Defne Alphan

Defne Alphan

defnea@cnnturk.com

Tüm Yazıları

12 Eylül çocukları

Beynelmilel ile tanıdığımız Sırrı Süreyya Önder’in yeni bir senaryo üzerine çalıştığını duyduğumda sevinmiştim. Sonra filmde kimlerin oynayacağı, kimin yöneteceği konusunda o kadar çok laf gitti geldi ki “Bu film bu sene çekilemez” demiştim kendi kendime. Ama yanıldım; O... Çocukları bu hafta gösterime giriyor. Filmi geçen aylarda gösterilen 120’den tanıdığmız Murat Saraçoğlu yönetiyor. O... Çocukları, Saraçoğlu’nun ikinci uzun metrajlı filmi. Filmin oyuncu kadrosunda ise yok yok. Demet Akbağ, Özgü Namal, İpek Tuzcuoğlu, Sarp Apak, Altan Erkekli, Sezin Akbaşoğulları...
Filmde, 12 Eylül sonrası yaşanan politik olaylar yüzünden yurtdışına kaçmak zorunda kalan bir annenin, çocuğunu yanına aldırtma çabaları etrafında gelişen olaylar anlatılıyor.
Mehtap, hayat kadınlarının çocuklarına evinde bakıcılık yapan eski bir hayat kadınıdır. Mehtap Anne’nin evinde büyümüş olan Saffet adlı genç eve, polisin arananlar listesinde olduğundan çocuğunu bırakıp İtalya’ya kaçmak zorunda kalacak bir kadın getirir. Kızının yanına gelebilmesi için yaptığı planda çocuğun İtalyanca bilmesi şarttır. Babası Türk olan Donatella, bu küçük kıza dil öğretmek için İtalya’dan kalkıp Mehtap Anne’nin evine gelir. Bu evde herkesin dinlenecek, üzücü bir hikâyesi vardır..
Filmin bu kalabalık oyuncu kadrosu içinde en iyiler Demet Akbağ ve İpek Tuzcuoğlu. Akbağ’ın, özellikle Altan Erkekli ile karşılıklı oynadığı sahnelerde sergilediği oyunculuk çok gerçekçi. Çocukların oyunculuğu ise çok zayıf kalıyor. Özellikle Hazan’ı oynayan Zeynep Özbay’ın iyi yönetilmemiş olması hikâyenin en can alıcı yerlerindeki gerçeklik duygusunu kaçırıyor. Film, olması gerektiğinden biraz daha uzun. Özellikle son 20 dakika “Ha bitti, ha bitecek” derken bir türlü bitemiyor. En büyük itirazım ise filmin finaline.  Televizyonlarda pazar sabahları gösterilen çocuk filmleri gibi inandırıcılıktan çok uzak bir şekilde bitiyor.
Sırrı Süreyya Önder’in O... Çocukları için birkaç farklı final yazdığını, sonunda bunu seçtiğini duymuştum. Eminim diğer sonların hepsi seyrettiğimizden iyidir...

Haberin Devamı

O... Çocukları
Yönetmen: Murat Saraçoğlu
Oyuncular: Demet Akbağ, Özgü Namal, Sarp Apak, İpek Tuzcuoğlu, Altan Erkekli

Haberin Devamı

Altı farklı Bob Dylan


Protest müziğin ilahlarından Bob Dylan’ın hayatından kesitler, yönetmen Todd Haynes’in elinde Dylan’ın kişiliği gibi farklı bir film oldu. Geçtiğimiz ay İstanbul Film Festivali’nde gösterildikten sonra, bu hafta vizyona giren I’m Not There - Beni Orada Arama, adını Dylan’ın The Basement Tapes (Sessions) için kaydettiği, ancak orijinal albümde yer almayan parçasından alıyor. Dylan’ın da yapımına destek verdiği film, 2007 Venedik Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü aldı ve Cate Blanchett’a En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı.
Filmde Dylan’ı, farklı dönemlerini 6 farklı oyuncu canlandırıyor. Cate Blanchett bunların arasında en görülmeye değer olanı. Görsel ve işitsel bir şölen diyebileceğimiz filmde, Eddie Vedder, Calexico, Sonic Youth, Stephen Malkmus, Cat Power, Charlotte Gainsbourg, Antony & The Johnsons gibi müzisyenlerin şarkılarını ve Bob Dylan yorumlarını dinliyoruz.
 Yönetmen Todd Haynes, filmi alışık olduğumuz bir biyografiden oldukça farklı kurgulamış. Filmin zamanda ileri geri gitmesi ve gerçek isimlerin kullanılmaması, başlarda takibi biraz zorlaştırıyor. Filmden daha çok keyif alabilmek için gitmeden Dylan’ın hayatını şöyle bir okumanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Beni Orada Arama
I’m Not ThereYönetmen: Todd Haynes
Oyuncular: Cate Blanchett, Christian Bale, Heath Ledger ile Richard Gere, Julianne Moore
Süre: 135 dakika
imdb.com puanı: 7.5

Hep seni aradım


Haftanın filmlerinden Wicker Park - Hep Seni Aradım, ortadan kaybolan bir kadın ve onu bulmayı takıntı haline getiren bir adamın aşk hikâyesini anlatıyor. Film, 1996’da gösterilen, Monica Belucci ve Vincent Cassel’in başrollerini paylaştığı Fransız filmi L’Appartement’dan yola çıkarak çekilmiş.
Chicago’da yaşayan Matthew işyerinin penceresinden, arkadaşının dükkânının vitrinine bakan bir kız görür. Kıza âşık olan Matthew, her yolu deneyip sonunda kızla tanışır. Bu tanışmanın ardından ikili arasında bir ilişki başlar. Lisa’nın aniden ortadan kaybolması yıllar sürecek bir olaylar zincirinin başlangıcı olacaktır.

Wicker Park
Yönetmen: Paul McGuigan Oyuncular: Josh Hartnett, Rose Byrne, Matthew Lillard, Diane Kruger Süre: 114 dakika imdb.com puanı: 6.8

Şantaj


Başrollerini Ewan McGregor, Hugh Jackman ve Michelle Williams’in paylaştığı Şantaj - Deception haftanın psikolojik gerilimi. Film, Marcel Langenegger’in ilk yönetmenlik denemesi.
Jonathan McQuarry, New York’un en önde gelen iş adamlarıyla çalışan bir borsacıdır. Hayatında iş dışında hiçbir heyecan yoktur. Günün birinde tesadüfen tanıştığı avukat Wyatt Bose, Jonathan’ı, Manhattan’ın üst düzey yöneticilerinin hiç bilmediği hayatıyla tanıştırır. Jonathan’ın bu yenidünyada, çekici ve gizemli bir kadınla girdiği ilişki, onu ihanet ve cinayet olaylarına bulaştıracaktır.

DECEPTION
 Yönetmen: Marcel Langenegger Oyuncular: Ewan McGregor, Hugh Jackman, Michelle Williams Süre: 108 dakika imdb.com puanı: 5.9

Üç Haydut

12 Eylül çocukları

Geçtiğimiz sene Strasbourg’da adını taşıyan bir müze de açılan yazar Tomi Ungerer’in çocuk kitabından uyarlanan Üç Haydut öncelikle çocuklar için yapılmış bir animasyon. Filmin Türkçe dublajında hikayeyi Müşfik Kenter anlatıyor, başroldeki küçük Tiffany’i Oya Küçümen seslendiriyor.
Geceleri at arabalarının yolunu kesip içinde ne varsa çalan üç haydut, bir gece çevirdikleri arabada çalacak bir şey bulamayınca arabanın küçük yolcusu Tiffany’yi kaçırırlar. Küçük yetim Tiffany, çocukları köle gibi çalıştıran Teyze’nin yetimhanesine gitmektense, bu üç haydutla mağaralarına gitmeyi tercih etmektedir. Fakat haydutlar Tiffany’i kaçırmakla büyük bir hata yaptıklarını anladıklarında geç olacaktır. 
Three Robbers 
Yönetmen: Hayo Freitag Süre: 75 dakika imdb.com puanı: 6.5

Asla pes etme

12 Eylül çocukları

MMA (Mixed Martial Arts) yani Karışık Savunma Sanatları adlı spora odaklanan Never Back Down - Asla Pes Etme, babasını kaybettikten sonra başka şehre taşınan bir gencin hayatla baş etme çabalarını anlatıyor.
Başrollerindeki Sean Faris ve Djimon Hounsou film için günlerce MMA eğitimi almışlar.
Jake Taylor, Iowa’dan Orlando’ya yeni taşınmıştır. Okulda kabul görememekte, her şey ona yabancı gelmektedir. Karıştığı bir kavgada dayak yiyince sınıf arkadaşlarından biri onu MMA koçu ile tanıştırır. MMA Jake’in hayatını değiştirecektir.

Never Back Down
 Yön.:
Jeff Wadlow Oyn.: Sean Faris, Amber Heard, Djimon Hounsou, Cam Gigandet Süre: 110 dakika imdb.com puanı: 5.1