Çocuğun aç veya tok olduğunu anlamasına, ifade etmesine izin vermek gerekiyor. Çünkü çocuk, kendi kişiliğini ispatlamak ister. Acıktığını veya doyduğunu anlayabilir. Onu zorlarsak, normal açlık/tokluk düzenini kuramaz

Annelerin en büyük şikayetlerinden biri, iştahsız ve yemek seçen çocuklar. Anneler, içgüdüsel olarak tabii ki çocuğu en iyi şekilde beslemek konusunda oldukça hassas. Ancak bazen bu hassasiyet, annenin kendini tatmini haline gelebiliyor. İşte bu, tehlikeli çünkü o zaman anne, çocukla inatlaşır hale geliyor ve tabaktakinin bitmesi konusunda ciddi mücadele başlıyor.
Büyükler bile, her gün aynı düzende yeme sorumluluğunu yerine getiremezken çocuğa bu konuda aşırı yüklenmek doğru değil. Çocuklar, bazı gün çok iyi yer, bazı gün de adeta bir lokmayla günü geçirir. Ateşli bir hastalık yüzünden iştahsızlık veya oyuna dalıp yemeği atlama, her gün yapılan bir davranış olmadığı sürece sorun yaratmaz. Çocuğun büyümesi normalse, gün içinde koşup oynayacak enerjiyi buluyorsa endişeye gerek yok.
Çocuğa iyi örnek olmak çok önemli. Çocuklar, ailedeki beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Sebze sevmeyen bir anne-babanın çocuğuna sebze yedirmesi zor olacaktır. Sebze yedirmekte zorlanıyorsanız çocukla mutfakta zaman geçirin. Pazara gidip alışveriş yapın ve sebzelei tanıtın. Sonra da farklı tarifler yaratmaya çalışın.

Sebzeyi farklı yedirmek için

Ispanaklı- peynirli börek

Büyükçe bir kabın içine yumurtaları kırın. Unu, yağı, kabartma tozunu ve ince kıyılmış ıspanakları elinizle iyice karıştırın. Sonra yağlanmış kek kalıbına boşal-tın. Üzerine kaşar peynirini serpip 180 derece fırında 20-30 dakika pişirin.

Malzemeleler
n Yarım kg. ıspanak
n 1 çay bardağı zeytinyağı
n 4 su bardağı un
n 4 yumurta
n 1 su bardağı rendelenmiş kaşar veya lor peyniri
n 1 paket kabartma tozu
n Tuz, isteğe göre pul ve karabiber

DEĞiŞiK KARIŞIMLAR

n Brokolili mercimek çorbası
n Pırasalı kabak mücver
n Kumpir içine bezelye
n Ispanaklı ya da lahanalı domates çorbası

Karnabaharlı patates püresi
Patatesi iyice yıkayın. Bir tencerede, üzerini 1-2 parmak kadar geçecek kadar su koyup haşlayın. Süzdükten sonra soğumaya bırakın. Ilındığında kabuklarını soyun, çatal veya rende yardımıyla iyice ezin. Karnabaharları iyice yıkayıp çok az suyla buharda haşlayın. Sonra robot veya çatal yardımıyla püre haline getirin. Bir tencereye patatesle karnabaharları koyup süt, tuz ve yumurta ekleyerek karıştırın. Tencereyi çok kısık ateşin üzerine oturtup zeytinyağını koyun. İyice karıştırarak yağın püreyle özleşmesini sağlayın. Üzerine karabiber serpip, servis edin.

ÇOCUKLARA HUMUS SOS

500 gr. nohutu 1 litre suda haşlayın. Nohutları süzün ama suyunu dökmeyin. Nohutların kabuklarını elinizle temizleyin ve robota alın. Biraz haşlama suyundan ilave ederek 3 çorba kaşığı tahin, 3 diş sarımsak ve 1 adet limonun suyuyla robotta çekin. Üzerine biraz tuz ve kimyon ekleyebilirisiniz. Sosu; marul yaprakları, brokoli, karnabahar ve havuçla sunabilirsiniz.

MAKARNAYI ÇEŞİTLENDİRİN

n Tavuklu
n yoğurtlu
n Köfteli
n Ton balıklı
n Peynirli, cevizli
n Yumurtalı, peynirli
n Bol sebzeli, domatesli makarnalar yapabilirsiniz.