Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Demans, halk arasında bilinen adıyla bunama, zihinsel becerilerin bazı hastalıklar nedeniyle zayıflaması durumudur. Demans, ilerleyen bir süreçtir ve zaman geçtikçe hastalığa yeni bulgu ve semptomlar eklenebilir. Aslında 50’den fazla hastalık türü için kullanılan ortak bir komplikasyon ve terimdir. Demansın en yaygın türleri, Alzheimer ve vasküler demanstır.

Beyin gücünü destekleyen ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olan bazı besinler bulunduğunu biliyoruz. Yeni bir çalışma, egzersiz ve demans arasında bir ilişki olabileceğine işaret ediyor, ben de hemen sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Bu araştırmada uzmanlar, 1968’den 2012’ye kadar yani 44 yıl boyunca, 191 kadını izledi. Başlangıçta katılımcılara kardiyovasküler fitness testi yapıldı. Ve psikiyatri uzmanları demansın belirtilerini ve semptomlarını araştırdı.

Egzersiz demans riskini azaltıyor

Sonuçlara ve hastane kayıtlarına göre, katılanların 44’ünde demans gelişti. Orta yaşta yüksek kardiyovasküler egzersiz yapan kadınların, orta düzeyde kardiyovasküler egzersiz yapanlara oranla demans geliştirme olasılığı yüzde 88 daha az buludu. En düşük yoğunlukta egzersiz yapan kadınların yaklaşık yüzde 32’si demans hastası olurken, yüksek yoğunlukta egzersiz yapanların sadece yüzde 5’inde demans gelişti.

Diğer araştırmaları destekledi

Sonuç olarak, daha fazla egzersiz yapanların daha düşük demans riski taşıdığı ortaya çıktı. Çalışma, fiziksel uygunluk, kalp sağlığı ve beyin gücü, bilişsel işlev arasındaki ilişkileri gösteren diğer araştırmalara katkıda bulundu. Çalışma, bu konuda bize bir örnek sunmuş olsa da elbette demans riskini azaltmada egzersiz tek başına yeterli değildir. Diğer değişkenlerin de belirlenmesi gerekir ve insanlar üzerinde yapılacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Nihayetinde, bu çalışma bize egzersizin bir faydasının daha olabileceğini gösterdi. Özellikle ısınan havayla birlikte artık dışarıda egzersiz yapmamak için bahanelerimiz azaldı diye düşünüyorum. Gün içinde daha aktif olmak ve egzersize vakit ayırmak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için çok önemli.

Haberin Devamı

Haftada iki kez balık

Protein içeriğiyle en iyi beyin dostu gıdalar arasında yer alan balık, omega-3 içeriğiyle anahtar rol oynuyor. Bu sağlıklı yağ, beyin gücünü artırmaya yardımcı oluyor. Omega-3 içeriği yüksek seviyedeki bir diyet, düşük demans ve inme riskleriyle ilişkilidir. Ayrıca, özellikle yaşlandıkça hafızayı arttırmada etkilidir. Beyin ve kalp sağlığı için haftada iki porsiyon balık tüketin.

Kırmızı meyveleri unutmayın!

Ortalama yaşları 70 olan 16 bin kadın üzerinde yapılan araştırmalar, haftada iki porsiyon çilek veya bir porsiyon yaban mersini tüketmenin, beyni desteklediğini gösteriyor. Bu meyvelerin içeriğinde bulunan antosiyaninler, öğrenme ve hafızayı etkiliyor. Çalışmalar, yaban mersininin beyin hücrelerini serbest radikallerin hasarından koruduğunu, yaşa bağlı Alzheimer ve demans riskini azalttığını gösteriyor. Önceki araştırmalarda, yaban mersini bakımından zengin diyetlerin, yaşlanan farelerin öğrenme ve kas fonksiyonlarını geliştirdiiği, bunları zihinsel olarak daha genç farelerle eşit hale getirdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Egzersiz demans riskini azaltıyor