Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Besin alerjisi, hafif durumlardan hayatınızı tehdit edecek boyutlara kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

Bazı besin alerjileri, günümüzde o kadar ki yaygındır ki, yasalara uygun olarak üreticilerin, bu yiyecekleri, etiketlere mutlaka yazmaları gerekir. Ancak, unutulmamalıdır ki, daha az yaygın olsa da, yaklaşık 160 farklı gıdanın yol açabileceği alerji var.

ALERJİYE SEBEP OLABİLEN 5 BESİN

Çocukluğunda süte alerjisi bulunan kişilerin, et ürünlerine de alerjisi gösterme ihtimali yüksektir.

Riskli sekiz gıda

En yaygın bilinen sekiz alerjen besin, yiyeceklerle ilgili reaksiyonların yüzde 90’ından sorumludur. Bunlar:

Haberin Devamı

- Süt

- Yumurta

- Balık

- Kabuklu deniz hayvanları

- Fındık

- Yer fıstığı

- Buğday

- Soya fasulyesi

ALERJİYE SEBEP OLABİLEN 5 BESİN

Ancak diğer gıdalara ve az yaygın olan yiyeceklere tepki verenler için onları tanımlamak ve uzaklaştırmak daha zordur. Alerjiye yol açabilen beş besin arasında şunlar bulunur:

1 - Kırmızı et

Kuzu, domuz ve sığır eti gibi kırmızı etlere karşı alerjisi olanların sayısı azdır ve bunu fark etmeleri de zordur. Bunun genellikle alfa-galaktoz adı verilen ette bulunan bir şekerden dolayı ortaya çıktığı düşünülür. Eğer, tek bir çeşit ete alerjiniz varsa, kümes hayvanları gibi diğer etlere karşı da olabilir.

2 - Susam

Kuruyemiş alerjileri gibi susam tohumlarına alerjisi olan kişiler de ciddi reaksiyonlar yaşayabilir. Bu çok nadirdir ve ABD’deki insanların sadece yüzde 0.1’ini etkilediği tahmin edilmektedir. Gıdalarınızdaki susam tohumlarını tespit etmek kolay olsa da, tohum ekstraktlarını ve yağlarını tanımlamak zordur. Tohum alerjisi bulunanlar dikkat etmelidir.

3 - Avokado

İlginçtir ki, avokado alerjileri, lateks alerjilerine yakındır. Bunun nedeni avokadolarda bulunan proteinlerin doğal kauçuk lateksinde bulunanlara benzemesi. Bu nedenle lateks alerjisi olan kişiler, avokadoya karşı potansiyel alerjik reaksiyonlar konusunda uyarılır.

Lateks alerjiniz varsa ve avokadolara kötü tepkiler veriyorsanız, patates, domates, kestane, muz veya kiviye de dikkat etmelisiniz.

ALERJİYE SEBEP OLABİLEN 5 BESİN

4 - Mısır

Her ne kadar nadir görülse de mısır, tehlikeli bir alerjen besindir. Bu durumda, mısırın pişmiş, çiğ, şurup veya unu olsun tüm formlarından uzak durmanız gerekir. Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji’ne (ACAAI) göre, mısır alerjilerinin tanımlanması zordur, çünkü reaksiyon-ları tohum, tane, ot veya polen alerjilerine benzer. Gıda eliminasyon diyeti, alerjiniz olup olmadığını belirlemeye yardımcıdır.

Haberin Devamı

ALERJİYE SEBEP OLABİLEN 5 BESİN

5 - Mango

Avokado alerjisi gibi, mangolara karşı alerji de genellikle lateks alerjisine bağlıdır. Mangolarda, elma, armut, kereviz, rezene, Antep fıstığı ve kajuya alerjisi bulunan insanlarla çapraz reaksiyona girebilen çok çeşitli diğer alerjenler de vardır.

Mangonun kabuğuna alerjisi olan kişilerde, zehirli etki edebilecek başka tropikal bitkilere karşı ciddi reaksiyonlar gözlenebilir. Bu, genellikle urusiyolin denen kimyasal maddenin bu tip bitkilerde ve mangoda ortak bulunmasından kaynaklanır.

ALERJİYE SEBEP OLABİLEN 5 BESİN

İNTOLERANS İLE KARIŞTIRMAYIN!

Gıda intoleransı ve alerjisi farklı şeylerdir. Herhangi bir besine alerjiniz varsa,
çok az miktarda bile tüket-meniz, sorunlara yol açar. Oysa intolerans, doza bağlı olarak değişebilir ve zamanla iyileşebilir.