Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BÜYÜLÜ BİR DENEYİM: MARAKEŞ
Öyle bir coğrafya ki, inanılmaz... Bir tarafta Atlas Okyanusu, Cebeli Tarık Boğazı ve Akdeniz kıyıları; diğer tarafta Atlas Dağları ve Batı Sahra. Akdeniz iklimi de var, çöl iklimi de...
Batının Morocco, bizimse Fas dediğimiz ülkenin, Arapça’da tam adı ‘El-Memleke El-Mağribiyye’, yani Batı Krallığı... “Morocco nereden çıkmış?” diyorsanız, Latince’de Marakeş’e verilen isim olan ‘Morroch’ kelimesinden. “Peki Marakeş’in anlamı nedir?” derseniz, Berberice’de Tanrı’nın Toprakları anlamına gelen Mur-Akush kelimesinden geldiğine inanılıyor.
Marakeş, ülkenin ilk başkenti. ‘Kızıl şehir’ diye anılan ülkenin ortasındaki kent, Arap mimarisinin, çöl kültürüyle buluştuğu yer diye tanımlanıyor. Sokakları, meydanları, çarşıları, sarayları, camileri, evleri ve kültürüyle, Fas’ın en ilginç kentlerinden biri...
Görülmesi gereken yerler
Egzotik Marakeş, sıradışı bir deneyim sunuyor gezmeyi ve farklı kültürleri sevenlere... “Şehirde nereleri listemize alalım?” diyenler için seçtiklerim ise aşağıda:
Bahiye Sarayı: 19’uncu yüzyıldan kalma ve manzarası, mimarisi ve süslemeleriyle mutlaka görülmeli.
Ali Bin Yusuf Medresesi: Yapıldığı zamanın en büyüklerden biri olan medresenin bugünkü hali, 16’ncı yüzyıldan kalma.
Bin Yusuf Camii: Marakeş’in en eski cami ve eski şehir merkezi olan
Medine’de.
Fas Sanatları Müzesi: 1930 yılından bu yana açık olan ve Endülüs mimarisi tarzında inşa edilmiş minik bir müze.
El Badi Sarayı: Fas’ın en güzel saraylarından biri kabul edilen 16’ncı yüzyıldan kalma bu saray da görülecek listesinde olmayı kesinlikle hak ediyor.
Saadi Mezarları: Mezarlık sanatını ve mimarisini görmek isteyenler için önemli bir mekan.
16-18 yüzyılla tarihlenen mezarlık sanatı ve mimarisiyle sıradışı bir ziyaret olacak.
Tiskiwin Evi: Marakeş’in en güzel sanat müzelerinden olan mekan, Fas sanatını merak edenlerin listesinde mutlaka olmalı.
Majorelle Bahçesi: Yves Saint Laurent’ne ilham veren sıradışı bir bahçe.
Jemaa el-Fnaa Meydanı: UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde meydan için “Fas’ın kalbi Marakeş, Marakeş’in kalbi ise Jemaa El Fna Meydanı’dır” diyorlar.
Kutubiye Camii: Minaresi Marakeş’in simgelerinden olan cami, şehrin en büyüğü.
Essaouira: UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bir başka yer de Arap ve Portekiz kültürlerinin çöl kültürüyle harmanlandığı okyanus kıyısındaki Essaouira. Özellikle fotoğraf çekmekten hoşlananları büyüleyecek.
Souklar: Marakeş’te yüzlerce Souk, yani çarşı sizi bekliyor. Souk Semmarine ve Souk Cherifia not edilmeli.
Gueliz: Marakeş’in modern yüzü ve lüks markaların, cafelerin mekanı.

Ne zaman gidilir?
BÜYÜLÜ BİR DENEYİM: MARAKEŞ
En uygun seyahat zamanı, sıcaklığın 25-26 derecelerde olduğu nisan-mayıs ayları. Marakeş ve de genelde Fas, birkaç basit şeye dikkat ederseniz, güvenli bir destinasyon. Birileri sürekli olarak size bir şeyler satmaya çalışacak, soracak, etrafı gezdirmek isteyecek, herhangi bir fotoğraf çektiniz, yanınızda bitecek. Sonra da hiçbir şey yapmamış olsalar da sizden para isteyecekler. Mümkün olduğunca muhatap olmamaya çalışın, olmadı cebinizde bozukluk Dirhem olsun, verin gitsin.

Ne yiyelim?
Tavuklu börek diyebileceğimiz bestila, güvercin ya da tavuk etiyle hem tatlı hem de tuzlu yapılıyor.
Harira, inanılmaz doyurucu baharatlı bir sebze çorbası.
Bir başka Kuzeybatı Afrika mutfağı efsanesi tajin, bizim güvecin Fas versiyonu.
Kuskus ise Kuzeybatı Afrika ülkelerinin neredeyse tamamında köşebaşını kapmış bir lezzet.

Kaça mal olur?
Önce vize gerekmediğini söyleyelim. İstanbul’dan haftanın beş günü direkt uçuş var. Beş saat süren uçuşun bedeli, tarihe bağlı olarak, 5 bin TL’den başlarken; aktarmalı uçuşlarıysa 3 bin TL’den itibaren bulmak mümkün. Menera Havalimanı, şehirden yaklaşık 20 dakika uzaklıkta. Otobüsle gidiş-dönüş bilet ücreti yaklaşık 30 TL tutarken, taksiler, şoförünün insafına kalmış. Binmeden mutlaka pazarlık yapıp, 40-50 Dirhem arası anlaşmaya çalışın.
İki kişilik oda fiyatları; beş yıldızlı otellerde 300, dört yıldızlılarda 200 TL’den, paket turlarsa 4 bin TL’den başlıyor. Ortalama olarak kişi başı yemek 40, hamburger menü 30, kahve 10, su ise 2 TL civarı diyebilirim.