Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Vücudumuzun en büyük organlarından biri olarak geçen ve hayatın devamlılığı için çok büyük önem taşıyan karaciğerinizi yeterince iyi tanıyor musunuz?

Karaciğerin vücutta sayısız görevi vardır. Kandaki toksinleri temizlemek, vücudun detoks sistemine yardımcı olmak, sindirime destek olan safra salgısını üretmek, yaklaşık 500 görevinden sadece bir kaçıdır. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görmesine yardımcı olması ve kanın pıhtılaşmasında rol oynaması da bunlar arasındadır.

Haberin Devamı

Karaciğerimiz ortalama bir futbol topu büyüklüğündedir ve vücut ağırlığının ortalama yüzde 3’ünü oluşturur.

Yani cildimizden sonraki en büyük organımızdır. Sağ tarafımızda, göğüs kafesimizin altında bulunur.

KARACİĞERİNİZİ  İYİ TANIYIN

Sağlıklı olması

Fonksiyon testleri, enzim değerleri ve ultrason, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir. Bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır. Donör olunabilir ve organ bağışı yapılabilir.

Karaciğer hastalıklarının bazıları, uzun süre belirti vermeyebilir ve günlük yaşantıdaki bazı ufak semptomlarla karıştırılabilir.

Bunlar, çabuk yorulmak, kas ağrıları, kaşıntılı deri, karında şişlik, koyu renkli idrar, zihinde bulanıklık, gözlerin veya cildin sararması olabilir. Eğer bu gibi belirtileriniz varsa, bir kan testi yaptırmanızı öneririm.

Alkol sorunu

Karaciğer, alkolü vücuttan atabilmek için parçalar. Ancak fazla tüketimi onu yorabilir ve hasara sebep olabilir.
Bu da çeşitli hastalıklara yol açabilir.

Yağlı karaciğer hastalığı, alkolik hepatit ve alkolik siroz, bunlardan
bazılarıdır.

Daha az alkol tüketmek, sorunları önlemeye yardımcıdır. Ayrıca egzersiz ve dengeli bir diyetle ideal kilonuzu korumak ve detoks da önemlidir.

KARACİĞERİNİZİ  İYİ TANIYIN

Yağlanmaya dikkat!

Karaciğer yağlanması, hem dünyada hem de ülkemizde yaygın bir sağlık sorunudur. Karaciğerin normal yağ içeriği, yaklaşık yüzde 10’dur. Bu oranın daha fazla olmasıyla, karaciğer yağlanması ortaya çıkar. Alkole bağlı ya da bağlı olmayan şeklinde, iki grupta incelenir.

Son çalışmalar aşırı yağlı besinlerin yanı sıra şekerli hazır yemek tüketiminin de obezite ve karaciğer yağlanmasında artışa sebep olduğunu söylüyor. İstisnalar dışında alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı, temelde obeziteyle başlar.

Haberin Devamı

Dost besinler

Badem, fındık, ceviz ile avokado gibi sağlıklı yağlar, ıspanak ve brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, yabanmersini gibi mor ve kırmızı renkli meyveler, kahve ve yeşil çay, yulaf ezmesiyle özellikle de enginar, karaciğere dost besinlerdir. Kahve de karaciğer dostu besinlerdendir. Araştırmacılar, günde 2-3 fincan kahve ve yeşil çay tüketimini de öneriyor. Ayrıca karaciğer kanseri riskini azalttığını gösteren çalışmalar da var. Yeşil çay, ‘kateşin’ adı verilen antioksidan bakımından zengindir. Araştırmalar, kateşinlerin karaciğer de dahil bazı kanser türlerine karşı vücudu koruyabileceğini gösteriyor. Unutmayın, sıcak yeşil çay, soğuk olana oranla daha fazla kateşin içeriyor.

KARACİĞERİNİZİ  İYİ TANIYIN