Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

GAZ VE ŞİŞKİNLİĞE YOL AÇAN BESİNLER
Sindirim sistemindeki gaz, aslında normal sürecin bir parçasıdır ve besinlerin sindirilmesiyle meydana gelir. Oluşan bu gazın bazı yollarla vücuttan dışarı çıkması da normal ve sağlıklıdır. Fakat bazı durumlarda oluşan gaz, vücutta hareket etmez ve sıkışır. İşte bu durum, kişileri rahatsız eden hatta sancılarına ve ağrılara sebep olabilecek boyutlara ulaşır.

Gaz şikayetinin artması, birçok sebebe dayanabilir: Sindirim sistemini etkileyen hastalıklardan birinin yan etkisi veya kullanılan herhangi bir ilaçtan kaynaklanıyor olabilir. Bunların yanı sıra beslenme de sindirim sistemi sorunları ve özellikle de gaz problemiyle yakından ilişkili... Beslenme tarzındaki kısa süreli değişiklikler bile bu durumun tetiklenmesine yol açabilir. Bazı gıdalar, gaz ve şişkinlik şikayetini artırırken, bazıları da azaltır.

Haberin Devamı

Gaz şikayetine sebep olabilecek bazı besinleri sizler için özetledim. Bu besinler herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir, bir kişide hiç şikayete sebep olmazken, bir başkasında aşırı hassasiyet yaratabilir. Deneme-yanılma yoluyla sizi rahatsız eden besinleri bulup, hayatınızdan bir süreliğine veya tamamıyla çıkarmayı deneyebilirsiniz.

1 - KURU BAKLAGİLLER

Eskiden beri gaz şikayeti denince en çok suçlanan besin gruplarından biri kuru baklagillerdir. Onlarda yüksek miktarda bulunan galakto-oligosakkarit denilen bir şeker türü özellikle gaza sebep olur. Geleneksel uygulamalarımızdan bir gece önce suda bekletmek ve kimyon ilave etmek, şikayetleri azaltır. Çimlendirme yöntemi de etkilidir.

2 - BAZI SEBZELER

Karnabahar, lahana ve brüksel lahanası, gaz şikayeti konusunda sicili en kabarık sebzelerden. Bunların yanı sıra brokoli, kuşkonmaz, pırasa, soğan ve taze fasulye gibi sebzeler de gaza sebep olabiliyor. Bunların yanı sıra çiğ sebzeleri de sayabiliriz. Domates, salatalık ve yeşillik gibi çiğ sebzelerin de sizi rahatsız edip

GAZ VE ŞİŞKİNLİĞE YOL AÇAN BESİNLER
etmediğine dair denemeler yapmanız faydalı olacaktır. Bu sebzelerin hepsini birden hayatınızdan çıkartmadan önce hangisinin sizde hassasiyet yarattığını deneyerek bulun.

Haberin Devamı

3 - BAZI MEYVELER

Meyvelerin doğal bir şeker olan fruktozu içerdiğini duymuşsunuzdur. Bazı durumlarda fruktoza karşı hassas olan bireylerde meyveler gaz ve şişkinliğe sebep olabiliyor. Karpuz, kiraz, armut gibi bazı meyveler fruktoz içeriği yüksek ve gaza sebep olabilecek meyvelerden. Elma, şeftali, armut ve kuru erik gibi bazı meyveler de vücudun sindirimi zorlaştıran doğal bir şeker alkolü olan sorbitol içerir. Bu sebeple bu meyveleri de kontrollü ve deneyerek tüketmekte fayda vardır. Kabuklu veya çok soğuk tükettiğiniz meyveler şikayetleri artırabilir, dikkat.

4 - SÜT ÜRÜNLERİ

Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan doğal bir şekerdir. Bazı bireylerde bunu sindiren laktazın eksikliği veya yokluğu, gaz ve şişkinlik problemlerine sebep olabilir. Yoğurt ve peynirler fermente ürünler olduğu için süte göre laktoz içerikleri azdır ve sindirimleri de kolaydır. Bu sebeple eğer inek sütü laktoz sebebiyle sizde hassasiyet yaratıyorsa, badem veya soya sütü gibi sütleri tercih edebilir ya da laktozsuz süt alabilirsiniz.

Haberin Devamı

5 - İŞLENMİŞ BESİNLER

İşlenmiş ve paketli besinler, fruktoz ile laktoz da dahil olmak üzere gaz şişkinliğe sebep olabilecek birçok bileşen içerebilir. Hazır beslenmek yerine, doğala yönelmenizi öneririm.