Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Rengarenk sebzeler doğanın bize en güzel ikramlarından olsa da birçok annenin yemek konusundaki en büyük sorunlarından biri. Çocuklara sebze sevdirmek ve yedirmek kolay olmayabilir. Özellikle de tat konusunda seçici bir çocuğunuz varsa, mutfakta yaratıcılık sınırlarını zorlayabilirsiniz. “Ona sebzeyi nasıl sevdirebilir ve yedirebilirim?” diyorsanız; işte bu yazım tam da sizin için!

ÇOCUKLARA SEBZE SEVDİRMENİN YOLLARI

Anne karnında işe başlayın

Bazı araştırmalar, çocukların damak zevklerinin anne karnındayken şekillenmeye başladığını söylüyor.

Haberin Devamı

Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada Rosenkranz, hamile kemirgenlerin yeme alışkanlıklarının anne karnındayken başladığını ortaya koyuyor.

Araştırmalar, ayrıca lahana ve Brüksel lahanası gibi fenolik bileşik içeren besinleri tüketen hamile kadınların çocuklarının, bu besinleri ilk kez denediğinde onlara karşı daha fazla istekli olduğunu gösteriyor.

Rosenkranz’a göre, “Anne karnındaki bebek, dış dünya hakkında bilgileri alıyor. Bu yüzden, anneler çocukları doğmadan önce yedirmek istedikleri besinleri onlara aşılayabilir.”

ÇOCUKLARA SEBZE SEVDİRMENİN YOLLARI
Ek besine geçişe dikkat!

Ek besine geçiş dönemi aslında her çocuğun sebzelerle ilk imtihanı. Bu dönemde anneler sabırlı olmalı ve çocuk reddetse bile aynı sebzeyi defalarca ona sunmalı. En büyük hatalardan biri de sebzeleri karışık halde sunmak ve çocuğun onlarla tek tek tanışmasına izin vermemek.

Çocuğunuz bütün sebzeleri püre halinde veya çorba olarak tüketebilir ama birkaç sene sonra karşısına bir brokoli çıktığında onu daha önce hiç görmemiş ve yalın halde tadını almamış olduğu için reddebilir.

Bütün sebzeleri ağzıyla parçalayabileceği kıvamda pişirerek, iri parçalar halinde önüne koymak ve kendi yemesini sağlamak bu dönemde atılacak doğru adımlardır. Üstelik bu şekilde bir tüketim, onun motor gelişim becerilerini de destekler.

Geç kalmadınız!

“Benim bebeğim doğalı çok oldu”, “Çocuğum altı yaşında hâlâ sebze yemiyor, bütün bunlar için geç kaldım” dediğinizi duyar gibiyim. Endişelenmeyin, nereden dönerseniz kârdır. Şimdi neyi daha iyi yapabileceğinizi düşünün. Çocuğunuza sebze sevdirmenin yollarını arayın. İşte size beş öneri:

Haberin Devamı

Sebzelerin neden faydalı olduğunu ve yemesinin ona ne gibi avantajlar sağlayacağını güzel ve açıklayıcı bir dille anlatabilirsiniz.

Pazar ya da market alışverişini birlikte yapabilir ve istediği sebzeleri kendisinin seçmesini sağlayabilirsiniz.

Sebze pişirme ve hazırlama konusunda ondan yardım isteyebilirsiniz. Emek verdiği yemekleri tüketmesi daha kolay olacaktır.

İmkanınız varsa bahçenizde ya da balkonunuzda saksıda küçük sebzeler yetiştirebilirsiniz. Onları beslemek, büyütmek ve toplamak, eğlenceye dönüşecek ve sonrasında yemek için sabırsızlanacaktır.

Sebzeleri tamamen yok etmeden, sevdiği bir tatla karıştırıp sunabilirsiniz. Pırasalı köfte ve sebzeli makarna çocukların hayır diyemeyeceği seçenekler arasında.

PIRASALI KÖFTE

ÇOCUKLARA SEBZE SEVDİRMENİN YOLLARI
(4 KİŞİLİK)

500 gr. az yağlı kıyma

3 adet pırasa

1 yumurta l Tuz l Karabiber

Kırmızı biber l 2 diş sarımsak

1 tutam maydanoz

2 yemek kaşığı irmik

Yoğurt Sos:

3-4 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı labne

Haberin Devamı

Yapılışı: Pırasayı ince ince doğrayın. Maydanozları kıyın ve sarımsakları bıçak yardımıyla hafifçe ezin. Kıymanın içine diğer baharatlarla birlikte tüm malzemeyi koyun ve şekil verin. Yağsız tavada iki yönlü pişirin ya da yağlı kağıt serili tepsiye dizip fırına verin. Yanında yoğurt sosla servis edebilirsiniz. Detaylı yapılış ve anlatım videosu için Dilara Koçak YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.