Cadde Çav Bella klibi tartışma yarattı

Çav Bella klibi tartışma yarattı

13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uzun bir süredir sesi çıkmayan şarkıcı Hilal Cebeci, İtalya’da faşizme karşı direniş marşı olarak bilinen ‘Çav Bella’ adlı halk şarkısını İtalyanca seslendirdiği bir klip yayınlayınca ortalık karıştı. “Rezalet” diyen de var, destek çıkan da.

Çav Bella klibi tartışma yarattı

Şarkıcı Hilal Cebeci, İtalya’da faşizme karşı direniş marşı olarak bilinen “Bella Ciao (Çav Bella)” adlı halk şarkısını seslendirdiği video klibi, önceki akşam sosyal medya hesabından yayınladı. Çav Bella’yı İtalyanca seslendiren şarkıcı, sol kesim tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

Haberin Devamı

Cebeci’nin ayrıca Türkiye’de büyük hayran kitlesine sahip İtalyan yapımı “La Casa De Papel” dizisini klibinde tema olarak kullanması da tepki çekti.

Cebeci’ye ilk tepki Bağımsız Sinema Merkezi’nden (BSM) geldi. Twitter hesabından “Böyle bir rezillik kabul edilemez” paylaşımında bulunan BSM, Cebeci’ye “Çav Bella şarkısı, İtalya’da faşizme karşı dövüşen, hayatını kaybeden devrimcilerin hatırasını taşır. Kendi çürümüş pisliğinizi devrimcilerin mirasına bulaştıramazsınız. Derhal bu rezilliğe son verin” diye tepki gösterdi.

Cebeci de BSM’ye, “Ülkedeki her türlü rezilliğe göz yumuyorsunuz da ters köşe yapılmış bir klip mi rahatsız ediyor sizleri? Madem o kadar devrimcisiniz, neden susuyorsunuz her şeye? Benim babam bir devrimci olarak öldü. İşkence gördü, akciğer kanseri oldu ülkesi için... Siz ne yapıyorsunuz?” karşılığını verdi. BSM ise Cebeci’nin bu sözlerine karşılık, “Ne yaptığımızı merak ediyorsanız filmlerimizi izleyin. Madem devrimci bir babanız var ve ona saygı duyuyorsunuz. Böyle bir rezalete aziz hatırasını karıştırmayın” diye yazdı.

Haberin Devamı

‘İstemeyen dinlemez’

Eleştirilere yine sosyal medya hesabından yanıt veren Cebeci, “Birkaç gün içinde de tüm dünyada dijital platformlardan şarkı satışa çıkacak. Ülkemizde sol görüş, devrimcilik bitmiş arkadaşlar. Şimdi anlıyorum ki yıllarca sol görüş neden bu kadar başarısız... Çünkü gerçekten sadece konuşuyorlar, bir solcu olarak çok üzülüyorum. Devrimci insanların uğraşması gereken çok önemli şeyler vardır” dedi. Bir şarkıcı olarak istediğini söyleme özgürlüğü olduğunu ifade eden şarkıcı, devamında da şunları dedi:

“Bu klip en son uğraşılacak şey. Bir şarkıcı olarak istediğim şarkıyı, istediğim tarzda söyleme özgürlüğüm var. Bunu en çok devrimciler bilir. Devrimcilik demek özgürlük demektir. Yok dans etmişim bir direniş şarkısında, dans edilir miymiş, şuymuş buymuş! Ben bir şarkıcıyım, bazen ters köşe yapmak neye zarar verir? Bir kulüp müziği yaptım. Bu şarkıyı çok seviyordum, o yüzden yaptım. Çok da iyi yaptım, istemeyen dinlemez. Çok daha ciddi sorunlarımız var.”

Haberin Devamı

Destek veren de var

Sosyal medya platformunda çok sayıda kişi tarafından eleştirilen Hilal Cebeci’ye destek verenler de az değildi. Cebeci, hesabından kendisine yazılan destek mesajlarını paylaştı. Yazar Tuncer Şengöz’ün “Ben pop müzik dinlemiyorum. Video klibi de kötü ve acemice buldum. Ama Hilal Cebeci Bella Ciao söylemekle çok iyi yapmış, çok da güzel söylemiş. Ellerine sağlık. Sol kültür, küçük maço, feodal dünyalara sığmayacak kadar zengindir. Marş da olur, caz da, pop da olur çigan da” mesajı da paylaştıkları arasındaydı.

‘Büyük saygısızlık’

Hilal Cebeci’ye tepki gösteren isimlerden biri de Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’tı. Çav Bella’nın Mussolini döneminde faşizme karşı mücadele eden partizanların marşı olduğunu söyleyen Saltık, “Faşizme karşı hayatını kaybedenler için söylenen bir marştı. Bu kadın ya marşın hikayesini bilmiyor ya da bildiği halde gündem olmak için söyledi. İkinci ihtimalse, gündeme gelerek başarılı da oldu. Biz yıllar önce bu marşı Grup Yorum’a söylettiğimizde yasaklanmıştı. İnsanlar bu şarkıyı söylediği için yargılanıyordu. Şimdi ise amacı dışında çok farklı bir şekilde Hilal Cebeci tarafından söylenmiş. Bu, faşizme karşı hayatını kaybedenlere yapılan büyük bir saygısızlıktır” dedi. Devrimci 78’liler Federasyonu Ankara Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, şu değerlendirmeyi yaptı:

Haberin Devamı

“Hilal Cebeci ya da farklı biri bu kadar bilindik bir marşı seslendirip klip çekiyorsa, marşın kime ve neden yazıldığını da bilmelidir. Bu görüntüler bizi rahatsız etti. Değerlerimize bilinçli olarak yapılan bir saldırı olarak görüyorum. Demokrasi ve devrim mücadelesi vermiş insanların, mücadele kültürü içerisinde marşları, türküleri ve söylemleri vardır. Bunların itibarsızlaştırılmasına izin veremeyiz. Klipin geri çekilip, özür dilenmesi gerekiyor. Eğer ciddi anlamda bu marşı seslendirmek istiyorsa, amacına uygun seslendirsin ve klip çekilecekse de fikir alsın. Gündem olmak için bilinçsizce insanların değerlerini hiçe saymasın.”