Ceren Şehirlioğlu

Ceren Şehirlioğlu

ceren.sehirlioglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şarkıcıların, oyuncuların cahil olmasını normal karşıladığımız dönem geride kalmış görünüyor. Televole yıldızlarından, ‘duyarlı ünlüler’ dünyasına geçiş dönemindeyiz

Eskiden, Televole günlerinde, ‘fırlama muhabirimiz’ önüne gelen popçuya, mankene “TBMM ne zaman kuruldu?”, “Cumhurbaşkanımızın adı ne?” gibi sorular sorardı. Cevapların yüzde 80’i yanlıştı. Bir anda kamera ışıklarının yanmasıyla, yol ortasında araba farına takılan tavşan gibi titreyen ünlü, Atatürk’ün ölüm tarihine 1923 filan dediği zaman, ekranda koca bir çarpı çıkar, “Bilemedi!” ünlemi, bip

TELEVOLE TARKAN’A KARŞI
efektiyle desteklenirdi. Genellikle bu soruların muhattabı güzel kızlar olurdu. Tüm güzel şarkıcıların, seksi oyuncuların cahil olduğu vurgusu gözümüze sokulurdu.
Ama bundan çok da huzursuz olamıyorduk, çünkü onların işinin zaten sabun köpüğü hayatta bizi eğlendirmek olduğuna inanmıştık. Dans eden, şarkı söyleyen bebeklerin pilleri bitmediği sürece sorun yoktu.
Biri çıkıp ‘yaza damgasına vuracak’ şarkıya çektiği klip dışında akıllıca bir şey söylediği zaman, ukala oluyordu. Bizim de algımız “Sanatçı, sanatıyla ilgilensin”e dönmüştü.
Bugün Tarkan’la Veysel Eroğlu arasında yaşanan tartışma, en azından ‘sanatçı’ cephesinde işlerin biraz daha ilerlediğini görmek adına sevindirici, karşı tarafın gerilediğini daha iyi anlattığı için de üzücü.

Haberin Devamı

Şarkı söyleyen bebekler
Sanatçının ‘sanatını’ yapmak için gerekli olan unsurların, estetik ameliyat, iyi bağlantılar ve para olduğunu zannetmiyoruz artık en azından. Şarkı söyleyen bebeklerden, müzik yapan insanlara geçmeyi başardık.
Müzikle, yazıyla, sinemayla, resimle uğraşan birinin, üstelik eserlerini kendi çalışma odasından çıkarıp milyonlarca kişiye gösterme imkanı bulmuş bir yaratıcının, dünyada olup bitenden habersiz olmasını beklemek Televole kanunları içinde kabul edilebilir ancak. Tarkan Allianoi için endişe duymalı, birileri Hasankeyf’i sahnede hatırlatmalı, kimse olan bitene tepki vermekten pısırıkça korkmamalı.

Haberin Devamı

Aktivizmin de modası var
Ama, öyle geliyor ki, bu da yakında içi hızla boşalan bir trende dönüşecek. Referandum oylarını açıklamanın modaya dönüşmesi gibi, sosyal duyarlılık seviyesi de şov dünyasına uyum sağlayarak anlamından şaşacak. Yine de, Cumhurbaşkanını bilmeyenleri normalleştirmekten iyi.
Bugün konser verecek U2 gibi, Kofi Annan’lığa soyunmaya gerek yok tabii. Bono’nun aktivizm krallığına ulaşmak güç, ama Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun “Allianoi diye bir yer yok. Bulunan şey tek bir sütun” seviyesini yukarı çekmekte fayda var.


ALTERNATiF YENi YAYIN DÖNEMi
Türk televizyonları yeni yayın dönemi için iddialı tanıtımlarına başladı. Öne çıkan diziler şimdiden belli. Kanallar prime time’da yine upuzun dizilerle yarışacak. Diğer yandan ABD televizyonları da yavaş yavaş hareketleniyor. Evde Kanal D yerine HBO ve ABC izleyen insanlar olmasak da, şükürler olsun internet var. Yeni sezonları başlayacak bir kaç dizi, gün saymaya değer:


Vampire Diaries: 8 Eylül
Merlin: 10 Eylül
90210: 12 Eylül
Gossip Girl: 12 Eylül
Chuck: 19 Eylül
House: 19 Eylül
How I Met Your Mother: 19 Eylül
Glee: 20 Eylül
Modern Family: 21 Eylül
30 Rock: 22 Eylül
Big Bang Theory: 22 Eylül
The Office: 22 Eylül
Desperate Housewives: 25 Eylül



SAYFA GÜZELi

TELEVOLE TARKAN’A KARŞI


Kanseri atlattı. 26 Eylül’de Dexter’ın beşinci sezonuyla geri dönüyor. 39 yaşındaki Michael C. Hall, televizyonun en buz katili.