Cadde ÇEVRE DOSTU VE SON DERECE PUNK

ÇEVRE DOSTU VE SON DERECE PUNK

26.10.2011 - 22:51 | Son Güncellenme:

Fatih Ürek’in şarkısı ‘Hadi Hadi’yi coverlayıp punk şarkısı haline getirdiler. Çevreci duyarlılıklarını albüme yansıttılar. Pılı pırtıyı toplayıp Anadolu’ya çıktılar...

ÇEVRE DOSTU VE SON DERECE PUNK

Direc-t grubundan Bilge Kösebalaban, yeni albümlerinde çevreci mesaj verdiklerini söylüyor ve soruyor: “Anadolu’da rock konseri vermek 2011’de bile zorsa, 60-70’lerdeki abilerimiz neler çekti kim bilir?”

Haberin Devamı

* Albümün ismi neden ‘Son Ağaç’?
Uzun zamandır çevrecilik mevzusuna kafa yoruyorum. Bisiklet kullanıyorum, ikinci el giysi alıyorum, çöpleri ayırıyorum, elektrik ve su tüketimini düşürmeye özen gösteriyorum. Küresel ısınma ve kirlenme haberlerini yakından takip ediyorum. Elimdeki en kuvvetli şey besteler olduğu için, yapabileceğim en mantıklı işin bir şarkıyla buna dikkat çekmek olduğunu düşündüm. Grupça kaydettiğimiz şarkının albümün ismi olmasına karar verdik. Bizim dinleyiciyimiz çevresel sorunların zaten farkında ama belki yeni dinleyenlere bir şeyleri fark ettirir diye düşündük. “Birileri Durun Dedi” parçamız daha önce Avustralya’da çıkan çevre dostu bir toplama albümde yer almıştı zaten.

* Son albümden bu yana neler yaptınız?
Bol bol konser verdik. Türkiye, Kıbrıs, Amerika, Ukrayna, Almanya... Avustralya ve Rusya’da parçalar kaydedip bastırmadığımız bir İngilizce albüm yaptık. Bu arada ben ve Özgür üniversiteden mezun olduk.

* ‘Gel’ şarkısı ve klibi için planınız nedir?
‘Gel’ bir vals. Bu havayı veren bir klip çekeceğiz. Parça çok sevilecek, eminim. Eğlenceli bir ‘hasret’ diyebiliriz şarkıya.

* Henüz albüm çıkmadan yaptığınız coverlar merakla beklenir oldu... Fatih Ürek’ten ‘Hadi Hadi’ ve 1970’li yıllardan ‘Seks Seks Seks’... Nasıl dahil oldular albüme?
‘Hadi Hadi’yi dinleyince “Bu parçayı yapmalıyız” demiştim. Grupça düzenledik ve çok sıkı bir punk parçası haline getirdik. ‘Seks Seks Seks’ de internette dolaşan Arif Sami Toker eseri ve duyan kopuyor. Bu da punk oldu ve çok da güzel oldu. Eğleniyoruz çalarken. ‘Hadi’ zaten dört senedir konserlerde müthiş tepki alıyordu. Albüme koyacak çok beste vardı aslında ama bunları koyduk.

Haberin Devamı

“Piyasayı plak kurtaracak”
* Parça ismi olarak yine Bukowski kitap isimlerini seçmişsiniz...
Evet. ilk albümde de ‘Günler Tepelerden Aşağı Koşan Vahşi Atlar Misali’ vardı. Bu albümde, ‘Kimseler Bilemez Ne Çektiğimi’ var. Şarkının içinde, “Bir tek ben miyim böyle yaşayan?” sözü geçiyor. Çok özel bir şarkı albümde.

* Bugünkü rock müzik sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gittikçe zor olmaya başladı. Eskiden biraz CD, az da olsa kaset bile satıyordu. Bizim de ilk iki albümümüz kaset olarak çıkmıştı. O çağı bir yerden yakalayabiliyoruz yani... Bence piyasa plağa döndüğünde kurtulacak. Artık marketlerde de plakçalar satılıyor, bir geri dönüş var zaten. Mp3 müziği değişik bir kanala itti. Sektör çırpınıyor. Yasal müzik kanalları internette çok önemli bir yerde ve dinleyici burayı tercih etmezse yeni rock albümleri duymaları daha da zor olacak. Tonla süper grup var: Dengesiz Herifler, Deli Gömleği, Aseton, Ringo Jets, Eva gibi...Ama dinleyiciyle buluşmaları zor, klip gösteren kanal az olunca...

* Grupta işbirliği nasıl gerçekleşiyor?

Besteler evde yapılıyor, stüdyoda çalınıyor, bölüm bölüm oturtuluyor. Alex tek nota bilenimiz, o notaya döküyor. Eskiden daha çok bir araya gelirdik. Artık çok az oluyor.

* Sektörde bugüne kadar karşılaştığınız en büyük zorluk neydi?
Gittiğimiz çoğu şehirde mekan yokluğundan spor salonlarında konser verdik. Bu salonlar ne çalmaya ne de dinlemeye kesinlikle uygun değil. Çünkü ses, basit anlatımıyla, yankı yapıyor ve müzik üretmek-dinlemek imkansız hale geliyor. Sadece kaos var içeride. Anadolu’da rock konseri vermek 2011’de bile zorsa, 60-70’lerdeki abilerimiz neler çekti kimbilir?

* Bir sonraki albüm ne zaman?
Kesinlikle bu kadar çok bekletmeyeceğiz. İki seneden uzun sürmez.

* Gelecek planlarınız neler?
Sınırlarda kalmamak, o çıkamayan İngilizce albümün çıkması, güzel klipler, ‘Son Ağaç’ parçasına bir animasyon klip...