Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Okullar açıldı ve yeni dönem başladı. Annelerin en büyük telaşı, yine beslenme çantaları ve okulda yenen yemekler... Bu konuyu çok önemsiyorum ve her sene sizlerle paylaşmaya özen gösteriyorum. Çocukların başarısı, beslenmeyle doğrudan ilgili... Bu sebeple öğrenciler için kahvaltı, olmazsa olmaz. Sevgili anneler-babalar, ne yapın ne edin, onları kahvaltısız okula göndermeyin.

Kahvaltı önemli

Kahvaltı, yetişkinlerdeki kadar çocuklarda da önemli. Onlar için de gün nasıl başlarsa, öyle gidiyor. Birçok minik sabahları iştahsızlık yaşıyor biliyorum, ama illa koca bir sofrada uzun süren kahvaltı yapması gerekmiyor.

Haberin Devamı

En azından bir yumurta veya bir dilim peynirle bir dilim ekmek yedirmeye çalışın.

Bir çalışmaya göre, 9-10 yaşlarında 2 bin 379 çocuk, dokuz yıl boyunca takip ediliyor. Sonuçta kahvaltı yapanların daha fazla kalsiyum ve lif aldığı, ayrıca obezite görülme riskinin düşük olduğu bildiriliyor. Kahvaltı edenler düzenli öğün alışkanlığı ve yaşam şekline sahip oluyor. Başarı oranı da daha da yüksek.

BESLENME ÇANTASI

Meyve şart!

Okul dönemi, özellikle de havaların soğuduğu ve salgın hastalıkların da artığı zamanda başladı. Bir de çocukların her zamankinden çok daha fazla kalabalık ve kapalı bir ortama girdiğini düşünürsek, bağışıklık sistemlerinin etkilenmesi mümkün.

Bu dönemde minikler, vücut dirençlerinin düşmesiyle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara çabuk yakalanıyor ve birbirlerine kolay bulaştırıyor. Yoğun sınav ve ders dönemlerinde yorgunluk ve aşırı stres gibi nedenlerden ötürü vücut dirençlerinin düştüğü biliyoruz.

Güçlü bağışıklık sistemi için bütün vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınması gerekiyor. Okul döneminde özellikle meyve-sebze tüketimi ihmal edilebiliyor. Bu sebeple ben beslenme çantası için mutlaka bir porsiyon kolay soyulabilir veya kabuğuyla tüketilebilir meyve öneriyorum. Muz, mandalina ve elma gibi meyveler, en kolay seçenekler arasında. Kuru meyveleri de unutmayalım.

Sebzeyi ihmal etmeyin

Elbette sadece meyve değil, çocukların sebze tüketimlerinin de desteklenmesi gerekiyor. A, C ve E vitaminlerinden faydalanabilmek için havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, maydanoz, ıspanak, roka ve tere gibi sebzelerin tüketilmesi de önemli.

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemi için B ve C vitaminleriyle folik asidin, demir, magnezyum, potasyum, selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltıcı, enerji artırıcı etkileri de önemli. Bu yüzden bol miktarda balık ve omega 3 yağ asitlerinden zengin besinler, badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar da günlük beslenmede yer almalı.

Proteini unutmayın!

Beslenme çantasına koyduğunuz gıdaların çocukları gün içinde çabuk acıktırmayacak ve enerjilerinin de düşmesini engelleyecek türde olması önemli. Bu sebeple tek başına karbonhidrat içerenlerden kaçınmanızı tavsiye ederim. Protein kaynağı besin, gün içinde hızlı acıkmayı engeller ve daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Peynirli sandviç, yoğurtlu makarna ve ton balıklı dürüm gibi yemekler uygun olabilir. Kabakla yapılan ve içinde lor peyniri olan börek görünümlü mücver tarifimi de minikler çok beğeniyor, benden söylemesi... Eğer kabak yedirmekte zorlanıyorsanız, YouTube kanalımdaki ‘Kabak Mücver’ tarifimi deneyebilirsiniz.