Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Az uyku sağlığı tehdit ediyor
Uykunun fizyolojik sağlığımız için önemini biliyoruz. Yetersiz uyku, gün içinde kendimizi daha mutsuz, yorgun ve halsiz hissetmemize sebep oluyor. Ama uykusuzluğun tek etkisi gün içindeki enerji dengemize olmuyor.
Geçtiğimiz gün okuduğum bir çalışma gece altı saatten az uyuyan insanların, yedi ile sekiz saat arasında uyuyanlara kıyasla artmış kardiyovasküler hastalık riski altında olabileceğini söylüyor. Çalışma Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi’nde yayımlanmış ve kalitesiz uyku ile ateroskleroz riskini arasındaki ilişkiyi birkez daha vurgulamış.
Daha önce yapılan çalışmalarda, uyku eksikliğinin, glikoz düzeyleri, kan basıncı, iltihaplanma ve obezite gibi kalp hastalığı risk faktörlerini artırarak kalp-damar hastalıkları riskini arttırdığını gösterdi bulunmuştu. Bu çalışma da düzenli ve kaliteli uykunun kalp hastalıklarına karşı korunma yollarından biri olduğunu bir kez daha vurguluyor.

Kilo aldırıyor olabilir
Az uyku sağlığı tehdit ediyor
Uyku süresiyle fazla kilolarınız arasında da bir ilişki olabilir. Yapılan bazı çalışmalar gece yedi saatten daha az uyuyan kişilerin beden kitle endekslerinin gece yedi saatten daha fazla uyuyan kişilere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca bu ilişkinin, kadınlar arasında çok daha belirgin ve çok daha fazla olduğu da vurgulanıyor. Yani kadınların erkeklere göre daha fazla uyuması ve uyku kalitesine de dikkat etmesi gerekiyor denebilir. Az uyku, artan açlık duygusuyla ilişkili olup çok fazla yemek yemek için potansiyel oluşturuyor. Araştırmacılara göre uyku eğitimi ve düzeni başarılı kilo verme programında çok önemli bir parçası. Yetersiz uyku ile kilolu olma arasında bağlantı var. 4-6 saat uyuyanlar gün içindeki yorgunluğu açlık ile karıştırabiliyorlar.
Geçtiğimiz yıllarda Amerikan Klinik Beslenme dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre; 4 saatten az uyuyan kadınlar 300 kalori daha fazla yemek yiyor ve diğer güne yaklaşık 21 gramdan fazla yağ ile başlıyor. Başka çalışmalara göre de geç saatte uyuyan bireylerin besin alımı ve özellikle de karbonhidrat alımı artabiliyor.

Uykunuz kaçmasın
Az uyku sağlığı tehdit ediyor
Tükettiğiniz besinler uyku sürenizi ve uyku kalitenizi etkileyebiliyor. Eğer uyku problemi yaşıyorsanız akşam saatlerinde yüksek enerji yoğunluklu beslenmemeye özen gösterin. Çok yağlı, baharatlı besinler uyku kalitesini olumsuz etkiliyor olabilir. Uyumadan en az 2-3 saat önce kafein, nikotin, alkol, kızarmış ve baharatlı yiyecekler, fast food gibi besinlerin alımını keserseniz uyku kaliteniz artar. Doğru bir öğün uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Özellikle kafein bazı kişilerde uykusuzluğa da sebep olabiliyor. Bu konuda kişisel tolerans dozu çok önemli. Eğer kafein sizde uykusuzluk problemine yol açıyorsa, tüketim saatlerinizi gözden geçirin. Eğer uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, yatmadan en az altı saat önce tüketmemenizi tavsiye etmektedir. Yani saat gece 22.00’de uyuyacaksanız akşam 16.00’dan sonra kafein içeren bir besin tüketmemeniz uyku kalitenizi artırabilir. Onun yerine süt, muz ve badem gibi besinleri tüketebilirsiniz, magnezyum ve triptofan içerikleri sayesinde güzel bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.