Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Doğaya ve doğala olan ilginin her geçen gün arttığını hepimiz biliyoruz. 2017’de organiğe dönüş olacak, yani ev ve tencere yemekleri daha çok tüketilecek. Bu durum bir beslenme uzmanı olarak beni çok mutlu ediyor. Çünkü yıllardır en iyi diyetin sürdürülebilir ve gerçekçi diyet olduğunun vurgusunu yapıyorum. Ev yemekleri de sürdürülebilir diyetin en büyük parçalarından biri.

DAHA ÇOK TENCERE YEMEĞİ YİYECEĞİZ

Tencere yemeği aslında hepimizin geleneklerinde var. Masa ya da yer sofrası etrafında, bir tencerenin içinden tabaklara paylaştırılan yemeğin tadı farklı oluyor. Günümüz şartları düşünüldüğünde ev yemeği daha güvenilir ve temiz olmasının yanı sıra aile içi bağları da güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Tencere yemeklerini karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli şekilde hazırlamak çok kolay ve geleneklerimize de uygun. Kıymalı ıspanak yemeği pişirdiğinizde, sebze ve proteini birleştirmiş oluyorsunuz. Yemeğin içine koyduğunuz az miktarda yağ ve bulgurla tahılla yağ almış oluyorsunuz. Yanında bir kase yoğurtla tükettiğinizde, dengeli bir öğün yaratıyorsunuz.

Ev yemeklerinin obezite riskini azalttığına dair birçok çalışma var. Ancak yemek yerken dikkatinizin başka şeylerde olması obezite riskini artırabiliyor. Ben de bu konuda son zamanlarda okuduğum ve ilgi çekici bulduğum bir araştırmayı sizinle paylaşmak istedim.

The Ohio State Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, evde pişirilmiş yemek yemek obezite ihtimalini düşürüyor. Daha çarpıcı olansa, yemek sırasında televizyonu açmayanların riskinin daha da azalması.

Çocukları da etkiliyor

Çocuklar ve gençlerde yapılan araştırmalar, sıklıkla yenilen ev yemeklerinin daha iyi diyet sonuçları verdiğini ortaya koyuyor. Çocukların fazla kilolu veya obez olma ihtimali düşüyor. Diğer çalışmalarsa, yemek sırasında televizyon izleyen ergenlerin, diğerlerine göre daha az sağlıklı yemek yediğini gösteriyor.

Bir çalışmaya göre, aileleriyle yemek yiyen çocuklar daha az yağlı besleniyor, obezite oranları daha düşük oluyor, psikolojileri daha yüksek seyrediyor ve özellikle kız çocuklarında daha az yeme bozukluğu görülüyor. Ayrıca çocuğun hem sosyal hayatı hem de fiziksel durumu olumlu yönde etkiliyor. Çocuk daha sosyal oluyor, besinleri tanıyor, aile bağlılığı ve aile içi iletişimi artıyor.

Haberin Devamı

Sınırsız sebze çorbası

Malzemeler

5-6 yaprak lahana

1 orta boy kabak

1 orta boy domates

1 orta boy soğan

1 adet pırasa

1 patates

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

3 bardak su

Hazırlanışı: Sebzeleri doğradıktan sonra 3 bardak su ilavesiyle yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra mikserden geçirip, süzün.

Karabuğdaylı mantar sote

Malzemeler

Yarım kilo mantar

4 yemek kaşığı karabuğday

1 yemek kaşığı salça

2 diş sarımsak

2 adet domates

1 orta boy soğan

1 adet yeşil biber

1 adet kırmızı biber

Tuz, karabiber, kekik, kimyon

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Karabuğdayı ılık suda ıslatıp, yarım saat bekletin. Soğan, sarımsak ve halka halka dilimlenmiş biberleri zeytinyağında kavurun. Daha sonra salça ve baharatları, rendelenmiş domates ilave edin. Mantarları ekleyerek pişirin. Ocaktan almadan 5-10 dakika önce karabuğdayı koyun.