Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayında insanın iştahını kontrol etmesi zorlaşıyor. Eş-dostun bir araya geldiği sofraların vazgeçilmezleri ise pide, hurma ve güllaç... Peki ne kadar yemeli?

Ramazan ayının en keyifli yanlarından biri kalabalık sofralar ve geleneksel yemeklerdir. Ramazan’da öğünler normalden çok daha görkemli oluyor. Bu sebeple de insanın iştahını kontrol etmesi zorlaşıyor. Tüm akrabalar, arkadaşlar, dostlar bir araya geldiğinde yeme düzeni oldukça değişiyor, bu sofraların vazgeçilmezleri ise pide, hurma ve güllaç oluyor, peki nasıl dengelemeli, ne kadar yemeli?

TEHLİKELİ İFTARİYELİKLER
İftarda şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlılar, yüksek kalorili olmaları nedeniyle oruç tutanlarda kilo artışına neden oluyor. Kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olabiliyor.
Sucuk, salam pastırma ve benzeri ürünler doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için yenilmesi riskli olan besin grubunda.

PEKİ, DOĞRUSU NEDİR?
İftar bir çorbayla açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara; su, çorba, peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif başlayarak, ana yemeğe biraz sonra geçilmesi daha uygundur.

TATLI YEMEK MASUM MU?
Genellikle evde veya dışarıdaki iftar yemeklerinde bütün günün açlığının ardından hep bir tatlı ile yemeği bitirerek kendimizi şımartırız.
Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir. Güllaç sütlü bir tatlı, yağ içeriği düşük ve üzerine serpilen cevizler besin kalitesi açısından faydalı. Dikkat edilmesi gereken ise yediğiniz miktar, saat ve yeme sıklığınız.
Haftada 1-2 kez sütlü tatlı yenilebilir. Ancak hemen yemek üzerine değil iftardan 1 saat sonra, ara öğün niyetine yenilmesi daha iyi olur.

Haberin Devamı

RAMAZAN MEYVESİ HURMA

Hurma, Ramazan ayının simgelerinden biridir. İçerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerallere sahiptir.
Lif, yağ ve proteinler açısından zengindir.
Hurmada; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunur. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini içerir.
Hurmada, hamilelikte de önemli bir B vitamini olan folik asit de bulunur.
Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar; bu nedenle hamileler tarafından rahatlıkla tüketilebilir, içerdiği lifler kabızlığa karşı koruyucudur. Bu meyvenin, diğerlerine göre protein içermesi de önemlidir.
İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceğinin; kalp ve damar hastalık-larından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği de bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Uzun süren açlık sonrası düşen kan şekerini dengelemek ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamak için doğru seçimlerden biridir. Fakat yenilen miktara dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

ÖRNEK iFTAR MENÜSÜ

Haberin Devamı

n Bol su n 1 hurma veya 2 kuru kayısı
n 2-3 zeytin veya 2-3 parça ceviz n 1 dilim az tuzlu peynir n 1 kepçe çorba n 1 avuç içi kadar pide
15 DAKİKA ARA
n Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
n 1 porsiyon et veya tavuklu sebze yemeği veya balık-tavuk ızgara veya kurubaklagil yemeği
n 1-2 dilim ekmek veya 4-5 kaşık bulgur

PiDE MiKTARI ÖNEMLi

Ramazan denince akla ilk gelen ve sadece bu ay sofralarımızda gördüğümüz, vazgeçilmez bir besindir Ramazan pidesi. Ama hangi besin olursa olsun aşırı tüketim her zaman sağlık açısından olumsuz etki yaratır.
Yediğiniz pide miktarını menüde bulunan diğer besinlere göre ayarlamaya çalışmalısınız. Avuç içi büyüklüğünde bir parça pide, 1 dilim ekmeğe eşittir. Pilav veya börek yemek isterseniz pide miktarını azaltmalısınız.

1 AVUÇ İÇİ KADAR PİDEYE EŞİT OLAN BAZI TAHIL DEĞİŞİMLERİ:
n 2 yemek kaşığı pirinç pilavı n 2 yemek kaşığı makarna n 1 patates n 1 kepçe çorba n 3 yemek kaşığı bulgur pilavı

İFTARDAN SONRA ARA ÖĞÜN

1 bardak süt veya yoğurt veya 10-15 fındık/badem + 1 meyve veya haftada iki kez ara öğün yerine sütlü/meyveli tatlı/iki top dondurma yenilebilir.
Hem tatlı hem de serinletici olarak komposto ve hoşaflar iyi seçimdir.