Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kurban Bayramı’nın yaz aylarına gelmesiyle soluğu deniz kenarında, evinizde veya memleketinizde almış olabilirsiniz. Dilerim herkesin bayramı sağlıkla ve bol kahkahayla geçmiştir. Bu bayramın da sevdiklerinizle beraber toplandığınız kocaman bayram sofralarında geçmiş olabileceğini düşünüyorum. O masada etin ve tatlının her çeşidi olduğunu varsayarsak, bu bayram size biraz pahalıya patlamış olabilir. Ama endişelenmeyin, bugün sizlerle birbirinden lezzetli üç tarif paylaşacağım.

BAYRAM SONRASI ÜÇ TARİF

Su tüketimini azaltanlara...
Bayram sonrasında tartıya çıktığınızda, gördüğünüz fazla kiloların bir kısmı ödem ve şişlikten kaynaklanıyor olabilir. Eğer siz de bayramda su tüketiminizi azalttıysanız, tartıda gördüğünüz rakamlar sizi şaşırtmasın. Bayram sonrasında sıvı tüketimini artırmak, vücudunuzun toksinlerden kurtulmasına ve ödemi azaltmaya da yardımcı olur. Ayrıca eklenti şeker içeriği yüksek içecekler tüketmek yerine doğal şeker içeriğiyle hazırlanmış olanlar, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu yüzden, su içeriği yüksek meyvelerden biri olan karpuzla hazırladığım limonata tarifim tatlı ihtiyacınızı karşılarken aynı zamanda serinleten bir içecek alternatifi olacaktır. Yine de gün içinde 2.5 -3 litreye yakın su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

BAYRAM SONRASI ÜÇ TARİF

Karpuzlu Limonata

Malzemeler: 1 dilim karpuz, 1 adet limon suyu ve rendesi
Yapılışı: Çekirdekleri çıkarılmış karpuz, limon suyu ve rendesi ile robottan geçirilir. Eğer kıvamı koyu gelirse dilerseniz su ekleyebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle…

Eti fazla kaçıranlar için
Özellikle Kurban Bayramı’nda, tüketimi en çok artan besin grubu genelde et oluyor. Siz de bu bayram hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimini artırdıysanız, sebzeyi ikinci plana attıysanız, üzerine bir de fiziksel aktivitenizi azalttıysanız, bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve kabızlık yaşamanız kaçınılmaz olabilir. Bu sebeple, bayram sonrası daha fazla posa, vitamin ve mineral açısından kurubaklagil, sebze-meyve ve tahıl ürünleri tüketimine ağırlık vermeniz, hem sizi hem de sindirim sisteminizi rahatlatacaktır. Özellikle kabak, semizotu, salatalık gibi su içeriği yüksek ve kalori içeriği düşük sebzelere bayram sonrası sofralarınızda bulundurabilirsiniz.

Haberin Devamı

BAYRAM SONRASI ÜÇ TARİF

Diyet Fırın Mücver

Malzemeler: 1 büyük kabak, 1 havuç, 2-3 dal taze soğan, 7-8 dal dereotu, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yumurta, 1 çay bardağı tahıllı un, 1 çay bardağı yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 50 gram lor peyniri, Az tuz, Kırmızı biber
Yapılışı: Kabak ve havuç rendelenir. Suyu sıkılır. Diğer malzemelerle karıştırılarak bir harç elde edilir. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde pişirilir. Afiyet ve sevgiyle…

Tatlıya düşkünlere...
Bayram süresince tatlıya “Hayır” diyemeyenler de olmuştur eminim. Tatlı sevenlere genel önerim; sütlü tatlılar, dondurma ya da meyveli tatlıları tercih etmeleri... Ama bayramda genel olarak şerbetli tatlılar ön plana çıkıyor. Oysaki şerbetli tatlılar yüksek şeker ve yağ içeriğine sahip, bir yandan da yüksek kalori içeriyor. Ben de bugün sizlere şekersiz ama bir o kadar tatlı, hem de taze meyve tüketiminizi destekleyecek bir tatlı tarifi vermek istedim.

Haberin Devamı

BAYRAM SONRASI ÜÇ TARİF

Kolay erik tatlısı

Malzemeler: 4 adet kırmızı erik l 4 yemek kaşığı labne peynir (az yağlı), 3 yemek kaşığı bal l 4 tam ceviz
Süslemek için: 10 adet badem, Tarçın
Yapılışı: İkiye böldüğünüz erikleri fırın tepsisine dizin. Üzerine biraz tarçın ekleyip 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Labne peynirinin içine balı, bir miktar tarçını ve bıçak yardımıyla parçaladığınız cevizleri ilave edip, karıştırın ve buzdolabında bekletin. Servis tabağına hazırladığınız labneli karışımın bir kısmını dökün ve üzerine erikleri yerleştirin ardından eriklerin üzerine tekrar karışımdan ilave edin. Hazırladığınız tatlıyı bademle süsleyin.