Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyabet, yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, son yılların en sık karşılaşılan kronik sorunlarından biri. Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre,
11 yetişkinden 1’i diyabetli. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında diyabet görülme sıklığının en yüksek olduğu ülkelerden.

Diyabet; hayat kalitesini ve sağlıklı yaşamı etkileyen bir hastalık. Erken teşhis, doğru tedavi ve düzenli beslenmeyle yönetilebilir ve ilerlemesi engellenebilir. Bunlar için en önemlisi yaşam tarzı değişikliği. Ben de bugün sizlere diyabeti kontrol altına almaya yardımcı olacak
5 yaşam tarzı değişikliğini paylaşmak istedim:

Haberin Devamı


1. Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenmek aslında sadece diyabet hastaları için değil, tüm bireyler için geçerli. Diyabette yasak bir besin yok; sadece miktarına, sıklığına ve tüketim biçimine dikkat etmek gerekiyor. Kişiye göre hazırlanmış bir beslenme programı, diyabetlilerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı için çok önemli. Özellikle Tip II diyabetliler için hazırlanmış iyi bir beslenme planı, kan şekeri seviyelerini normal düzeylerde tutmalarına yardımcı olur.

Herkes için tek bir diyet örneği yoktur ve her kişi farklı olduğu için diyabetli bireylerin diyetleri de yaşam şekillerine göre farklılık gösterir. Temel olarak kan şekerini hızlı yükselten basit şeker ve bunu içeren besinlerden uzak durmak, sebze-meyve, tahıl, süt ve süt ürünlerini dengeli tüketmek önemlidir. Çok uzun saatler aç kalmamak da kan şekeri dengesinin kontrolü kolaylaştırır.

2. Egzersiz yapın

Eğer hâlâ aktif değilseniz, şimdi tam zamanı! Aktif olmak için profesyonel sporcular gibi çalışmak ya da salona kayıt yaptırmak gerekmez. Kendinize çok büyük hedefler koymayın. Başlangıçta haftalık, toplamda 150 dakika yeterli olacaktır. Gün içinde yürüyüşler yapmak, bisiklet sürmek ve dans etmek de aktif olmanıza yardımcıdır. Düzenli yapılan egzersizler, insülinin vücutta kullanılabilirliğini artırarak kan şekerinizi kontrol altına almanızı kolaylaştırır.

Egzersiz ve aktif yaşam tarzı, ayrıca kalp hastalıkları riskini de düşürür. Stresi azaltması ve kilo vermeye yardımcı olması da diğer faydaları arasında…

Haberin Devamı

3. Rutin kontrol şart!

Diyabet her ne kadar tedavisi olmayan bir hastalık gibi görünse de kontrol altına alabilmek ve ilerleyişini önlemek için düzenli sağlık kontrolleri büyük önem taşır. Yılda en az iki kez doktorunuza danışıp, kan tahlillerinizi yenileyin.

Diyabetli bireyler kalp hastalıklarına yakalanma riskine daha yakın olabilir. Bunun yanı sıra gözle ilgili problemler ve ayak yaraları gibi sorunlar için de düzenli kontrol önemlidir.

4. Stresi azaltın

Stres, kan şekeri seviyenizin yükselmesine sebep olan en büyük düşmanlardan biridir. Stresli veya endişeli olduğunuzda kan şekerini yönetmeniz zorlaşır. Bu gibi durumlarda egzersiz ve beslenme düzeni de aksayabilir.

Gün içinde stresi azaltmak için kendinize küçük molalar verin. Derin nefesler alın, yoga yapın veya sizi rahatlatan hobiler bulmaya çalışın.

5. Sigarayı bırakın

Eğer sigara içiyorsanız, bırakmak için elbette diyabet hastası olmanıza gerek yok. Sağlıklı bir yaşam için

Haberin Devamı

vazgeçmeniz gereken kötü alışkanlıklardan biri olduğunu bildiğinize eminim. Ama diyabet hastasıysanız, bu rahatsızlığın komplikasyonlarından olan, kalp, göz, böbrek, sinir hastalıkları ile inme ve özellikle ayak ve bacaklarda yara gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer sigara içiyorsanız, bu sorunlarını yaşama riskinizin daha yüksek olduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca sigara içmek, egzersiz yapmanızı da zorlaştırabilir.