Cadde ÇOCUKLARA ALTERNATİF MÖNÜLER - MiS GiBi EV ÇORBALARI - 3

ÇOCUKLARA ALTERNATİF MÖNÜLER - MiS GiBi EV ÇORBALARI - 3

06.02.2013 - 21:49 | Son Güncellenme:

Hazır çorbalarda tat artırıcı olarak kullanılan ‘monosodyum glutamat’, büyüme hormonlarını ve pankreas salgısını etkileyerek gelişme çağındaki çocukların sağlığını bozuyor. Gelin ev çorbaları yaparak onları koruyalım

ÇOCUKLARA ALTERNATİF MÖNÜLER - MiS GiBi EV ÇORBALARI - 3


Nurten Ceceli Alkan’ın yazdığı, Hayy Kitap’tan çıkan ‘Okul Çocukları Ne Yemeli, Ne Yememeli?’ adlı kitap; obezitenin çağın hastalığı olduğu günümüzde özellikle okul çağındaki çocuklara sağlıklı alternatifler sunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2011’de yaptırılan bir araştırma, dünya nüfusunun üçte birinin kilolu, her dokuz yetişkinden birininse aşırı kilolu olduğunu ortaya koydu. Aynı araştırma okul çağı çocuklarının yüzde 40’ının fazla kilolu bulunduğunu, bunların yüzde 25’inden fazlasının yetişkinliklerinde de şişman olacağını bildirdi.
Türkiye Milli Pediatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu’nun Türkiye’de geçmiş yıllara oranla obezite şikayetiyle hastaneye başvuran çocuk sayısında yüzde
25 oranında artış olduğunu belirten açıklaması, şişmanlık sorununun bizim ülkemiz için de geçerli olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ANNELERE PRATİK ÖNERİLER* Bir yaşın altındaki çocuklarınızın çorbalarını tuzsuz, üç yaşına kadar da çok az tuz katarak pişirin.
* Bebeklerinizi ek gıdaya geçirirken çorbanın pütürlerini ve içindeki taneleri ezmeyin. İlk başta tükürür ancak zaman içinde alışır.
* Nohut, buğday, fasulye ve yeşil mercimek pişirip küçük torbalarla buzluğa koyun. Kışın alacalı çorbanız, yazın ayran aşınız buzluktan çıkanlarla 10 dakikada hazır.
* Pilav yaparken pirincin ölçüsünü bir bardak fazla koyarsanız ertesi gün yoğurtlu çorba yaparken zamandan tasarruf edersiniz.
* Tarhana yapmak için ne özel bir beceriye ne de bahçeli eve ihtiyacınız var.

UNUTMAYALIM

*Hazır veya çabuk çorbalar, içerdikleri koruyucu maddeler ve içindeki sebzeyle bakliyatın üretim süreci bilinmediği için önerilmez.
* Çorbalarda ve hazır yiyeceklerin birçoğunda tat artırıcı olarak Monosodyum Glutamat (MSG) kullanılır. MSG, büyüme hormonlarını ve pankreas salgısını etkileyerek sağlığımızı bozar. Bir diğer zararı da tat alma hassasiyetini bozarak doğal gıdaların tadını algılamamızı engellemesi.
* Hazır çorbaların tuz içeriği çok yüksek. Fazla tuz, kalp-damar hastalıklarını tetikler.

Haberin Devamı

EVDE TARHANA YAPIMI

Malzemeler
* 1.5 kg. tam buğday unu
* 1 demet dereotu
* 500 gr. kuru soğan
* 1 demet reyhan
* 500 gr. kırmızı biber (etli Bursa biberi diye tabir edilen)
* 1 demet fesleğen
* 1 kg. domates
* 2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
* 1 kg. süzme yoğurt
*1 bağ tarhana otu
* 1 demet maydanoz
Hazırlanışı: Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun. Biberleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarın. Maydanoz, reyhan, fesleğen ve dereotunun dallarını yıkayın. Soğanı, biberi ve domatesi iri küp şeklinde doğrayın, büyükçe bir tencereye koyun. Üzerine tarhana otunu koyup, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Bütün malzeme menemen kıvamını alınca, üzerindeki tarhana otunu alıp bir kenara ayırın ve pişen malzemeyi genişçe bir hamur yoğurma kabına boşaltın.
Üzerine un ve süzme yoğurt ilave edip yoğurun. Hamur bir parça soğuması için bekletilirken, maydanoz, dereotu, reyhan ve fesleğen dallarını ince ince doğrayın, hamura ekleyerek bir süre daha yoğurun. Daha sonra hamurun üzerini kapatacak kadar un serpip, üzerine beyaz pamuklu bir bez örterek bir kenara kaldırın. Hamura 5 gün boyunca 1 çay bardağı kadar un ilave edip yeniden yoğurun. Her yoğurma sonrasında hamurun üzerine un serpin. Beşinci günün sonunda hamurun ekşimiş, yani mayalanmış olması gerekir.
İki gün daha aynı işleme devam edip hamuru tuzla tatlandırıldıktan sonra, kurutma işlemine geçin. Serin ve havadar bir yere temiz, beyaz bir çarşaf serin. Hamurlardan küçük parçalar alıp, çarşafın üzerine koyun. Bu parçaları, gün boyu hem sürekli olarak küçültün, hem de ters yüz ederek kurutun. 1-2 gün boyunca kuruyan hamur, ikinci veya üçüncü gün çekilmeye hazır hale gelir. Kuruyan hamur parçalarını mutfak robotunda çekin ya da elinizde ovalayarak pişmeye hazır hale getirin.

Haberin Devamı

YALANCI PAÇA

Malzemeler (4 kişilik)
* 1 çay bardağı sirke
* Yarım kahve fincanı un
* 1 yumurta
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 6 su bardağı et suyu
* Tereyağı
* Tuz
Hazırlanışı: Unu tereyağında kavurun. Üzerine et suyu ilave edilip, kaynamaya bırakın. Bir kenarda yumurta, sirke, tuz ve yoğurttan ince bir terbiye elde edin. Kaynayan çorbaya ekleyin. Koyulaşınca, sıcak olarak servis edin.

Haberin Devamı

DÖVMELi ALACA ÇORBA

Malzemeler (4 kişilik)
* 1 su bardağı dövme buğdayı
* 1 baş soğan
* 2 kuru dolmalık biber
* 2 domates kurusu
* Az biber salçası
* 1 çay bardağı yeşil mercimek
* 1 su bardağı nohut
* 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
* Zeytinyağı
* Bir tutam tarhun
* Tuz
Hazırlanışı: Akşamdan ıslatılmış nohut ve dövmeyi birlikte pişirin. Mercimeği ayrı bir tencerede haşlayın, suyunu dökün. Sonra da nohut ve dövmeye ilave edin. Salçayı bir kahve fincanı suda ezin ve çorbaya dökün, birlikte kaynatın. Bu arada halka halka doğranmış kuru biber ve domatesler ayrı bir tencerede hafifçe haşlayın. Süzüp çorbaya ekleyin. Bir tutam tarhun ve tuz da ekledikten sonra, sevilen kıvama gelene kadar ocakta tutun. Sıcak servis edin. (Çorba tariflerini bizimle paylaşan Elif Ayla’ya teşekkürler.)

Haberin Devamı

YARIN: GAZSIZ iÇECEK TARiFLERi

Yazarlar