Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Regl dönemi her kadını farklı etkiliyor. Ama genellikle ayın belirli dönemlerinde birçoğumuz “Bana ne oluyor?” diyoruz. Daha gergin ve sinirli, hiçbir şeye tahammül edemeyecek duruma gelebiliyoruz. Ruh halindeki değişimlerin yanı sıra bir de kendimizi her zamankinden daha kilolu hissediyoruz ve içimizdeki iştah canavarıyla baş etmeye çalışıyoruz.
Genellikle bu belirtiler reglden bir hafta önce başlıyor ve dönemin sonlanmasıyla bitiyor. Bu süreci daha mutlu geçirmek, birkaç küçük değişiklikle mümkün, işte önerilerim:

Haberin Devamı

1- İştahınız her zamankinden daha açık olduğu için, düzenli beslenmek daha çok önem taşıyacak.Protein içeriği yüksek ve sizi uzun süre tok tutacak bir kahvaltıyla güne başlamak avantaj olacaktır.

2- Gün içinde uzun saatler aç kalmamak, açlık ataklarını ve tatlı krizlerini önleyecektir.

3- Kuru kayısı, üzüm ve erik içerdikleri doğal şeker ve lifler sayesinde insülin hormonunu çok fazla uyarmaz. Böylece kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

4- Balık yağındaki omega-3 yağ asitlerinin ruh haline ve depresyona olan etkileriyle ilgili çalışmalar var. Omega-3 alımınızı desteklemeyi ihmal etmeyin. Haftada en az iki kez balığın yanı sıra, ceviz ve semizotu gibi bitkisel kaynaklardan da faydalanabilirsiniz.

5- Bu dönemde ödem tutan bir yapınız varsa, tuz içeriği yüksek besinlerin tüketimini azaltın. Tuzlu peynir, zeytin, soya sos, turşu ve soslardan da uzak durun. Ödemde sodyum ve potasyum dengesi önemlidir. Potasyumun iyi kaynağı olan kuru kayısı, muz ve patates de size iyi gelecektir. Tabii gün içinde yeterli su içmeyi de ihmal etmeyin.

6 - Şeker ve şekerli yiyecekler, kafeinle alkolden uzak durun. Bunun yerine melisa ve papatya gibi bitki çayları için. Meyvelerle şeker ilave etmeden hoşaf veya komposto
yapabilirsiniz.

7- Magnezyum, B6 ve E vitamininin bu dönemde görülen sorunları azalttığı yönünde çalışmalar var. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ve yağsız kırmızı et dengeli şekilde beslenmenizde yer verebileceğiniz gıdalar arasında.

Haberin Devamı

8- Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz sırasında salınan endorfin hormonunun mutluluk vereceğini unutmayın. Size mutluluk veren başka aktivitelerde de bulunabilirsiniz. Arkadaşlarınızla buluşun, sevdiğiniz müzikleri dinleyin, film izleyin, yoga veya meditasyon yapmayı deneyin.

ÂDET DÖNEMİNİ GÜZEL GEÇİRİN

9- Uyku düzeninize dikkat edin. Yetersiz uyku, gün içinde enerjinizin düşmesine neden olabilir ve iştahınızı kontrol etmenizi zorlaştırır. Gün içinde en az 6-8 saat uyumaya özen gösterin.

10- Eğer normalde kansızlık ve demir eksikliği gibi bir sorun yaşıyorsanız, bu dönemde kırmızı et, yumurta, kuru üzüm ve kayısı gibi besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin. Demir içeren besinlerin yanına C vitamini kaynağı gıdaları eklemek, demirin emilimini arttıracaktır. Yumurtanızın yanına kırmızı biber veya maydanoz, kuru meyvelerinizin yanına kivi ya da portakal ekleyebilirsiniz.

ÂDET DÖNEMİNİ GÜZEL GEÇİRİN

Tatlı krizleri

Bu dönemde danışanlarımdan aldığım geri bildirimler, en çok tatlı krizlerinin zorladığı konusunda... Yaşanan hormonal dalgalanmalar, kan şekerinin de dengesini bozabiliyor ve bu durum iştahı uyarabiliyor. Artan iştah da kendisini genellikle tatlı krizleriyle sonlandırıyor. Kek, kurabiye ve çikolata gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinlere eğilim artıyor. Bu durum, sadece sizin başınıza gelmiyor, korkmayın. Ama doğru tercihler yaparak, bunu yönetmek de elinizde. Bu yüzden tatlı isteğini bastıracak glisemik indeksi düşük besinler tercih etmek daha doğru olacaktır. Bitter çikolata ve badem, kuru meyveli şekersiz yulaflı kurabiye, iyi seçimler olabilir. Eğer farklı şekersiz alternatifleri arıyorsanız, YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.