Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ceyda Balaban sayesinde yarısı Türk, yarısı yabancı bir grup Londra’daki Türk restoranı Yosma’da bir araya geliyoruz.

Masada GQ dergisi tarafından yılın adamı seçilen fotoğrafçı Mert Alaş ve ortağı Marcus Piggott da var.

Yosma’nın kurucularından Levent Büyükuğur da...

Malum, Levent Büyükuğur, diğer ortakları Bülent-Rıza Büyükuğur ve Berk Ekşioğlu ile birlikte İstanbul Doors Group’un yüzde 74.25 hissesini Doğuş Grubu’na sattıktan sonra Londra’da Good Food Society adlı yeni bir şirket kurmuştu.

Good Food Society’nin Londra’daki ilk restoranı meşhur şarap ve zeytinyağı markasıyla tanınan Frescobaldi ailesiyle birlikte açtıkları İtalyan restoranı Frescobaldi’ydi.

Haberin Devamı

Daha sonra ise Marylebone’da Baker Street’te Türk restoranı Yosma’yı açtılar.

“Yosma’nın müşterisinin sadece yüzde 15’i Türk, çoğunluk yabancı” diyor Levent

Türk mutfağını yabancılara uyarladılar
Büyükuğur.

“Türk mutfağının yabancılara uyarlanmış hali” diyor.

Masadaki yabancılar da durumu onaylıyor.

Türkiye’deki yemekleri çok beğenmeyenler, ağır bulanlar bile Yosma’daki yemekleri silip süpürüyor.

Yurtdışındaki Uzakdoğu restoranlarında yemekler nasıl yabancıların damak tadına göre uyarlanıyorsa burada da öyle yapılmış.

Peki ama Yosma’nın menüsünde en çok beğenilen ne oluyor dersiniz?

Künefe.

Diğer tüm yemeklerin, kebapların, balıkların önüne geçmiş durumda.

İçkilerde ise rakı için aynı durum söz konusu.

Uzay roketlerini andıran bakır ehlikeyiflerde servis edilen rakı da neredeyse her masada var.

Hafta içi bir akşam olmasına rağmen Yosma tıklım tıklım.

Şimdiye kadar gidenlerden duyduğum tek şikayet, ses sistemi ve çok uğultulu olmasıydı.

Bunun için de gerekli önlemler alınmış.

Yosma’nın ikinci şubesinin Covent Garden’da açılması planlanıyordu.

Londra’ya yeni Türk-Yunan restoranı: Hovarda

Levent Büyükuğur ve ortaklarının Londra’daki yeni projesi bir Türk-Yunan restoranı.

“İki kültürü bir araya getirmek istedik, Londra’daki Türk mutfağına olan ilgi giderek daha da artıyor” diyor Büyükuğur.

Restoranın bir katı tamamen lounge olacak ve Türkçe müzik çalacak.

Haberin Devamı

Diğer katı ise restoran olacak.

Londra’da aslında bir Türk-Yunan restoranı var: Mandolin.

Ama Shoreditch House’da sadece Soho House üyelerinin gidebildiği ve sadece yazın açık, kışın kapalı.

O yüzden şehirde bir ilk sayılacak bu yeni restoran.

Adı da Türkçede ve Yunancada aynı anlama gelen bir kelime: Hovarda.

Peki ama Hovarda nerede olacak?

Soho’da, şehrin kalbinde.

Mayıs gibi açılması planlanıyor.

Heyecanla bekliyoruz

Şimdilik o proje rafa kaldırılmış, ama yeni projeler çok yakında geliyor.

Türkler Floransa’da İtalyan restoranı açıyor

Levent Büyükuğur ve ortaklarının bir diğer projesi ise Floransa’nın en güzel meydanlarından birinde açmayı planladıkları İtalyan restoranı: Frescobaldi.

Londra’daki Frescobaldi’nin bir şubesi olacak.

İtalyan aileyle ortak.

Türkiye’den çıkan bir restoran grubunun İtalya’da İtalyan restoranı açması da sevindirici.

Nusr-et Dubai’den sonra Londra’da

Nusr-et, Dubai’de gördüğü büyük ilgiden sonra yurtdışındaki yer arayışlarına devam ediyordu.

Haberin Devamı

Londra’da uzun zamandır yer bakıyordu.

Önce Park Lane düşünüldü, şimdi ise aranan yer sonunda bulundu.

Knightsbridge Sheraton Towers’da çok yakında açılıyor.

Türkler kadar Arap ve Rus müşterileri de sevinecek.