Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yağlar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besin gruplarındandır. En fazla enerjiyi elde ettiğimiz yağların birçok çeşidi ve buna göre faydaları var. Omega - 3, vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitleri arasındadır. Kendi içinde de EPA ve DHA olarak ikiye ayrılır. Bunlar, çoklu doymamış yağ asitleridir.

Omega - 3 bakımından zengin olan ceviz, mucizevi bir besin kaynağıdır. Hem kuruyemiş hem de tatlı, salata ve keklerde tükettiğimiz cevizin sağlığa faydaları çeşitli araştırmalarla kanıtlandı.

Haberin Devamı

Kilo vermek isteyenlerin en büyük yanlışlarından biri, yağ alımını sınırlamaktır. Oysa ki, vücutta sadece yağın değil, her şeyin fazlası yağ olarak depolanır. Her şeyde olduğu gibi yağlarda da denge ve çeşitlilik çok önemli. Yağ yemeden yağ yakamazsınız. Çalışmalar, sağlıklı yağları tüketmenin kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Ceviz gibi sağlıklı yağlar açısından zengin Akdeniz diyetinin kilo kontrolüne yardımcı olduğu biliniyor.

PREDIMED kapsamında yapılan yeni bir araştırma; kalori kısıtlamadan, yüksek bitki bazlı yağ içeriği yüksek Akdeniz diyetinin uzun süre tüketilmesinin vücut ağırlığını azalttığını ortaya koydu. Ayrıca vücudun orta kısmında daha az yağlanmaya neden olduğu da belirlendi. Bu sonuçlar, obezitenin salgın haline geldiği kıtalarda büyük öneme sahip.

Tabii ki cevizi tüketmek ve sevmek için tek neden kilo vermeye yardımcı olması değil.
İşte, cevizi sevmek için 10 neden:

1- Omega - 3 açısından en zengin ağaç yemişidir. Yüksek omega - 3 alımının, kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı biliniyor.

2- Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan cevizin, kalp hastalıkları riskini yüzde 30, inmeyi yüzde 49 oranında azalttığını ortaya kondu. PREDIMED çalışmasında kilit bir gıda olarak öne çıktı.

3- Batının tipik beslenme şekline eklenen ceviz, sperm canlılığı, hareketliliği ve morfolojisinde iyileşme sağlıyor.

4- Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır. Kalp hastalıkları ve kanserden korunmada rol oynuyor.

Haberin Devamı

5- Günde 56 gram ceviz tüketmenin, organ yağlanması görülen aşırı kilolu bireylerde, endotelyal işlevi geliştirdiği görüldü. Beslenme düzenine eklenen ceviz, kilo almaya yol açmıyor.

6- Günde 42 gram ceviz tüketmenin, kalp - damar hastalıklarının risk faktörlerini azalttığı tespit edildi.

7- Yüksek miktarda ceviz tüketimi ve kadınlarda tip 2 diyabet riski arasında anlamlı bir ilişki var.

8- Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda Alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağlığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edildi.

9- Cevizin kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü (yaklaşık yüzde 9 - 16) ve kan basıncını (yaklaşık 2 - 3 mm hg) azalttığı ortaya kondu.

10- Ceviz, sağlıklı bir beslenme düzeninde kanseri önleyici bir seçenek olarak da yer alıyor.

Haberin Devamı

40 kalorilik cevizli elma topları

Malzemeler:


- 2 adet elma
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 3 yemek kaşığı yulaf kepeği
- 6 - 7 parça ceviz
- Üzerini süslemek için Hindistan cevizi

Hazırlanışı: Kabuklarını soyduğunuz elmaları rendeleyin. Cevizleri küçük parçalar halinde elmaların üzerine koyun. Yulaf ezmesi ve tarçını ekleyerek karıştırın. Karışımı 10 - 12 küçük parçaya bölün ve top haline getirin. Daha sonra Hindistan cevizine bulayın. Dilerseniz taze mevsim meyveleriyle süsleyebilirsiniz.