Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bugün sizinle 100 gr.’ı 50 kaloriden az olan, düşük kalorili bazı besinleri ve bunlarla yapabileceğiniz lezzetli tarifleri paylaşacağım

Her bireyin günlük kalori ihtiyacı birbirinden farklı. Kadınlar için günlük ortalama 1800-2000 kalori erkekler içinse 2000-2400 kalori uygun. Eğer iİhtiyaçtan fazlasını alıyorsak ve hareketsiz bir yaşantımız varsa kilo almak kaçınılmaz.

Her derde deva
22 kalori/100 gr.
Domates, en çok tükettiğimiz besinlerden biri. Bütün yemeklerin vazgeçilmezi, A, B ve C vitaminleri içeriyor. Lif açısından zengin domates, kabuklarıyla yenildiğinde bağırsaklara yardımcı ve böbrek taşlarının düşürülmesine destek oluyor. Kanı temizliyor. Prostat kanserini önlemede etkili olduğu düşünülüyor.

Pürüzsüz cilt için
15 kalori/100 gr.
Salatalık, bol su ve lif içerdiği için çok düşük kalorili, pek çok diyette sınırsız olarak önerilmesinin sebebi de bu. Ter bezlerinin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor, bağırsakları çalıştırıyor.

Mutfakların vazgeçilmezi
25 kalori /100 gr.
Patlıcanla pek çok mönü hazırlanabilir. Fazla yağ çekmesi sebebiyle pişirme yöntemi çok önemli. Kızartma yerine ızgara veya sulu ısıda pişirmek daha doğru.

Bağırsak tembelliğine
19 kalori/100 gr.
Meyveleri bol lifli bir bitki olan kabak, bağırsakları tembeller için tercih edilmesi gereken yiyeceklerden. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi madensel elementler içeriyor. Bedeni temizlemeye yardımcı oluyor.

İdrar yolları tedavisinde
26 kalori
A, B1, B2 ve C vitaminleri içeriyor. İyi bir idrar söktürücü olan kuşkonmaz, idrar yollarını temizliyor ve vücutta oluşan ödemi gideriyor. Karaciğer ve böbreklerin düzenli çalışmasında rol oynuyor.

Mide ve bağırsak için
32 kalori/100 gr.
Omega-3 bakımından zengin. Mide ve
bağırsak hastalıklarında faydalı. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye destek oluyor. En güzeli, çiğ olarak salatasını yapmak.

Folik asit zengini
26 kalori/ 100 gr.
Folik asit yönünden zengin, koyu yeşil yapraklı ve güzel tadı olan ıspanak, iyi bir lif kaynağı. Araştırmalar, ıspanağı bolca tüketen kişilerde deri, akciğer, prostat ve mesane kanserine yakalanma oranlarının çok düşük olduğunu gösteriyor.

Alzheimer düşmanı
28 kalori/100 gr.
Protein oranı iyi olduğundan ve düşük kalorisiyle kilo vermeye yardımcı. A, B, D ve K vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır içeriyor. Kemik gelişimi üzerinde olumlu etkileri var.

Mide hassasiyetine
27 kalori/100 gr.
Anti-oksidan açısından zengin bir sebze. A, B1, B2 ve C vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, fosfor bakımından zengin. Bağışıklık sistemi için önemli, zihinsel ve bedensel yorgunluğu gideriyor.

Kanserden korunmak için
24 kalori/100 gr.
B, C ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, kükürt, magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, çeşitli türlere karşı çok iyi bir koruyucu.

FIRINDA CEViZLi LORLU MANTAR
Malzemeler: 10 adet iri mantar, 2 tam ceviz , 100 gr. lor peyniri, 1 demet dereotu, pul biber
Yapılışı: Mantarları kök kısımlarını temizleyip yıkadıktan sonra fırın tepsisine dizin. Bir kabın içinde lor peynirini, cevizi, dereotunu, pul biberi karıştırıp harç hazırlayın. Mantarların orta kısmını bu harçla doldurduktan sonra 180 derece fırında pişirin.

YOĞURTLU KABAK SALATASI
Malzemeler: 2 adet orta boy kabak, 1 TK zeytinyağı, 4 YK light yoğurt, 1 diş sarımsak, tuz, pulbiber, karabiber
Yapılışı: Kabakları yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. Zeytinyağıyla hazırladığınız teflon tavada kabakları pişirin. Sonra üzerine tuz, pul biber ve karabiberi ekleyin. Daha sonra kabakları soğumaya bırakın. Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın. Soğuyan kabakların üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin.

SOSLU SEMiZOTU SALATASI
Malzemeler: Yarım demet semizotu, 1 orta boy domates, 1 salatalık, 4-5 dal taze soğan, 2 adet kırmızı biber, 1 haşlanmış yumurta
Sos için: 1 TK zeytinyağı, 1 YK hardal, sirke, limon, tuz, karabiber, pul biber, nane
Yapılışı: Semizotunu yıkayıp küçük parçalara ayırın. Domates ve salatalığı küp şeklinde doğrayın. Soğan ve biberleri ince ince kıyın. Tüm malzemeleri harmanlayın. Sosu hazırlayıp karıştırın. Üzerine haşlanmış yumurta ekleyin.