BAKLAVA YERİNE NELER TÜKETELİMBayrama son günler kala, mutfaktaki telaşınızı tahmin edebiliyorum. Bayrama ne yapsak, masada neler yer alsa, böreği patatesli mi yapsam ıspanaklı mı, çocuklar en çok hangi tatlıyı sever ki… Bunlar size de tanıdık geldi mi? Bayramın en güzel yanı, şüphesiz sevdiklerimizle buluşmak ve tabii birbirinden güzel yemeklerin ve tatlıların olduğu o sofralarda sohbet etmek.
Ramazan’da uzun süren açlık ve daha kısıtlı bir beslenme programından çıkıldığı için genellikle yemek konusunda özgürlük hissi ön planda oluyor ve yemek yeme ihtiyacı artabiliyor. Ama bu dönemde kontrollü olmakta fayda var. Ramazan süresince sınırlı beslenmek, öğün sayısının azalması, özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan’da egzersize de pek imkan olamaması, metabolizmanın az da olsa yavaşlamasına yol açabilir. Ramazan boyunca azalan öğün ve küçülen porsiyonları birden artırmak, mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Bu sebeple birden yüklenmek yerine, normal beslenme düzenine daha sağlıklı bir geçiş sağlamak, hem sindirim sorunları yaşamamak hem de tartıda bir sürprizle karşılaşmamak için önemli.

BAKLAVA YERİNE NELER TÜKETELİMTatlı meselesi...
Bayram sofralarında genellikle en çok kaçamaklar da tatlılardan yana oluyor. Elbette “Tatlı yemeyin” demeyeceğim. Sadece yediğiniz tatlının miktarı, sıklığı ve porsiyonunu kontrol etmeniz önemli. “Hem ölçü kaçmasın hem de bayramda tükettiğim tatlıdan içim rahat olsun” diyorsanız, sizin için bayramda tüketilebilecek tatlı alternatiflerini paylaşmak istedim.

Şerbetlilere dikkat!
Bayram denilince ilk akla gelen bir diğer tatlı grubu ise şerbetli tatlılar. Bunların genellikle kalorisi yüksek, besin değeri düşüktür ve vücuda ihtiyacından fazla kalori verirler. Bayram boyu hareketsiz kalma da bu tabloya eklenince, vücut fazladan gelen bu kaloriyi yakamaz ve yağ olarak depolamaya başlar. Bu söyleyeceğime üzülenleriniz olacak biliyorum ama şerbetli hamur tatlılarını yemeden önce iki kez düşünmelisiniz.
Ev baklavası hayali kuruyorsanız, haksız da sayılmazsınız ancak her gün baklava yemek yerine, sütlü tatlı ve meyveli seçimlerle denge yaratmak, en doğrusu olur.

Meyveleri unutmayın
Bayramda gittiğiniz her evde baklavanın ve hamurlu tatlıların bir sürü çeşidini görmeniz muhtemel; cevizlisi, fıstıklısı, fındıklısı ve çikolatalısı ilk aklıma gelenlerden... Bu bayram bir değişiklik yapıp, misafirlerinize hazırladığınız meyve salatasını sunabilirsiniz. Hem yedikten sonra midede rahatsızlık hissi bırakmaz hem de vitamin ve mineral içeriği sebebiyle daha sağlıklı bir alternatif olmuş olur. Üzerine ekleyeceğiniz bir top dondurma da lezzet katarken, daha serinletici bir hale gelmesine yardımcı olabilir.
Tatlılar içinde en masum olanlardan biri de dondurma.
Benim de bu dönem için favorim, dondurma! 1 porsiyon yani iki top dondurma (60 gr.) 140 kalori içerir.

BAKLAVA YERİNE NELER TÜKETELİMFit bayram keki
Bu bayramda misafirlere daha hafif bir alternatif sunmak adına bayram kekini bir de benim tarifimle deneyin...

Malzemeler:
- 1 çay bardağı keçiboynuzu unu/tozu
- Yarım çay bardağı Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı karışımı
- 3-4 yemek kaşığı süt (tercihen)
- 1 yemek kaşığı tepeleme kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya u 6-7 adet hurma
- 2 adet yumurta u 4-5 ceviz

Yapılışı: Çekirdeği çıkarılmış ve sıcak suda bekletilmiş hurmaları robottan geçirip, püre haline getirin. Daha homojen olması için Hindistan cevizi yağı karışımından biraz ekleyin. Karışımı derin bir kaba alıp, malzemeleri ekleyip, pürüzsüz oluncaya dek karıştırın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın kabına alıp, ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Kekinizi dokuza bölüp, üzerini Hindistan cevizi ve cevizle süsleyebilir, 1 top dondurmayla da lezzet katabilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle...

Sevdiklerinizle beraber sağlıklı, mutlu ve huzurlu bayramlar diliyor, küçüklerin yanaklarından, büyüklerin de ellerinden öpüyorum...