MERCEK

Kaç zamandır Deniz Seki’nin başına gelenleri izlemekten başım döndü.
Sanatçı, sadece uyuşturucu kullanmakla değil; uyuşturucu ticareti yapmakla da suçlanmıştı...
Özel yetkili mahkeme sanatçıyı, 6 yıl 3 ay hapse mahkum etmişti.
Yargıtay bu kararı bozduğu için Seki, 7 ay yattığı cezaevinden çıktı. Ama bu kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı duruma itiraz etti ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu oy çokluğuyla mahkumiyet hükmünü onadı. Kimin verdiği hüküm?
Artık kapatılmış olan özel yetkili mahkemenin.
Niye kapatılmış özel yetkili mahkeme?
Adil yargılama konusunda ‘sakıncalı’ olduğu için...
Adil yargılanmış mıdır?
Deniz Seki diyor ki, avukatlarının tüm delil toplama talepleri reddedilmiş, istedikleri hiçbir tanık dinlenmemiş. Mahkemenin kararına dayanak olan tek delil, telefon görüşme kayıtları. Bunlar da kanuna aykırı olarak elde edilmesine rağmen mahkeme bu gerçeği dikkate almamış.
Sanatçı tek çare olarak Anayasa Mahkemesi’ni görüyor. “Yeniden ve adil yargılanayım” diyor. “Delil göstereyim”, “Tanıklar dinlensin” diyor.
“Aman üstünü örtelim” demiyor.

BAKAN KIZI DEĞİL Kİ
Zaten kimse de Deniz Seki’yi korumak adına kanun değişikliği yapmıyor.
Kimse onu kollamak için yargıyı hallaç pamuğu gibi atmıyor.
Hep diyorum, adalete inancımızı toptan yitirmemize ramak kaldı. Sonra kime güveneceğiz? Şu anki sistemde adaletin karşısında herkesin eşit olduğu iddiasına kargalar bile güler. Deniz Seki’nin adil yargılanabilmesi için ille de önemli siyasi bağlantı sahibi, bakan kızı falan mı olması lazım?
Kanunlar herkes için.
Ama kanuna esas hayat veren, onu yorumlayan, ona hayat veren kanun adamları, kanunun karar vericileri: Savcılar, yargıçlar...
Onların kanaatine, bilgeliğine gerek olmasaydı, alelade herhangi bir vatandaş da kanunu önüne alır, gereğini orada yazdığı gibi yerine getirirdi.
Ee, şimdi, neye göre bu genç kadının ‘uyuşturucu ticareti’ yaptığına karar verildi? Eğer Seki ve avukatının iddia ettiği gibi ise gerçekler, çok ama çok vahim.
Böyleyse zaten Seki önce Anayasa Mahkemesi, oradan AİHM’e başvurur, burada bulamadığı adaleti, Avrupa’dan bulur.

AMAÇ BAĞCI DÖVMEK
Ama ömrünün de kaç yılı hapiste geçer bu arada? Çıkınca hali kalır mı hayata yeniden başlamaya?
Sanatçılar da kanun önünde herkesle eşit olmalı, evet. Ama ceza dediğiniz de orantılı olmalı. Pişman etmekse amaç, bunun çok daha yaratıcı ve sonuç verici bin türlü yolu var.
İşimize gelen Batı kanununu benimsiyoruz ya...
Bakalım ABD’ye...
Kamu hizmeti vermekle vs. cezalandırılmış birçok insan yok mu? Seki de hapis yattığı sürenin üzerine, mesela her hafta okullarda madde kullanımının hayatına neler yaptığını anlatabilir, aldığı dersle küçüklere ilham kaynağı olabilirdi.
Bizde olay hep, dişimizi geçirebildiğimiz vatandaşı canından bezdirmek, bağcı dövmek üzerine. Amaç üzüm yemek olsa; kanun uygulayıcı da daha şefkatli, yaratıcı ve yapıcı olurdu.

Haberin Devamı

İLHAM

Haberin Devamı

HAYDİ 10 TL’YE AĞAÇ DİKELİM!

ODTÜ’lüler şahane bir kampanya düzenledi.
Amaçları ‘ODTÜ arazisinde orman varlığını zenginleştirmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir ülke bırakmak...’
‘Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden’ kampanyasının ilk ağaç dikme şenliği, geçen pazar yapıldı. Doğaseverler çoluk çocuk fidan dikerek Doğa Ana’ya armağan verebilmenin keyfini yaşadı.
Yıl boyunca devam edecek bu kampanyada bir ağaç dikmenin bedeli 10 TL. Kredi kartıyla ya da 6056’ya ORMAN diye SMS atarak kampanyaya destek verebilirsiniz. Bilgilerin hepsi www.biragacsizdenbirormanbizden.org.tr adresinde var.
Her karışı betona döndürülen ülkemize, toprağımıza, geleceğimize en büyük hizmetlerden biri bu...

Haberin Devamı

CIMBIZ

BAYKUŞ KAKASININ NİMETLERİ

Efendim, bu genç-leştirici bakımı meşhur eden stil ikonu Victoria Beckham... En son Tom Cruise da kullandığını açıklayınca bir bakayım dedim, nedir bu işin aslı?
Bakımın adı: Baykuş kakası... Yanlış duymadınız.
Geyşaların yıllardır kullandığı bu maddenin pirinç unuyla karışımı yüze sürülüyor. Sonra cilde ultraviyole ışını tutuluyor. Bu karışım cildi arındırma ve germeye yarıyormuş. Özel SPAlar’da bir seansın bedeli 180 dolarmış.
Kendine iyi bakmasıyla ünlü Tom Cruise, baykuş kakasını botoks’a tercih ettiğini söylemiş.
Ne de olsa doğal...