Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Tatil sezonuyla, okurlardan gelen ‘Seyahatimizi nasıl planlayalım?’, ‘Nelere dikkat edelim?’, ‘Haklarımız neler?’, ‘Yola çıkmadan yapılacaklar nedir?’, ‘Yaban ellerde neyi, nasıl yapmalı?’ ve ’Dönünce uygulamamız gereken neler var?’ gibi sorular artıyor... Bir de ‘Gemi turlarında tavsiyeleriniz nedir?’ ve ‘Dalış programları seçerken nelere dikkat edelim?’ gibi daha spesifik olanlar var...

Baktım soranlar çok ve sorular ortak, ben de bu haftadan itibaren fırsat buldukça ve yeri geldikçe, sizlerle seyahat öncesinden başlayıp, dönünce yapılacaklara kadar uzanan bir alanda, bilgi ve tecrübelerimi paylaşmaya karar verdim.

Haberin Devamı

İlk konumuz seyahat öncesi...

İlk adım pasaport

Planınız yurt dışına çıkmaksa, öncelikle pasaportunuzu kontrol edin. Pasaportlarının süresinin bittiğini havaalanında fark eden kişilerin sayısı az değil. Unutmayın, pek çok ülkeye girişte en az altı ay geçerli ve en az iki sayfası boş olan pasaport isteniyor.

SEYAHATE ÇIKACAKLARA TAVSİYELER...

Yıpranmış bir pasaportla, vizeniz olsa dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkün. Nisan ayından beri pasaport için randevu işlemleri artık nüfus müdürlükleri tarafından yapılıyor. Randevu almak için 199’u arayabilir ya da http://randevu.nvi.gov.tr adresini kullanabilirsiniz.

Pasaportunuz başvurunuzu takiben 5-7 mesai günü içinde PTT ile elinizde olacaktır. Ama siz yine de son dakikaya bırakmayın.

SEYAHATE ÇIKACAKLARA TAVSİYELER...

Çıkış izinlerimiz, vizeler

100’ün üzerinde ülkeye, Türk vatandaşları vizesiz girebiliyor. Sizin gitmeyi planladığınız ülke vize uyguluyorsa, başvurunuzu mutlaka en az bir ay önceden yapın. Bayram ve okul tatili gibi dönemlerdeyse kesinlikle daha erken başvurun. Schengen vizesiyle, ilk önce vizenin alındığı ülkeye giriş yapmanız gerekiyor. Bu kurala uymadığınız takdirde, geri dönebilirsiniz. Aman dikkat!

“Yunanistan’a günübirlik vize alır giderim” diyenler, geçtiğimiz sene yayımlanan ‘Ege’nin Az Bilinen Adaları’ başlıklı yazıma bir göz atsın derim. Yazdıklarım geçerliliğini koruyor...

Hangi ülkeler vize uyguluyor, hangileri vizesiz merak edenler, www.mfa.gov.tr adresinden güncel listeye ulaşabilir.

Haberin Devamı

SEYAHATE ÇIKACAKLARA TAVSİYELER...

Vize alamadım, ne olacak?

Unutmayın size vize verilmemesi, tur ücretinin iadesi için kabul edilir bir sebep değil. Acentalar satın aldığınız tura ait ödemeleri, hareket tarihinden belirli bir süre önce yurt dışına ödemek zorunda kaldıkları ve bunu geri almaları mümkün olmadığı için, size de tur ücretini iade edemez ya da ciddi kesintiler yaparlar.

Önce vize işini halledip, sonra rezervasyon yaptırmak en iyisi...

Belgeler kaybolursa...

Pasaportunuzu alır almaz, resimli sayfa ve vizelerin fotokopisini alın. Kimlik, kredi kartları, rezervasyonlar, uçak biletleri ve seyahat/sağlık sigortasının kopyalarını da yanınızda bulundurun.

Hastalık/kaza için sigorta şirketi, turla ilgili beklenmedik durumlar için seyahat acentanız, kalacağınız otel, tur lideriniz ve yerel rehberinizin telefon numaralarını birkaç farklı yere kaydedin.

Acil durumlarda aranmasını istediğiniz kişiler ve gideceğiniz ülkedeki Türk Büyükelçiliği ve konsoloslukların telefon numaralarını da yanınıza alın.

Haberin Devamı

Yukarıda saydıklarımın her birinin üçer kopyasını yapıp, birini yanınıza alın, diğerini farklı bir çantanıza koyun ve sonuncusunu da rahat ulaşabilecek bir akraba/arkadaşınıza bırakın.

Pasaportunuzu kaybeder ya da çaldırırsanız, dönmek için geçici seyahat belgesine ihtiyacınız var. Böyle bir durumda, bu fotokopilerle en yakın dış temsilciliğimize ya da polise başvurmanız gerekiyor.

ÖNCE SAĞLIK

Seyahatler için Sağlık Bakanlığı’nın www.seyahatsagligi.gov.tr isimli bir internet sitesi mevcut. Mutlaka inceleyip, uyarıları okuyun ve varsa gerekli aşıları gitmeden tamamlayın. Sürekli kullandığınız ilaçlarınız için, doktorunuza reçete yazdırıp, hem reçeteyi hem de ilaçlarınızı (kutuları içinde ve yedekli olarak) yanınızda bulundurun. Özel bir sağlık sorununuz varsa, doktorunuzdan, rahatsızlığınızı anlatan, ilaçlarınızı, dozajlarını ve iletişim bilgilerini de içeren İngilizce bir belge alın. Seyahat uzunsa, diş hekiminize uğrayın.

Özel sağlık sigortanız varsa, bağlantıya geçip, yurt dışı kapsamını öğrenin. Ücretsiz üye olabileceğiniz www.iamat.org ise, seyyahlara sağlık konusunda güvenilir bilgi sunan ve ihtiyaç olduğunda da destek alabileceğiniz kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş.

SEYAHATE ÇIKACAKLARA TAVSİYELER...