Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bu harika görünümlü altın sıvı, bal arılarının mucizevi ürünüdür ve beyaz şekere alternatif doğal lezzetlidir. Sene boyunca ulaşılabilir olsa da yazın ve sonbaharda yeni toplandığında ve en taze halindeyken tüketmek ayrıca bir zevktir.
Balın büyüleyici yapım süreci, arıların çiçeklerden ziyafet çekip çiçek nektarlarını ağızlarında toplamalarıyla başlar. Daha sonra bu nektar arının salyasındaki özel enzimlerle karışır bu, nektarı bala dönüştüren bir simya sürecidir. Arılar balı duvarlarındaki hücrelere bıraktıkları kovanlarına geri taşırlar. Kanatlarını çırpmaları onu tüketime hazır hale getiren nem içeriğini azaltmak için gerekli havalandırmayı sağlar.
Doğanın besleyici tatlandırıcısı olarak bilinen şöhretine ek olarak araştırmalar, ayrıca balın kendine özgü bileşiminin onu antimikrobiyotik bir ajan ve antioksidan olarak da kullanışlı hale getirdiğini gösteriyor. Antibakteriyel özelliği olduğundan balın içinde bakteri üreyemiyor.

Yara iyileştirici özelliği var
Balın sağlığa yararları bütün besinlerde olduğu gibi kalitesine bağlı. Ancak bal söz konusu olunca durum daha da önem kazanıyor çünkü arıların çiçekten çiçeğe dolaşırken bacaklarında toplanan polenlerin ne kadar sağlıklı olduğu o bitkiler kadar muhtelif. Ayrıca balın işlenişi, genelde ham balın kovanda bulunduğu halindeki fitobesinlerin çoğunu çıkarıyor. Örneğin ham bal propoliste bulunan reçinenin aynısından küçük miktarda içeriyor. Bazen “arı yapışkanı” olarak da adlandırılan propolis, bal arılarının kovanlarını mühürlemek ve onu bakteri ve diğer mikro organizmalardan korumak için kullandıkları reçine ve başka maddelerden oluşan bir karışım.
Bal arıları propolisi bitki reçineleriyle kendi salgılarını birleştirerek yapıyorlar. Ham bal işlendikçe ve ısıtıldıktan sonra bunun gibi fitobesinlerin yararları önemli ölçüde elimine edilmiş oluyor.
Balın ayrıca atletik performansı artırıcı ve yara iyileştirici özelliği olduğu düşünülüyor. Yakın zamanda yapılan araştırmalar günlük bal tüketiminin, sporcuların en iyi performansı göstermeleri için iyi bir seçim olduğunu gösteriyor. Ayrıca düzenli tüketimi, kandaki koruyucu antioksidan seviyesini de yükseltebiliyor. Yarım kilo ham bal nektarı için 900 arının yarım gün çalışması gerekiyor.

Haberin Devamı

Karbonhidrat yemek daha hızlı düşünmenizi sağlar

Haberin Devamı

Yapılan bir araştırmaya göre düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı diyet ile yüksek karbonhidratlı ve düşük yağlı diyetler kilo kaybına yardımcı oluyor, duygu durumu daha iyi hale getiriyor ve düşünceyi hızlandırıyor. Bu araştırmaya göre düşük ve yüksek karbonhidratlı diyet arasındaki fark bilişsel süreçle ilgili. Düşük karbonhidratlı diyetin bilişsel süreç açısından faydaları daha az. Yüksek karbonhidrat daha iyi düşünmeyi sağlayabilir sonucuna varılıyor. 

Testleri hızlı çözdüler
Avustralya’da yapılan araştırmada 24 - 64 yaş arasında fazla kilolu veya obez, ancak diğer açılardan sağlıklı katılımcılara sekiz haftadan uzun bir süreyle iki diyetten biri uygulandı. İki diyet de kalori ve makrobesinsel içerik açısından benzerdi. Düşük karbonhidratlı diyette yüzde 35 total protein, yüzde 61 total yağ (yüzde 20 doymuş yağ) ve yüzde 4 total karbonhidrat vardı.
Yüksek karbonhidratlı diyet ise yüzde 24 total protein, yüzde 30 total yağ (yüzde 8’den az doymuş yağ) ve yüzde 46 total karbonhidrat içeriyordu. Araştırmacılar 93 katılımcıda araştırma süresince herhangi bir duygu durum değişikliği gözlemlemediler. Ancak yüksek karbonhidratlı diyetle beslenenlerin, zeka ve mantık testlerini çözmede hızlandıkları görüldü.

Haberin Devamı

Doğal şekere alternatif: Bal

Her gün bir tatlı kaşığı bal

Eğer dengeli beslenip spor yapıyorsanız ve kilo probleminiz yoksa her gün bir tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz.
Kilo probleminiz varsa bal tüketimini günlük bir çay kaşığı ile sınırlayabilirsiniz.
Kalori hesabı yapıyorsanız bir meyve yerine diyete bir çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.
Meyve tatlısı yaparken şeker ilave etmeyip bal ile tatlandırabilirsiniz.
Keklerde ve pastalarda şeker yerine bal tercih edebilirsiniz.
Su içmekte zorlanıyorsanız biraz bal, limon ve naneyle tatlandırabilirsiniz. Ancak 100 gram balın 315 kalori olduğunu unutmayın ve tüketim miktarlarında kontrollü olun.