Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Gece geç saatlere kadar çalıştınız, yorgun halde eve geldiniz. Guruldayan mideniz için bir şeyler yemeniz gerekiyor. Ama siz kilo almamak için midenizin sesini duymazdan geliyor, bu öğünü atlamayı düşünüyorsunuz. Çünkü bir yerlerde, gece öğününü atlarsanız kilo verebileceğinize dair bir tavsiye duymuş ya da okumuştunuz!

Yıllardır çok çeşitli yaşam tarzına sahip danışanım oldu. Gece geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalanların sayısı oldukça fazla. Onların akşam yemeği için tek seçenekleri, geç yemek. Aralarında, aldığı kiloları akşam öğününü geç saatlerde yemeye mecbur olmasıyla ilişkilendirenler de var.

Haberin Devamı

Peki, bu doğru mu? Akşam yemeğini geç saatlerde yemek kilo aldırır mı? Bazı örnekler gece yemeğini atlayarak, kilo verildiğini gösterse de, araştırmalar ve deneyimlerim, akşam yemeğini geç saatte yiyenlerin de kilo vermeye devam edebileceğini ya da ideal vücut ağırlıklarını koruyabileceğini gösteriyor. Her şey bilinçli beslenmekle ilgili!

Ne kadar yediğiniz önemli

Akşam 20.00’ye kadar aklına yemek yemek gelmeyenlerden biri olabilirsiniz. Gece saatleri insanların kontrolünün zayıfladığı ve özdisiplinleriyle cebelleştikleri zamanlardır. Neticede işler bitmiştir ve rahatlama zamanı gelmiştir. Geç yemenin kilo aldırdığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada size iyi bir haberim var. Ne zaman yediğinizden çok, ne yediğiniz daha önemli. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’ndeki Oregon Ulusal Başvuru Araştırma Merkezi’ne göre, gece geç yemenin kilo aldırdığı doğru değil. 2006 yılında bilim adamları, gündüz ve gece sırasında yenen kalorileri karşılaştırdı. Sonuç, aynı miktarda kalori aldığınız sürece, saatin bir önemi yok. Geç yemeniz gerekirse karbonhidratları daha az, yağsız proteinle sebzeleri daha fazla tüketin.

Saat 20.00’den sonra yenir mi?

‘Saat 20.00’den sonra yemek yenmez’ söylemi gerçek olsaydı, günümüz şartlarında çalışan hiç kimse akşam yemeği yiyemezdi. Birçok kişi saat 18.00’de işten çıkıyor, 19.00’da evde oluyor ve 20.00’de sofraya oturamıyor.

Haberin Devamı

Şunu unutmayın ki, gece öğününüz ve atıştırdıklarınız size gün içinde tükettikleriniz kadar kilo aldırır. Yediğiniz porsiyon miktarına dikkat ettiğiniz ve ölçülü tükettiğiniz sürece, gönül rahatlığıyla yemek yiyebilirsiniz. 20.00’den önce akşam yemeğine oturamıyorsanız, bunun için endişelenmeyin. Yatmadan 1.5-2 saat önce en son ara öğününüzü yapmak, sabaha çok uzun süreli bir açlıkla uyanmanıza engel olur.

Geç saate kadar çalışıyorsanız

Geç saatlere kadar çalışmak, vücudun doğal ritmiyle çakışarak, sindirim sorunlarına yol açar ve önemli ölçüde kilo kaybı ya da alımına neden olabilir. Yağlı, tuzlu ve çok şekerli besinler yerine, protein kalitesi ve lif içeriği yüksek gıdaları tercih etmeniz önemli. Yani hem sağlıklı hem de doyurucu yiyecekleri seçin.

Şekerli meyve suları ya da gazlı içeceklerden ziyade, su veya maden suyu doğal seçeneklere yönelin.

Uykuya yardımcı olun

Eğer geceleri uyku problemi yaşıyorsanız, akşam saatlerinde yediklerinizi gözden geçirmenizde fayda var. Süt, muz ve badem gibi besinler, magnezyum minerali ve triptofan adlı aminoasit içerikleriyle uykuya geçişi kolaylaştıran besinler arasında. ‘Journal of Research ve Medical Sciences’ın yaptığı araştırma, yatmadan önce magnezyum tüketmenin uykusuzluk sorunu yaşayan bireylerin uyku kalitesinde pozitif etkisi olduğunu ve sabah yataktan kalkmayı kolaylaştırdığını gösterdi. Ayrıca muz, sakinleştirici ve uyku düzenleyici hormanlar olan seratonin ve melatonin kaynağı olan amino asit ve triptofan içerir.