ilk kişisel sergisi ‘Kızıl Tilki Ölmeli’nin açılışı vardı.
‘Engellemeler’ dizisinin son üç işi olan ‘Tahnitçi’, ‘Ressam’ ve ‘Mutfak’ı izledik. İtiraf ediyorum, ‘Tahnitçi’nin bazı bölümlerinde gözlerimi kapadım, bakamadım.
Küratör Nazlı Gürlek, “Filme alınan kişinin kendini bütünüyle ve tüm enerjisiyle yaptığı işe adayışını, sahip olduğu beceri ve bilgiyi elindeki malzemeyi değiştirmek ve dönüştürmek üzere kullanışını görüyoruz” diyor. Gerçekten de öyle. Galeri Nev’deki açılışın benim için videolar kadar etkileyici başka bir yanı daha vardı. Bir nevi mezunlar günü gibiydi. Robert Kolej mezunları da, Nancy Atakan gibi Robert Kolej’de resim öğretmenliği yapmış sanatçılar da Ali Kazma’nın sergisinde buluştu.
Sergi 23 Nisan’a kadar devam edecek. Ali Kazma’nın diğer işlerini de merak ediyorsanız, geçen hafta İstanbul Modern’de açılan ‘Kayıp Cennet’ sergisine de gidebilirsiniz.

Haberin Devamı

Taner Ceylan’la ilgili not
Taner Ceylan’ın ‘Taner Ceylan: 1997-2009’ adlı kitabının lansmanı cumartesi günü Akaretler’deki Galerist’te yapılacaktı ama kitap da mekan da yetişmedi. Lansman ve kitap hakkında söyleşi haftaya cumartesi saat 16.00’da Tepebaşı’ndaki Galerist’te yapılacak. Konuşmaya Taner Ceylan, İstanbul Modern’in küratörü Levent Çalıkoğlu ve Galerist ekibinden Merve Çağlar katılacak.