Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

HAŞİMATO TİROİDİNDE NASIL BESLENMELİ
Yorgunluk, depresyon, ağırlık kazanımı, kabızlık, kilo alma, soğuğa karşı tahammülsüzlük, yüz şişkinliği, kuru cilt, saç dökülmesi ve ses kısıklığı gibi sorunlar size de tanıdık geldi mi? “Evet, bu saydıklarınız bende var ama sorunun neden kaynaklandığını bilmiyorum” diyorsanız, tirod bezinizi kontrol ettirmenizi öneririm. Yaşadığınız yorgunluk hissi ya da saç dökülmesi, Haşimato tiroidinin göstergesi olabilir.
Haşimato tiroidi, bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluk sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Yani vücutta adeta bir savaş halinin hakim olduğu ve vücudun tiroid bezini yabancı doku olarak algılayıp, yok etmek istediği bir sağlık sorunudur. Genellikle bireyler yukarıda saydığım belirtilerden yakınırlar. Hipotiroidizmle karışmasın, çünkü Haşimato hastalığı olan tüm bireylerde hipotiroidizm gelişmez, ancak bu hastalık tipik olarak hipotiroidizmin nedenleri arasında yerini alır.

Haberin Devamı

Diyetle kontrol edilir mi?
Bireyler genellikle; artan bağırsak geçirgenliği ve bağırsak disbiyozisinden şikayetçidir ve bu iki sindirim sistemi rahatsızlığı, Haşimato hastalığının seyrini olumsuz etkiler. Bu yüzden tedavideki asıl amacımız, tiroid yerine, bozulmuş sindirim sistemini onarmaktır. Sindirim sistemini düzeltmenin yolunun, beslenme düzeninizi gözden geçirmek olduğunu düşünürsek, yapacağınız ufak değişikliklerle hastalığın seyrini değiştirmek mümkün görünüyor.

HAŞİMATO TİROİDİNDE NASIL BESLENMELİ
Çalışmalar ne söylüyor?
Gastroenteroloji dergisindeki bir çalışmada, gluten intoleransının büyük ölçüde tüm otoimmün hastalıklarla ilişkili olabileceği ileri sürülüyor. Haşimato hastalığıyla gluten duyarlılığı görülmesi arasında bir ilişki olabileceği de düşünülüyor. Bu yüzden gluten içeren yiyecekler, Haşimato hastalığının nedeni olmasa da, bazı insanlar için otoimmün tepkiye yol açabiliyor.
Eğer gluten içeren besinler hassasiyet yaratıyorsa, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içeren gıdaları hekim veya diyetisyen kontrolünde beslenmenizden çıkarmanız, semptomları kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
Çalışmalar, glutene ek olarak laktoz intoleransının, Haşimato hastalarında sıklıkla meydana geldiğini gösteriyor. Hatta sekiz haftalık bir laktoz kısıtlı diyetle, TSH seviyesinde anlamlı olarak düşme gözlemlendiğini gösteren çalışmalar var. Bu yüzden süt ve süt ürünlerinin laktozsuz olan formlarına beslenme düzeninizde yer vermeniz, semptomların azalmasına ve sindirim sistemi sorunlarınızın hafiflemesine destek olabilir.

Haberin Devamı

HAŞİMATO TİROİDİNDE NASIL BESLENMELİ
SELENYUM ÖNEMLİ!
Bazı epidemiyolojik çalışmalar tiroid bezi fonksiyonunun sağlıklı işleyişinde olabilmesi için yeterli selenyum alımının gerekli olduğunu söylüyor. Çünkü bu minerali, tiroid bezinin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı olurken hormonlarının üretiminde de önemli bir role sahip. Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde (The Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism) yayımlanan bir araştırmada, düşük selenyum seviyelerinin, tiroid hastalığı riskinde artışla ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu yüzden beslenme düzeninizde selenyum içeriği yüksek yağlı tohumlara, kabuklu yemişlere, tavuk, balık, hindi, deniz ürünlerine, tahıllara ve yumurtaya yer vermeniz, yeterli miktarda selenyum almanıza yardımcı olabilir. Gerektiği koşulda hekim kontrolünde selenyum takviyesi de alabilirsiniz.