Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

GLUTENSİZ KIŞ TARİFLERİ

Kış geldikçe ve havalar soğudukça içimizi ısıtan tariflere ihtiyacımız oluyor. Sıcak bir çorbaya, mis gibi kokan bir ekmeğe, yemek sonrası hafif bir tatlıya kim hayır diyebilir ki? Bugün içinizi ısıtan kış tariflerimi glutene hassasiyeti olan veya çölyak hastalığı bulunan bireyler için vermek istedim.

Gluteni biliyorsunuz; buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein. Çölyak hastalığında veya bazı gluten intoleransı durumlarında, vücut bu proteinleri sindiremiyor ve buna bağlı olarak birtakım sorunlara yol açıyor. En sık rastlanan yan etkiler, ishal, bağırsak iltihabı ve bağırsakların hasar görmesi. Çölyak hastalığı veya glutene karşı tıbbi tanısı konulmuş herhangi bir hassasiyeti olan bireylerin, kesinlikle gluten içermeyen bir diyetle beslenmeleri önemli. Bunun için diyetlerinden buğday, çavdar, arpa ve bunlardan yapılan bütün ürünler çıkarılır. Mısır, pirinç, kinoa, karabuğday ve bazı yulaf çeşitleri gluten içermez. Ama ciddi hassasiyetiniz veya çölyak hastalığınız varsa yulafı da sınırlamanız gerekir.

Haberin Devamı

Doğru bilinen yanlışlar

Sağlıklı bireylerin glutensiz bir diyet tercih etmemeleri gerektiğini birkez daha vurgulamak isterim. Glutensiz diyette, un ve undan yapılmış besinler, ekmek, makarna, pilav, simit ve börek gibi yiyecekler, beslenme programından çıkarılıyor. Bu durum, alınan kalorinin azalmasıyla kilo kaybına yol açabiliyor. Ayrıca glutensiz ürünlerin her zaman daha sağlıklı olduğu kanısı da doğru değil.

Gluten, bir ürüne kıvam da verdiği için, glutensiz ürünlere o kıvamı sağlayabilmek için çok daha fazla katkı maddesi eklenebiliyor. Lütfen bu konuda daha dikkatli olun ve etiket okuyun. Çalışmalar da kardivasküler yararları sebebiyle glutenden kaçılmaması gerektiğini, hatta kepekli tahılların diyete eklenmesinin yararlı olabileceğini söylüyor.

Evde kolaylıkla yapabileceğiniz tarifleri paylaşıyorum.

GLUTENSİZ KIŞ TARİFLERİ
KARNABAHAR MANTISI

Malzemeler (2 porsiyon):

- 250 gr. karnabahar

- 4 yemek kaşığı yoğurt

- 100 gr. yağsız kıyma

- 1-2 diş sarımsak

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 tatlı kaşığı salça

Haberin Devamı

- Kırmızı biber

- Nane

Yapılışı: Karnabaharlar haşlanır ve üzerine kavrulmuş kıyma eklenir. Sarımsaklı yoğurt karışımı ilave edilir, üzerine salça ve baharatlarla kavrulmuş zeytinyağı eklenip, servis edilir.

GLUTENSİZ KIŞ TARİFLERİ
ÇİKOLATALI HUMUS

Malzemeler:

- 1 çay bardağı nohut

- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

- 3 yemek kaşığı kakao

- 5-6 adet hurma

Yapılışı: Hurmalar sıcak suda bekletildikten sonra kabukları soyulur. Haşlanmış nohut, kabuğu soyulup çekirkdekleri çıkarılmış hurmalar, kakao ve Hindistan cevizi yağı blenderdan geçirilir. Meyvesim meyveleriyle süsleyip sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

GLUTENSİZ KIŞ TARİFLERİ
UNSUZ EKMEK

Malzemeler:

- 4 yumurta beyazı

- 90 gr. susam

- 90 gr. ceviz

- 90 gr. ay çekirdeği

- 90 gr. kabak çekirdeği

- 90 gr. keten tohumu

- Yarım çay kaşığı karbonat

- 100 ml. su

- Tuz

Yapılışı: Susam, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve keten tohumunu, un haline gelene kadar blender’dan geçirin. Çırpılmış yumurta beyazı, su, tuz ve karbonatla karıştırıp, fırında pişirin.