Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kilo vermek kolay değil. Vücudunuza baskı yapabileceği gibi, sizi zihinsel olarak da yorabilir. O nedenle süreç boyunca zihin vevücudunuzu rahatlatmak büyük önem kazanıyor. Kilo vermeye çalıştığınız sırada size yardım edecek 10 önemli noktayı hatırlatmak istiyorum.

1- Yiyecekler dostunuzdur: Yiyecek tüketmenizin birçok nedeni var. Ferahlamak, rahatlamak, kutlamak ve ağzınızda bırakacağı güzel tatlardan keyif almak gibi... Ama en öncelikli olanı, enerji vermesi ve günlük besin öğesi ihtiyaçlarınızı karşılamasıdır. Diyet yaparken, gıdaları düşman olarak görmeyin. Çünkü hiçbir besin mucizeler yaratamayacağı gibi, tek başına fazla kilolarının sebebi de olamaz. Sevdiğiniz gıdaları, porsiyonuna dikkat ederek tüketebileceğiniz, size özel planlanmış bir beslenme programıyla kilo vermek en doğrusu.

Haberin Devamı

2- Sağlıklı beslenin: Bunun anlamı; sağlıklı kalmak için protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineraller tüketmektir. Böylece gereksiz kaloriler almadan, ihtiyacınız olan enerjiyi verir ve verdiğiniz kiloların daha kalıcı olmasını sağlar.

3- Kahvaltı edin: Kahvaltı önemlidir çünkü hiçbir şey yiyip içmediğiniz 6 - 8 saatlik bir uykudan uyanırsınız. Güne başlamak için enerjiye ihtiyacınız var. Birçok çalışma, düzenli kahvaltı etmenin gün içinde kan şekeri dengesinin sağlanmasına yardımcı olduğunu ve kilo kaybını desteklediğini gösteriyor. Ayrıca atlanılan her öğünün bir sonraki öğünde besin alımını artırdığını da unutmayın.

4- Doğru yağları tercih edin: Yaygın inancın aksine, yağ günlük diyetimizin gerekli bir parçasıdır. Hep söylediğim gibi, yağ yemeden yağ yakamazsınız. Yağ size sağlıklı bir cilt ve saç için gerekli asitleri, vitamin emilimini ve metabolizmanın düzenlenmesini sağlar. Yağları tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine doğru seçimlerle, dengeli şekilde tüketmeyi deneyin. Zeytinyağı, ayçicek yağı, mısır yağı ve Hindistan cevizi yağını da dengeli şekilde tüketebilirsiniz.

Ayrıca somon, uskumru ve ton balıklarıyla çeşitli kuruyemişlerden alacağınız yağlar da sizin için faydalıdır.

Haberin Devamı

5- Susamadan su için: Bu öneri defalarca çeşitli yollarla yapıldı, o nedenle artık kimse için yeni değil. Su, gerçekten kilo vermek isteyenler için en doğru içecek. Kalorisi sıfır, sizi ferahlatır, nemlendirir. Tabii ki sadece suyun verdiği enerjiyle hayatta kalamazsınız. Onun için de yiyecekler var. Susuz kalmak gün içindeki halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik ve baş ağrılarınızın sebebi olabilir.

6- Egzersiz yapmayı unutmayın: Egzersiz fazladan kalorileri yakar, istenmeyen kiloları eritir. Kilo vermeniz için size uyacak ve kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir aktivite bulun. Egzersiz yaparak daha sağlıklı ve salgıladığınız mutluluk hormonuyla daha mutlu olabilirsiniz. Kilo vermeye katkısı da cabası.

7- ’Moda’ diyetlere kanmayın: Çabuk kilo verdiren ve geçici olarak moda olmaktan öteye geçemeyen diyetlerin işe yaramadığı ispat edildi. Kısa sürede verdiğiniz kilolar daha çok kas ve su kaybıdır. Kaybedilen kaslar da metabolizmanızın yavaşlamasına ve sonrasında çok daha zor kilo vermenize neden olur.

Haberin Devamı

8- Yeterli uyuyun: Birçok çalışmaya göre, her gece 7 - 8 saat uyuyan kadınların metabolizması daha hızlı çalışıyor. Vücudunuz dinlendiği zaman daha verimli çalışır, daha fazla enerjik olursunuz. Gün içinde daha az acıkırsınız. Genelde daha mutlu ve olumlu hissedersiniz. Günde en az 6 - 7 saat uyumaya özen gösterin.

9- Yaşam tarzı haline getirin: Kilo vermek ve sağlıklı olmak, uzun süreli adanmayı ve kalıcı bir yaşam tarzını gerektirir. Bazı şeyleri değiştirmenin kolay olmadığını biliyorum ama inanın imkansız değil. Kilo vermeyi ve diyeti bir kamp gibi değil de yaşam tarzı değişikliği olarak gördüğünüzde bunu korumanın daha kolay olduğunu fark edeceksiniz.

10- Hedefiniz gerçekçi olsun: Kilo verme meselesi size ne kadar korkutucu gelse de, düşündüğünüz kadar zor değil. Kendinizi açlıktan öldürmenize, spor salonunda tükenene kadar egzersiz yapmanıza gerek yok. İstikrarlı ve yavaş olan kazanır. Bunun için kendinize en doğru hedefi belirlemek ilk adımdır. Unutmayın, gerçekçi olmayan bir hedef vazgeçmeyi ve başarısızlığı getirir.