Defne Alphan

Defne Alphan

defnea@cnnturk.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Mulder ve Scully 6 yıl sonra iş başında



Mulder ve Scully korkunç devlet komplosunu durdurabilecekler mi? Hayatlarına sevgili olarak devam edebilecekler mi?
2002 yılında, The X-Files - Gizli Dosyalar dizisinin dokuzuncu sezon finalini izleyenler, akıllarında bu iki ana soru ile kalmıştı koltuklarında. O günden tam altı sene sonra, bu hafta sonu, sevgili ajanlarımız Mulder ve Scully ile tekrar buluşuyoruz.
Diziyi takip etmeyenler için kısaca bilgi vereyim: The X-Files, 90’lı yıllar boyunca yayınlanan, Fox Mulder ve Dana Scully adlı iki FBI ajanının paranormal olayları soruşturmalarını ve aralarındaki ilişkiyi anlatan beş altın küre ödüllü bir dizi.
The X-Files: I Want To Believe - The X-Files: İnanmak İstiyorum, 1998 yılında çıkan X-Files’dan sonra dizinin ikinci sinema filmi. Ajanları yine David Duchovny ve Gillian Anderson canlandırıyor. Film için kadroya katılan yeni isimler ise Amanda Peet, Billy Connolly ve ünlü rapçi Xzibit. Filmi yazan ve yöneten isim Chris Carter.
Film de gerçekte olduğu gibi dizinin altı sene sonrasında geçiyor.
Genç bir FBI ajanı kaybolmuştur. Geçmişinde pedofiliden mahkûm olmuş bir papaz, medyum olduğunu ve yaşanan olayları parça parça gördüğünü iddia etmektedir. FBI paranormal olayları araştırmayı yıllar önce bırakmıştır. Fakat başka kayıp vakaları da ortaya çıkınca, FBI, doğaüstü olayları araştıran eski ajanları Fox Mulder ve Dana Scully’den yardım ister.
The X-Files: İnanmak İstiyorum, ilk X-Files sinema filmine nazaran diziden çok daha bağımsız bir yapım. Filmin kendi içinde bir hikâyesi var, dizi hakkında fikri olmayan seyircinin anlayamacağı hiçbir şey yok. Fakat diziyi seyredenlerin konuyu yeterince ilginç bulmayacağını ve Mulder ile Scully arasındaki elektriği zayıflamış bulacaklarını düşünüyorum.
Filmde, kahramanlardan birinin geçmişinde suç işlemiş bir papaz olmasının da etkisiyle “inanç” olgusu üzerine epey uzun ve gereksiz konuşmalar var. Bu sıkıcı diyaloglar filmin temposunu oldukça düşürüyor. 
Paranormal olaylar ilgimi çekmediği için, ben hiçbir zaman dizinin hayranlarından olmadım. Filmi de başta bu nedenle ilginç bulmadığımı söyleyebilirim. 


The X-Files:  İnanmak İstİyorumThe X-Files: I Want to Believe
Yönetmen: Chris Carter                       
Oyuncular: David Duchovny,   Gillian Anderson, Amanda Peet
Süre: 104 dakika
imbd.com puanı: 6.2



Gerçek bir kazanın filmi
Mulder ve Scully 6 yıl sonra iş başında



Başrollerini American Beauty filmiyle ünlenen Mena Suvari  ile V for Vendetta filmiyle tanınan Stephen Rea’nın paylaştığı Stuck - Çıkış Yok, haftanın gerilim filmlerinden. Filmin hikâyesi 2002 yılında meydana gelmiş bir trafik kazasına dayanıyor.
Bakımevinde çalışan Brandi, bir gece arabasıyla evine dönerken bir evsize, Tom’a çarpar. Brandi, adamı sıkıştığı ön camdan çıkaramayınca arabayı o halde evine kadar kullanır.   Eve geldiğinde Tom’un hâlâ hayatta olduğunu fark eder. Erkek arkadaşı, başlarına bela almamak için Tom’u garaja kitleyip ölmesini beklemekten yanadır. Tom, hayatta kalabilmek için kaçmak zorundadır.

ÇIKIŞ YOK - Stuck
Yön.: Stuart Gordon, Oyn: Mena Suvari, Stephen Rea, Russel Hornsby, Rukiya Bernard, Süre: 94 dk., imdb.com puanı: 7.4


Hayat birlikte güzel
Mulder ve Scully 6 yıl sonra iş başında




Haftanın Fransızı; Ensemble, C’est Tout/ Bir Aradayız Hepsi Bu, birlikte yaşayan üç zıt karakterin hayatından bir kesit anlatıyor.
Güzel geçen günlerin yanı sıra, yaşanan tartışmalar, kavgalar ve suç ortaklıkları ile Camille, Philibert ve Franck, bir arada yaşamaktan mutludur. Bu birliktelik onları güçlü kılmaktadır. Bir gün Franck’ın inatçı ama tatlı anneannesini de aralarına almaya karar verirler. 

Bİr Aradayız Hepsİ Bu
Ensemble, C’est Tout
Yön.: Claude Berri, Oyn.: Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker, Françoise Bertin, Süre:97 dakika, imdb.com puanı: 6.6


İyi bir film
Mulder ve Scully 6 yıl sonra iş başında



Seyfi Teoman adını ilk defa 2004 yılında, Apartman adlı bir kısa filmin yönetmeni olarak duymuştum, sonra unuttum. Geçtiğimiz İstanbul Film Festivali’nde ilk uzun metrajlı filmi Tatil Kitabı, Ulusal Yarışmada, ‘En İyi Film’ ve ‘Fipresci’ ödüllerini alınca “Ah” dedim “Bu o, Apartman’ı çeken çocuk” O günü takiben de Tatil Kitabı, neredeyse gittiği her festivalden ödülle döndüğünden Seyfi Teoman ismini sürekli duyar oldum. 
Tatil Kitabı, aldığı bütün ödülleri hak eden, çok iyi yazılmış, üzerinde çalışılmış ve gerçekten düzgün çekilmiş bir ilk film.
Silifke’ye yaz gelmiş, okullar kapanmıştır. Ali, tatilde çalışacağı kitabı okulun saldırgan çocuklarından birine kaptırır. Babası Mustafa’nın zoruyla girdiği askeri okuldan ayrılıp, üniversite sınavına girmek isteyen Ali’nin ağabeyi Veysel’in derdi daha da büyüktür. Anneleri ise kocasının onu aldattığından şüphelenmektedir. Mustafa beyin kanaması geçirip komaya girince aile dengeleri iyice hassaslaşacaktır.
Tatil Kitabı, taşrayı ve orada yaşanan kısır hayatları ince detaylarla çok iyi anlatıyor. Hiç süsü püsü olmayan, bu çok sade film bir çok kez içinizi cız ettiriyor. Film sakin sakin insanın ruhuna işliyor. Taner Birsel gibi harika bir oyuncunun varlığı Tatil Kitabı’nın amacına ulaşmasına çok yardımcı olmuş. Bir de Ali rolündeki Tayfun Günay’ın bakışları... Filmin aksayan tek yanı baba rolündeki Osman İnan’ın kötü oyunu. İnan, perdede her belirdiğinde filmin bütün büyüsü kaçıyor. Tatil Kitabı’nı iyi yapılmış bir yerli film seyretmek ve yeni bir yönetmen keşfetmek isteyenlere tavsiye ediyorum.  

Tatİl Kİtabı
Yönetmen: Seyfi Teoman
Oyuncular: Taner Birsel, Tayfun Günay, Osman İnan, Ayten Tökün, Harun Özüağ


Başkanlık seçiminde kritik oy
Mulder ve Scully 6 yıl sonra iş başında



Üst üste seyrettiğimiz kötü filmleriyle yıldızı sönen Kevin Costner, geçen sene seyrettiğimiz Mr.Brooks’tan sonra Swing Vote - Oyum Kime ile bu hafta yıldızını parlatmaya çalışıyor.
Bud Johnson, 12 yaşındaki kızıyla yaşayan, hayatı gidişatına bırakmış, kaygısız bir adamdır. Ülkede başkanlık seçimlerinin yapıldığı gün yaşanan bir dizi olay sonunda seçimin kaderi, politikayla hiçbir ilgisi olmayan Bud Johnson’ın oyuna kalır. 

Oyum Kİme?- Swing Vote
Yönetmen: Joshua Michael Stern
Oyuncular: Kevin Costner, Madeline Carroll, Paula Patton, Kelsey, Süre: 120 dk. imdb.com puanı: 5.9

Kadınlar ve dedikodular

Mulder ve Scully 6 yıl sonra iş başında



The Women - Kadınlar Hakkında Herşey, üst sınıf bir grup arkadaşın hikâyelerini anlatan, adı üstünde, bir kadın filmi. 
Meg Ryan, Anette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Bette Midler gibi oyuncuların buluştuğu filmde günlerini güzellik salonunda geçiren arkadaşların deikodular sonucu birbirine düşmesi konu ediliyor. 

Kadınlar Hakkında Herşey
The Women
Yön: Diane English, Oyn: Meg Ryan, Anette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Bette Midler, Süre: 114 dk.

Sİhİrlİ Orman
El Bosque AnimadoLiving Forest
Yönetmenler: Angel de la Cruz, Manolo Gomez
Seslendirenler:  Nacho Aldeguer, Mar Bordallo, Claudio Rodriguez, Juan Miguel Cuesta
Süre: 83 dakika
imdb.com puanı: 5.6

Münferİt
Yönetmen: Dersu Yavuz Altun
Oyuncular: Ali Erkazan, İdil Fırat, Mahir İpek, Serhat Nalbantoğlu
Süre: 107 dakika
imdb.com puanı: 5.7