Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hava ısınmaya başlayınca ve yaz tatili yaklaşınca, kıştan kalan kiloları verme telaşı da başlar. Sadece bu dönemlerde kilo vermek isteyenlere ben ‘sezonluk diyetçiler’ diyorum. Evet doğru duydunuz; ‘sezonluk diyetçiler’. Bu kişiler, kış aylarında belirli dönemlerde kilo alır ve yaza doğru bu kiloları vermek için baharda diyet ve egzersize başvururlar. Belirli aralıklarla kilo alıp verme döngüsü, aslında size fazla kilolarınızdan çok daha zarar verir.

Diyeti sadece zayıflamak ve bir kamp dönemi gibi görmezseniz, her sene aynı telaşa girmekten de kurtulursunuz. Sezonluk aktivite ya da diyetlerle her sene zayıflama stresine girmek yerine bu yıl kendinize kalıcı hedefler koymayı amaç edinin. Herhangi bir davranış değişikliğinden sonuç alabilmemiz için alışkanlık haline gelmesi gerektiğini hatırlayın. Arada sırada yapılanlar alışkanlık değil, eylemdir. Bir kere oluştuktan sonra, alışkanlıklar hiçbir irade veya zihinsel çaba harcamadan, otomatik olarak gerçekleşir. Bilimsel araştırmalara göre, insanların günlük gıda seçimlerinin yüzde 90 kadarının alışkanlıklar sonucu belirleniyor. Bu da, alışkanlıkların kullanılamadığı daha önemli ve zor kararları verebilmesi için, beyinde enerji tasarrufu sağlıyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmeyi ve iyi yaşamı, tek bir mevsim değil; her zaman bir yaşam tarzı haline getirin.

Diyet listenizi uygulamadan önce şu soruları sorun:

- Bu diyet benim için mi yazıldı?

- Diyetteki yiyecekleri alışveriş yaptığım markette bulabilir miyim, yoksa hiç hayatımda duymadığım besinler var mı?

- Listedekiler bütçeme uygun mu?

- Program, sevdiğim gıdalara az olsa bile yer veriyor mu?

- Ömür boyu uygulayabilir miyim?

Alışkanlık haline getirmeniz gereken 5 madde:

1- Güne kahvaltısız başlamayın. Unutmayın siz güne nasıl başlarsanız, metabolizmanız da öyle başlar. Üstelik farklı kahvaltılar yapmak, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenizi de kolaylaştırır.

2- Öğün düzenine dikkat edin. Ara öğün sayısı, kişisel özelliklere ve tercihlere göre değişse de üç ana öğünü atlamayın ve vücudunuza gereken önemi verin.

Haberin Devamı

3- Sıvı alımına dikkat edin. Gün içinde başınızın ağrıdığını ya da kendinizi halsiz, yorgun hissettiğiniz zamanlar oluyor mu? Yetersiz sıvı alıyor olabilirsiniz. Özellikle yaklaşan yaz aylarında gün içinde
2.5-3 litre sıvı almaya özen gösterin ve bunu yaz-kış alışkanlık haline getirin.

4- Aktif olun. Fiziksel olarak aktif olmak için olimpiyat atletleri gibi spor yapmanız gerekmiyor. Haftada
1-2 gün yürüyüş yapmayı ya da sevdiğiniz bir aktiviteye yönelmeyi alışkanlık haline getirin. Her yaz zayıflama stresine girmemek için sadece yazın değil; kışın da aktif olun.

5- Lifli beslenin. Günde 25-30 gram lif alımı sağlıklı beslenmenin bir parçası. Başta bağırsak sağlığı olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu olmasının yanı sıra kilo kaybını da destekliyor. Tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller ve sebze-meyveler, lifin en iyi kaynakları arasında yer alıyor.

Hızlı kilo kaybını vadeden ürünlere dikkat!

‘1 haftada 5 kilo verdiren özel formül’ ve ‘Basen incelten çay’ gibi hızlı kilo vermeyi vadeden ürünleri araştırmayı ihmal etmeyin. Bazı bitkilerin faydaları var ama bunları kullanırken besin-ilaç etkileşimine çok dikkat etmek gerekir. Hiçbir ürün, doğal olsa bile, bilinçsizce ve doz kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Her gün yeni araştırmalar yapılmakta ve bazen çok güvenilir olan bir ürün içine farklı maddeler eklenerek olumsuz sonuçlar verebilmektedir. Bu sebeple, tedbirli olmakta fayda var. Hekime ve beslenme uzmanına danışmadan, bilinçsizce, hiçbir ürün kullanılmamalıdır.