Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bayram sonrası hafiflemek için öneriler
Bayram sonrası gözlerinizi kapatarak tartıya yöneliyor, gördüğünüz rakam karşısında şok oluyorsanız; bayram boyunca aldığınız fazladan kalorileri hesaba katmamışsınız demektir. Birçoğunuz o son baklava veya böreği suçluyor olabilirsiniz. Ama tek suçlu bir dilim lezzet olamaz. Eğer tartıda alışık olduğunuzdan fazla bir rakamla karşılaşıyorsanız, bu bayram tatili boyunca olan fazla tüketimin ve bir birikimin sonucudur. Ayrıca aşırı tuzlu beslenenleriniz ve bayramda seyahat edenleriniz varsa, endişelenmeyin tartıda gördüğünüz ödem de olabilir.
Bu sebepten ben de bayram sonrası tartıya çıkma korkunuz olmasın diye hafiflemenizi kolaylaştıracak önerilerle geldim.
Bitkisel proteine yönelin
Protein denilince aklınıza hayvansal kaynaklı ürünlerin geldiğini biliyorum. Hayvansal kaynaklı beslenmek, vücudunuzdaki asit yükünü artırır. Bayram boyunca et tüketiminizi çoğaltıp sebze-meyveyi de azalttıysanız, bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu sebeple, bayram sonrası daha fazla posa ve vitamin mineral açısından kurubaklagil, sebze-meyve ve tahıl ürünleri tüketimine ağırlık vermeniz, hem sizi hem de sindirim sisteminizi hafifletir.
Sıvı tüketimini artırın
Bayram süresince şeker tüketiminizi artırdığınızı varsayarsak, bayram sonrasında kilo almanıza şaşırmamak gerekir. Dengelemek adına sıvı tüketiminizi çoğaltmanız, vücudunuzun toksinlerden kurtulmasına ve ödemi azaltmaya yardımcı olur. Bu yüzden su tüketiminizi ihmal etmeyin. Günlük 2.5 -3 litreye yakın su tüketimine dikkat edin. Yine ödem şikayetlerinizi hafifletmesi açısından yiyeceklerinizin tuz içeriğini azaltıp, çeşitli baharatlardan yararlanabilirsiniz. Yemeklerinizde baharat kullanmanız, hem lezzetine lezzet katar hem de vücutta su tutulumunu önleyerek, ödem şikayetinizi azaltacaktır.
Çorbanın gücü adına!
Bayramda çok abartanlar için sonrasında dengelemek adına bayram sonrası öğünleri daha hafif tutmakta fayda var. Öğle-akşam yemeklerinde bol sebzeli ya da soğuk ayran aşı gibi çorbalara yer verebilirsiniz. Örneğin, içinde su içeriği yüksek sebzeler bulunan vicdan çorbası, bayram sonrası dengeleme diyetlerimin olmazsa olmazı...
Sindirim sisteminizi rahatlatıp kabızlık şikayetinizi hafifletirken, düşük kalorili ve su içeriği yüksek sebzelere sahip olmasıyla ödem atmada etkili. Bir öğünde sınırsız tüketebileceğiniz vicdan çorbası tarifimi mutlaka deneyin. Hem vicdanınızı hem de sindirim sisteminizi rahatlattığına şahit olacaksınız.

VİCDAN ÇORBASI
Malzemeler:
2 kabak

2 soğan
domates
2 yemek kaşığı bulgur
2-3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 demet nane
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Kuru nane, kimyon, karabiber, kimyon


Yapılışı: Kabak, soğan ve domates küp küp doğranır. Sarımsaklar bıçak yardımıyla hafifçe ezilir. Nane, maydanoz ve dereotu, çok ince olmayacak şekilde doğranır veya elle parçalanabilir. Tüm malzeme, 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla hafifçe sotelenir. Üzerine 2-3 bardak su ilave edilerek, sebzeler yumuşayıncaya değin pişirilir. Dilerseniz blender yardımıyla püre haline gelebilir veya taneli olarak da içilebilir. Afiyet ve sevgiyle…