Cadde CERRAHLARIN ÜÇÜNCÜ GÖZÜ ROBOTLAR

CERRAHLARIN ÜÇÜNCÜ GÖZÜ ROBOTLAR

15.12.2010 - 00:30 | Son Güncellenme:

Ameliyatlarda yeni bir dönem başlatan robotik cerrahi, 10 yıl öncesine dayanan ama yenilenerek gelişen bir yöntem. Her yeni modelle birlikte fonksiyonlar ve görüntü kalitesi artırılıyor

CERRAHLARIN ÜÇÜNCÜ GÖZÜ ROBOTLAR

Başta üroloji, kalp ve kadın hastalıkları olmak üzere, pek çok alanda kullanılan ameliyat robotunun sağladığı en büyük avantaj, operasyonun başarı oranını artırması ve kanama oranını azaltması. Da Vinci robotunun son modeli Da Vinci SI-HD ise özellikle doktorlara daha fazla kullanım kolaylığı getiriyor. NASA tarafından uzaydaki astronotları ameliyat etmek için üretilen cerrahi robot ‘Da Vinci’ hakkındaki sorularımızı Acıbadem Maslak Hastanesi Robotik Cerrahi ve Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural yanıtladı.

Robotik cerrahi, yapılan işlemlere neler kazandırdı?
5-6 delikten en hassas ameliyatlara kadar tüm cerrahi girişimlerde kullanılabiliyor. Robotun hareketlerinden en önemlisi, aletlerin ucundaki bölümün kendi ekseni etrafında 540 derece, yani bir insan el bileğinin iki misli kadar dönebilmesi. Cerrah, robotik aletlerin bu avantajını kullanarak üstelik büyütülmüş görüntüler eşliğinde zor ve hassas bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirebiliyor. Ellerdeki titreme hiçbir şekilde aletlere iletilmiyor. Ayrıca cerrahlara gözle görülemeyecek alanları görme imkanı sunuyor.

Hastalar neden tercih ediyor?
Robotik cerrahi; daha az kan kaybı, daha az kesi, daha az ağrı, hastanede yatış süresinin az olması, ameliyat sonrası normal yaşama dönüşün daha çabuk olması gibi avantajlar sunuyor.

Robotlar hangi alanlarda kullanılıyor?
Günümüzde sadece ABD’de robotik cerrahiyle yılda ortalama 120 binden fazla ameliyat yapılıyor. İlk sırayı prostat kanseri ameliyatları alıyor. Esasen kalp cerrahisi için geliştirilen robotik sistemle yapılan ameliyatların yüzde 80’ini üroloji alanındakiler oluşturuyor.
Üroloji: Prostat, böbrek ve mesane kanserlerinin cerrahi tedavisi, böbrek kanallarındaki darlığın giderilmesi.
Jinekoloji: Rahim ve rahim ağzı tümörlerinin çıkarılması, sarkan rahmin asılması, endometriozis ya da miyomların alınması, tüplerde tıkanıklık veya darlıkların açılması, yapışıklıkların giderilmesi.
Kalp ve damar cerrahisi: By-pass, kalpteki deliklerin kapatılması, mitral kapak değişimi ve onarımı.
Genel cerrahi: Kalın bağırsak tümörlerinin çıkarılması, mide by-pass'ı, reflü ve tiroid ameliyatı.
KBB: Nefes borusu ve boğaz bölgesindeki tümörlerin çıkarılması.

Robotun son modelinin getirdiği yenilikler nelerdir?
Da Vinci SI-HD, diğer robotlara nazaran daha küçük bir konsola sahip. Bu özelliği, operasyonu gerçekleştiren cerrahın cihazı daha kolay kullanmasını sağlıyor. Önceki modele oranla yüzde 30 daha iyi bir görüntü kalitesine sahip. Bu sayede ameliyatları daha kısa sürede gerçekleştirmek mümkün.

Haberin Devamı

Sağladığı faydalar
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu robotik cerrahinin getirdiği kazanımları şöyle özetliyor:
* Kan kaybının ve kan nakli ihtiyacının azalması.
* Ağrının daha az olması.
* Ameliyat izinin daha az olması.
* Hastanede yatma süresinin kısalması.
*Enfeksiyon riskinin azalması.
*Karın içi yapışıklıkların daha az olması.
*İyileşmenin çok hızlı olması.
*Normal yaşama ve işe daha erken dönebilme şansı.
* Kan yoluyla bulaşan hastalık riskinin olmaması.

OPERASYON NASIL YAPILIYOR?
Göbek üzerinden 12 milimetrelik kesi açılarak trokar (boru) yardımıyla vücut içine teleskop yerleştiriliyor. Robotun diğer kolları için vücutta sekiz milimetrelik üç delik daha açılıyor. Cerrah, ameliyat masasının yakınındaki konsoldan karın içerisindeki organları üç boyutlu ve 12 kat büyütülmüş olarak görebiliyor. Teleskopu, ayağının altındaki pedalları kullanarak ameliyatı yapacağı sahaya yönlendiriyor. Elleriyle robotik aletleri kullanarak ameliyatı yapıyor.

Haberin Devamı

YARIN: Kişiye özel radyasyon dozu ayarlayan CT