Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Günlük beslenmede çeşitlilik olması, besin öğelerinden iyi şekilde faydalanabilmek için önemli. Tek tip diyetler veya sınırlayıcı detoks gibi uygulamalar, uzun dönemde vitamin ve mineral yetersizliklerine sebep olabilir. Aşağıda bazı besinlerin faydaları ve diyetinizde yer vermek için kolay ipuçları var

1.Fındık, badem, ayçekirdeği, zeytin, ıspanak, kuşkonmaz E vitamini içerir. Her gün 25-30 gr. fındık yemek, günlük E vitamini ihtiyacının tamamını karşılar.
2.Demir eksikliği nedeniyle pekmez tüketme alışkanlığınız varsa bunu C vitamini deposu meyvelerle (tüm narenciyeler) yapın.
3.Hayvansal ürünler içerisinde en iyi protein kalitesine sahip yumurta; A, B, D, E, K grubu vitaminleri bakımından, demir ve fosfor gibi mineraller açısından zengin.
4.Yoğurttaki laktoz miktarı, süte göre yarı yarıya. Bu nedenle sabah kahvaltıda yenen yoğurt, sindirimi kolaylaştırıp, bağırsakların çalışmasına yardım eder.
5.Sigara bırakıldığında kan şekerinde düzensizlik oluşabilir, tatlı yiyecekler isteyebilirsiniz. Bu ihtiyaç, kuru ve taze meyvelerle karşılanabilir.
6.Kırmızı biber; A, B6 ve C vitamini bakımından zengin. Aynı zamanda manganez, niasin, potasyum ve lif içerir. Kahvaltıda da tercih edebilirsiniz.
7.Badem ozellikle potasyum ve E vitami, antep fıstığıysa B6 vitamini açısından zengin. Fındık, folat ve kaju, magnezyumun çok iyi kaynaklarından.
8.Suya eklenen greyfurt, C vitamini içeriği dolayısıyla, canlılık verebilir ve güne başlarken kendini iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ancak yağları eritmez.
9.Mandalina, C vitaminiyle bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
10.Likopen, bilinen en etkili antioksidandır ve en fazla domateste bulunur. Ayrıca ketçap, domates salçası, sosu ve püresinde de bol miktarda var.
11.Ihlamur göğsü yumuşatıp, balgam söktürür. Zencefil, rezene, anason, kekik otu gibi bitkiler de soğuk algınlığı ve gribe karşı son derece yararlı.
12.Daha fazla enerji için nohut ve kırmızı biber, iyi bir görüş için ıspanak ve avokado, pürüzsüz bir cilt için domates ve zeytinyağı birlikteliğinden faydalanın.
13.Günde iki adet orta büyüklükte elma yemek, kolesterol seviyesini yüzde 16 oranında düşürür. Elma ayrıca mükemmel bir anti-oksidan kaynağı.
14.Keten tohumu, omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra yoğurtla bir çay kaşığı tüketildiğinde sindirim sistemini düzene sokar.
15.Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlı madde, damarların gevşemesini sağlar. Kereviz, anti-oksidan olup, sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
16.Pekmez, demir bakımından zengin. Kırmızı kan hücre oluşumunda, etkili bir besin. Bir çorba kaşığı pekmezin içinde yumurtadan üç kat fazla demir var.
17.Mide yakınmalarınız ve reflünüz varsa gıdaları çok sıcak veya soğuk tüketmeyin. Sıvıları öğün aralarında alın.
18.Meyve suyundan vazgeçemiyorsanız kaloriyi azaltmak için sulandırın ya da maden suyu ekleyin. Çünkü bir çay bardağı meyve suyu, bir porsiyon meyveye eşdeğer.
19.Kimyon, sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı etkisi de var. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
20.Yulaf kepeğinin kendi yapısında betaglukan isimli suda çözünebilen bir lif bulunur. Bu lif, kolesterolü düşürür, kan şekerini azaltır, kan basıncını düzenler.