Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Akdeniz Diyeti’ni ve faydalarını sık sık duyduğunuzu biliyorum, peki uygulamaya geçtiniz mi çok merak ediyorum? Akdeniz Diyeti’ni; ‘liften zengin, vitamin ve mineral kaynağının bol olduğu, ayrıca sebze ve meyvelerin bol tüketildiği bir beslenme şekli’ olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda kuru baklagiller ve tahıl çeşitleriyle birlikte, zeytinyağı ve bol balık tüketiminin de gerçekleştiği bir beslenme alışkanlığı.

Bu konuda yapılmış çok çalışma var, hepsi de Akdeniz Diyeti’nin kalp sağlığı, diyabet gibi hastalıklarda tedavi edici ve koruyucu etkisinin olduğuna dair olumlu bildirimlere sahip. Bugün Akdeniz Diyeti ve sağlıklı yaşlanma hakkında yeni okuduğum birkaç çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Yaşlanmayı geciktirir

İngiliz Tıp dergisinde yer alan kapsamlı bir çalışma, Akdeniz Diyeti’ni uygulamanın hücre yaşlanmasını azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtmiştir. Akdeniz Diyeti’ni düzenli uygulayanların daha uzun telomerlere sahip olduğu bulgusuna rastlandı. (Telomerler yaşla ilgili fikir edinebileceğimiz, kromozomların ucunda bulunan DNA tekrar dizinleridir. Telomer boyu ne kadar büyükse kişiler daha uzun yaşar.)

Beyin fonksiyonlarını korur

Taub Enstitüsü, Alzheimer hastalığı ve beyin yaşlanması araştırmacıları, New Yorklu yaşlı 707 kişinin emarlarından yola çıkarak bilgi toplamışlar. Daha sonra altı yıl boyunca bu insanların beslenme düzenlerini gözlemlemiş ve onları Akdeniz Diyeti’ne bağlılıklarına göre üç gruba ayırmışlar.

Akdeniz Diyeti’ne en fazla uyan grupta yüzde 36 oranında daha az beyin fonksiyon bozukluğuna, ikinci grupta yüzde 22 oranında daha az beyin hastalıklarına yakalanma riskine rastlanmıştır. Sonuç olarak; Akdeniz Diyeti’ne ne kadar uyulursa, yaşlandıkça beyin fonksiyonları o kadar çok sağlıklı kalır.

Sağlıklı yaşlanma sağlar

Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre; Akdeniz Diyeti’ni uygulamak daha sağlıklı bir yaşlılık süreciyle bağlantılı.

Çalışmada yaş ortalamaları 50 ve 60 olan 10 bin 670 sağlıklı kadına uygulanan beslenme sıklığı anketinin bilgileri incelenmiştir. Araştırmacılar, aynı kadınlara anketi bir kez daha uygulamış ve orta yaşlarında Akdeniz Diyeti uygulayanların yüzde 40 oranla 70 yaşından daha fazla yaşadığı sonucunu bulmuş. Diyeti uygulamayanlardaysa çeşitli kanser hastalıklarını, Tip 2 diyabet ve Parkinson’u da içeren 11 kronik hastalığın ortaya çıktığı gözlemlendi.

Haberin Devamı

Beyin küçülmesini engeller
Yeni yapılan bir çalışma, Akdeniz Diyeti’ne bağlı kalıp sağlıklı besin yemenin yaşlanırken beyninizin iyi durumunu koruyabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, balık, meyve, sebze, tahıllar ve zeytinyağı ile beslenen 65 yaşının üzerindeki insanların, benzer yaşta olan ama Akdeniz Diyeti’yle beslenmeyenlerden daha büyük beyin hacmine sahip olduğunu söylüyor.
Yani araştırmacılar, Akdeniz Diyeti’ni takip etmeyenlerin beyninin, takip edenlerden daha küçük olduğunu tespit ettiler. Çalışmanın yazarları, bütünündeki farkın genelde beş yıl yaşlanmayla eşdeğer olduğunu söylediler. Buna rağmen araştırmacılar daha spesifik olarak fazla balık ve az et yemenin, daha az beyin küçülmesiyle ilişkili olduğunu buldular.
Bilim adamları, Akdeniz Diyeti’nin beyin için daha sağlıklı görünmesinin nedenini henüz tam olarak bilmediklerini söylüyor. Ancak, diğer bir araştırma da daha fazla balık ve sebze, daha az et tüketiminin beyin hücrelerinin büyümesinde yararlı olduğunu belirtiyor.
Sonuç olarak bu çalışma; haftada en az 1 - 2 gün balık tüketerek ve kırmızı eti de 1 - 2 günle sınırlayarak beynin küçülmesinin engellenebileceğini ileri sürüyor.
Ben de yüksek lisans tezim olan Akdeniz Diyeti’ni yıllardır öneriyorum. Kulağımıza küpe olması gereken mesajın çok açık olduğunu düşünüyorum. Daha fazla sebze, meyve ve fazla balık içeren dengeli bir diyet sağlık için iyidir. Beyin sağlığını korumak ve geliştirmek için egzersizle desteklediğimiz bir yaklaşım.