Cadde Dalyan'da 'mavi yengeç' turizmi

Dalyan'da 'mavi yengeç' turizmi

16.08.2009 - 12:47 | Son Güncellenme:

.

Dalyanda mavi yengeç turizmi

MUĞLA'nın Ortaca ilçesi Dalyan Beldesi'nde denizle akarsuyun birleştiği lagünlerde yaşayan ve adını kıskaçlarındaki mavi renkten alan mavi yengeçler, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi oldu. Dünya sosyetesinin ve zenginlerin masasını süsleyen, besin değeri çok yüksek olan mavi yengeçler bölgede yeni bir gelir kaynağı haline geldi. Mavi Yengeçler Dalyan'da restoranlarda satılırken, bazı turistler de oltalarla mavi yengeç avlama heyecanını yaşıyor.

Yeşil ile mavinin buluştuğu doğa harikası olarak adlandırılan İztuzu plajlarının yer aldığı Dalyan, caretta carettaları ve çamur banyolarıyla ünlü. Her yıl yüz binlerce turiste ev sahipliği yapan Dalyan'da son yıllarda mavi yengeç turizmi başladı. Asıl vatanı Kuzey Amerika olan ve ilk önce Kuzey Ege'deki acı sulu lagünlere yerleştirilen Mavi Yengeç, Ege ve Akdeniz kıyılarına yayılarak popülasyonunu genişletti. Şu an başta Dalyan kanalları olmak üzere Türkiye'de 15 lagünde yayılım gösterdi. Et kalitesi ve ekonomik değeri bakımından gelişmiş ülkelerde oldukça yüksek fiyatlarla satışa sunulan, lüks bir ürün olan mavi yengeç Çin, Fransa, Endonezya, Japonya, Filipinler, İspanya, Tayland ve ABD gibi ülkelerde çok tüketiliyor. Mavi yengeçlerin yenilebilir kısımları olan göğüs ve kıskaç etinde yüzde 14- 16 oranında protein ve yüzde 1.4- 1,5 arasında yağ bulunuyor. Bacakları kızartılan yengeç çekiçle kırılarak içindeki beyaz eti yeniyor. Mavi yengeçler genelde plankton, balık, bitki, yumuşakça ve kabuklularla besleniyor. Felçli hastalar için şifa kaynağı olarak görülen mavi yengeç, son yıllarda turizm haline geldi.

MAVİ YENCEÇ AVI GEZİLERİ

Haberin Devamı

Dalyan Kanallarında avlanan mavi yengeçler, çevredeki restoranlarda pişirilerek yerli ve yabancı turistlere servis yapılıyor. Balıkçılığın yanında önemli bir geçim kaynağı haline gelen mavi yengeçler için av turları da düzenleniyor. Teknelerle açılan turistler olta avcılığıyla mavi yengeç yakalama heyecanını yaşıyor. Restoranlarda ise müşterilere canlı olarak gösterilen yengeçler görüntüsüyle ürkütüyor ancak tadıyla da damakta unutulmaz bir lezzet bırakıyor.

Dalyan kanallarının güzelliğini görmek isteyen yabancı turistler kiraladıkları teknelerle hem doğal güzellikleri yakından görüyor hem de oltalarla mavi yengeç avlıyor.

İngiliz turist Michaelle Anderson Dalyan ve çevresinin olağanüstü güzelliğine hayran kaldıklarını, bu yerde olta ile mavi yengeç avlamanın da ayrı bir zevkinin bulunduğunu belirtti. Yabancı turistler, olta ile tutukları küçük mavi yengeçleri büyümeleri için suya geri bırakıyor. Büyük yengeçleri de restoranlara götürüp pişirtiyor. Makedonya'dan gelen bir grup turist ise ilk defa yedikleri mavi yengecin tadını çok beğendiklerini belirtti.

‘BALIKÇILARIN KAZANCI AZALIYOR’

Haberin Devamı

Yörede 5 yıldan beri balıkçılık ve mavi yengeç avcılığı yapan Halil Korkut, turistlerin mavi yengeçleri oltalarıyla tutmalarının, balıkçıların kazancını düşürdüğünü söyledi. Kanallarda bol miktarda mavi yengeç bulunduğunu belirten Korkut, mavi yengeç neslinin tükenmemesi için üreme ve kabuk değiştirme sürecinde avcılık yapılmaması gerektiğini söyledi.